Χτυπήματα στις αγορές του Νότου

"Βουτιές" σημειώνουν οι αγορές Μαδρίτης και Μιλάνου. Πτώση έως 3% και αναστολή διαπραγμάτευσης μεγάλων ιταλικών τραπεζών. Απογοήτευσαν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ και τον PMI στην ευρωζώνη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν τα κέρδη με τα οποία ξεκίνησαν τη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών μεγεθών για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Στις αγορές του Νότου σημειώνονται κάθετες απώλειες με μεγάλη πτώση στους τραπεζικούς κλάδους και άρση διαπραγμάτευσης των ιταλικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,9%, ο DAX 0,7%, ενώ ο CAC στο Παρίσι σημειώνει ήπια άνοδο.

Ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη βουλιάζει 3%, ενώ ο MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 2,5% με άρση διαπραγμάτευσης των μετοχών της Unicredit και της UBI Banka.

Στις ΗΠΑ, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μειώθηκε αισθητά τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ινστιτούτο ιδιωτικών ερευνών ADP, οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα προχώρησαν σε 119.000 προσλήψεις, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα γίνουν 170.000 προσλήψεις.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραψαν ισχυρά κέρδη καθώς στηρίχτηκαν στα αισιόδοξα μηνύματα ως προς την πορεία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Οι τράπεζες και ο κλάδος βασικών πόρων ηγήθηκαν της ανόδου αφού ανεβάζει ταχύτητα η μεταποίηση στις ΗΠΑ αλλά και στην Κίνα. Τα αποτελέσματα του PMI της ευρωζώνης, όμως, περιόρισαν την αισιοδοξία. 

Χθες, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης δραστηριοτήτων ISM για τον αμερικανικό κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε στο 54,8 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα τον Απρίλιο στο 53,3.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω περιοχές, στην Ευρώπη τα νέα δεν ήταν τόσο καλά. Ο δείκτης μεταποίησης PMI της ευρωζώνης τον Απρίλιο βούτηξε στο 45,9 από 47,7 τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2009. Ιδιαίτερα αρνητικά μάλιστα ήταν τα στοιχεία στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Η ανακοίνωση αυτή ήταν αρκετή για να μαζευτούν οι αγορές από τα αρχικά τους κέρδη. Στην αρχή της συνεδρίασης, η άνοδος ήταν πάνω από 1% στις μεγαλύτερες αγορές, αλλά ψαλιδίστηκε στο 0,5%. 

Η μετοχή της UBS, πάντως, σημειώνει άλμα 4,2% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Να σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί Ecofin με βασικό θέμα στην ατζέντα τους κανόνες για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v