Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στις ευρωαγορές

Κοντά σε υψηλά δύο ετών οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Πρωτοστατεί ο τεχνολογικός κλάδος. Κέρδη και για τράπεζες. Επιστροφή κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία από την αρχή του έτους.Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall.

Σταθεροποιητικά, κοντά σε υψηλά δύο ετώ, διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές αγορές με τους περισσότερους δείκτες να κινούνται ανοδικά και τον τεχνολογικό κλάδο να πρωτοστατεί.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,07% στις 7.713 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,3% στις 3.691 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,12 στις 6.109 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,13% στις 8.630 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,28% στις 6.073 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,38% στις 17.385 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο τεχνολογικός κλάδος καταγράφει άνοδο 1,2% ενώ η μετοχή της Nokia ξεχωρίζει με κέρδη 4% λόγων των ισχυρών πωλήσεων που ανακοίνωσε στο τρίμηνο.

Επίσης, αναλυτές διαπιστώνουν επιστροφή επενδυτικών κεφαλαίων στα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR, τις τέσσερις πρώτες εργάσιμες ημέρες του έτους μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια άγγιξαν τα 6,8 δισ. δολ., με τις τοποθετήσεις σε μετοχές να ξεπερνούν εκείνες σε ομόλογα. Αιτία είναι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών που οδηγούν σε σημαντική μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα και στρέφουν τους επενδυτές εκ νέου στις χρηματιστηριακές αγορές.

«Ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει στις χρηματιστηριακέ αγορές γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή» εξηγεί ο Edward Page Crodt, της Stockopedia.

Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές δίνουν και τα όσα ανακοινώθηκαν στην Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ένα τολμηρό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας με κονδύλια 116 δισ. δολ., παρά τη βόμβα του δημοσίου χρέους που ανέρχεται στο 220% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ανακοίνωσε αλλαγές στο καταστατικό της Τράπεζας της Ιαπωνίας και μαζική χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων για τη χαλιναγώγηση του γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v