Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση κερδών στις ευρωαγορές

Διορθωτικές κινήσεις από τα υψηλά 5ετίας για τις ευρωαγορές και το ιστορικό υψηλό για τον DAX. Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΒοΕ. Προβληματίζει ο κινεζικός πληθωρισμός. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα νέα υψηλά 5ετίας της προηγούμενης συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30, που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αναρριχήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, σήμερα υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 8242 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,78% στις 3.925 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,04% στις 6.581 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,33% στις 8.568 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,67% στις 6.224 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 1,12% στις 17.061 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Κατοχύρωση κερδών καταγράφεται στον φαρμακευτικό κλάδο που μέσα σε έξι μήνες καταγράφει κέρδη 20%. Έτσι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca υποχωρούν σε ποσοστό 0,5%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της MediaSet υποχωρεί κατά 3,2% λόγω της καταδικαστικής απόφασης για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη Δικαιοσύνη. Πτώση μεγαλύτερη του 4% καταγράφει και η μετοχή της Banco Espirito Santo μετά την υποβάθμισή της από την JPMorgan Cazenove σε "underweight".

Η Τράπεζα της Αγγλίας, sτην προτελευταία συνεδρίαση υπό τον Mervyn King δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική. Τα επιτόκια έμειναν αμετάβλητα (στο ιστορικά χαμηλό 0,5%) όπως και το πρόγραμμα ποσοτικής  χαλάρωσης. Νωρίτερα, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας έκανε την έκπληξη με μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%.

Οι επενδυτές στάθηκαν και στα στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό, που έδωσαν την απαραίτητη αφορμή για κατοχύρωση κερδών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 2,4% έναντι εκτιμήσεων για μικρότερη αύξηση 2,3%. Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε 2,6% έναντι εκτιμήσεων για μικρότερη πτώση 2,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v