Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό

Με κινητήριο δύναμη τα αποτελέσματα της Alcoa αλλά και την ευρεία πλέον πεποίθηση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα, οι ασιατικές αγορές καταγράφουν ισχυρή άνοδο.

Με κινητήριο δύναμη τα αποτελέσματα της Alcoa αλλά και την ευρεία πλέον πεποίθηση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα, οι ασιατικές αγορές κινούνται ανοδικά.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,38% στις 8422 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,83% στις 19.022 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kοspi καταγράφει κέρδη 1,46% στις 1853 μονάδες.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται το μίνι ράλι στην κινεζική αγορά. Ο Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 2,67% στις 2285 μονάδες και ο CSI 300 άλμα 3,30% στις 2.446 μονάδες.

Η Alcoa ανακοίνωσε χθες έσοδα ύφους 5,99 δις. δολ. που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η εταιρεία προέβλεψε παράλληλα, αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αλουμίνιο κατά 7% για το 2012.

Παράλληλα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε το 2011 στο χαμηλότερο επίπεδο 6 ετών, αντικατοπτρίζοντας την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η μεγάλη έκπληξη όμως, ήταν η αποδυνάμωση των εισαγωγών οι οποίες αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 11,8% ενώ οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters – προέβλεπαν αύξηση κατά 17%.

Μετά από τα στοιχεία αυτά, αγορές και επενδυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Την Κυριακή άλλωστε, ανακοινώθηκε ότι η προσφορά χρήματος Μ2 αυξήθηκε κατά 13,6% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, γεγονός που οδηγεί αρκετούς στην εκτίμηση ότι το Πεκίνο ήδη διοχετεύει ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v