Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση μετοχών και νομισμάτων στην Ασία

Με απώλειες αντιδρούν μετοχές και ισοτιμίες των ασιατικών αγορών στον χειρότερο σεισμό που έπληξε την ανθρωπότητα στα τελευταία 40 χρόνια. Το γεν άγγιξε χαμηλό 18 μηνών έναντι του ευρώ, ενώ έντονα είναι ήδη τα πλήγματα για τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιριών.

Με πτώση αντιδρούν οι μετοχές και οι ισοτιμίες των ασιατικών αγορών στον χειρότερο σεισμό στα τελευταία 40 χρόνια για την ανθρωπότητα, που προκάλεσε το θάνατο 15.000 τουλάχιστον ανθρώπων.

Το γεν άγγιξε χαμηλό 18 μηνών έναντι του ευρώ, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα υποχωρούν τα νομίσματα στις αναδυόμενες ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν μια πρώτη οικονομική αποτίμηση της καταστροφής.

Οι μετοχές εταιριών που σχετίζονται με τον ταξιδιωτικό κλάδο κινούνται με απώλειες σε όλες τις αγορές, καθώς ο κλάδος προβλέπεται να πληγεί έντονα από τα τσουνάμι που ισοπέδωσαν τεράστιες περιοχές στη Σρι Λάνκα, τη νοτιοανατολική Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Μολονότι τα κύματα δεν έπληξαν την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα ή την Ταϊβάν, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα νευρικοί όσον αφορά τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού.

Το ευρώ κινείται στα 140,55 γεν έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά μέχρι το υψηλό 18 μηνών στα 140,70 ευρώ. Το μπαχτ Ταϊλάνδης υποχωρεί στα 39,10 ανά δολάριο από 38,91 την Παρασκευή. Η ρουπία Ινδονησίας υποχωρεί 0,50% στα 9.310 ανά δολάριο.

Στα χρηματιστήρια, ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού έκλεισε με πτώση 0,1%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι μετοχές που σχετίζονται με τον αεροπορικό κλάδο, καθώς οι αγορές ανησυχούν για επιβράδυνση στην τουριστική δραστηριότητα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν σε όλα τα χρηματιστήρια, πλην της Ινδίας, ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία και την Ινδονησία έκλεισαν πρακτικώς αμετάβλητες.

Κλειστές λόγω αργίας παρέμειναν οι αγορές της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ, της Νέας Ζηλανδίας και των Φιλιππίνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v