Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις στις ευρωτράπεζες

Δραματικές απώλειες, με επίκεντρο τις γαλλικές τράπεζες, εκδηλώνονται στις ευρωαγορές, ανατρέποντας άρδην την αρχική θετική εικόνα. Βουτιά 20% για τη SocGen με φήμες για το γαλλικό αξιόχρεο-και όχι μόνο. 

Δραματικές απώλειες, με επίκεντρο τις γαλλικές τράπεζες, εμφανίστηκαν μετά το μεσημέρι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανατρέποντας την αρχική θετική εικόνα, στον απόηχο της υπόσχεσης της Fed για διετή περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες καθώς υπήρξαν φήμες για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, ενδεχόμενο που διέψευσαν οι οίκοι αξιολόγησης. Ωστόσο, ο προβληματισμός για τη χώρα παραμένει και αυτό εκδηλώνεται τόσο στα ασφάλιστρα κινδύνου όσο και στις ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ο κ. Νικολά Σαρκοζί, πάντως, έσπευσε να αναγγείλει νέα μέτρα και να προτείνει να μπει στο Σύνταγμα της χώρας ρύθμιση που θα απαγορεύει την εμφάνιση υψηλών ελλειμμάτων.

Στη Γαλλία η BNP Paribas υποχωρεί 13%, η Societe Generale 21% και η Credit Agricole 14%. Εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας, οι διαπραγματεύσεις των μετοχών της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Unicredit, καθώς και της Intesa SanPaolo ανεστάλησαν στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Οι δύο τράπεζες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με κέρδη, αλλά τελικά βρέθηκαν να χάνουν 7%.

Αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται για κερδοσκοπικές επιθέσεις από hedge funds, χωρίς να δικαιολογούνται, προς το παρόν, από τα θεμελιώδη δεδομένα ή τους ισολογισμούς των τραπεζών άλλες αφορμές για το ξαφνικό ξεπούλημα. Πολλοί παρατηρητές σημειώνουν ότι οι φήμες για το γαλλικό αξιόχρεο (το οποίο εξάλλου επαναβεβαίωσαν και οι τρεις οίκοι) κυκλοφορούν επί πολλές ημέρες και δεν κρίνονται επαρκείς για να εξηγήσουν τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο οικονομικό blog αναφέρει πως η Societe Generale (που είναι κυρίαρχος οίκος στην αγορά χρυσού) εμφανίστηκε να προσφέρει 12μηνα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά χρυσού του Λονδίνου, σε τίμημα χαμηλότερο από την τιμή των συμβολαίων ενός μηνός. Η είδηση διαψεύστηκε στην συνέχεια και οι διαφορές στις τιμές αποδόθηκαν σε τυπογραφικό λάθος.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, τα αρχικά κέρδη περιορίζονται. Ο γερμανικός DAX 30 βρέθηκε να ενισχύεται κατά 1,98% και τώρα χάνει 2%, στις 5.802 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κατέγραφε άνοδο 0,46% και τώρα έχει απώλειες 3,77%, στις 3.088 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί αυτήν την ώρα 1,02%, στις 5.119 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 2%, στις 8.258 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB διεύρυνε τις απώλειες και χάνει 4,41%, στις 15.0260 μονάδες.

Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές παρείχαν αφενός η πρωτοφανής δέσμευση της Fed για τα επιτόκια, αφετέρου τα εταιρικά αποτελέσματα της Nestle, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα προβλήματα παραμένουν. Η Τράπεζα της Αγγλίας περιόρισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της χώρας

Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα - στα 1,761 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v