Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρη Τρίτη για το χρηματιστήριο του Τόκιο

Ρευστοποιήσεις πανικού στο χρηματιστήριο του Τόκιο που έκλεισε με ελεύθερη πτώση του Nikkei κατά 10,55%, ενώ στη διάρκεια της κορύφωσης της πυρηνικής κρίσης υποχωρούσε έως 14%. Τέσσερις οι εκρήξεις. Χιλιάδες οι αγνοούμενοι.

Ρευστοποιήσεις πανικού στο χρηματιστήριο του Τόκιο, που έκλεισε με ελεύθερη πτώση του Nikkei κατά 10,55% στις 8.605 μονάδες, καθώς η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία φαίνεται πως βρίσκεται εκτός ελέγχου. Νωρίτερα, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε βουτιά έως και 14%, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έκανε λόγο για διαρροή "σημαντικής ποσότητας" ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, το χρηματιστήριο του Τόκιο έχει βουλιάξει κατά 17%, με συνολικές εκροές από τη χρηματιστηριακή αγορά της τάξεως των 620 δισ. δολ. 

Κάθετη πτώση και για τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, καθώς ο Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 2,4% στις 1.923 μονάδες. Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,42% στις 2.895 μονάδες, ενώ ο CSI 300 καταγράφει απώλειες 1,8% στις 3.204 μονάδες.

Συνολικά έχουν καταγραφεί τέσσερις εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, με πιο πρόσφατες αυτές στους πυρηνικούς αντιδραστήρες Νο 2 και Νο 4.

Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας επέβαλε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για 30 χιλιόμετρα γύρω από το εργοστάσιο, μεταδίδει το πρακτορείο Juji.

Πολλές πρεσβείες, όπως η γαλλική και η γερμανική, εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για τις πληγείσες περιοχές, ενώ πολυεθνικές εταιρίες καλούν το προσωπικό να φύγει από την Ιαπωνία ή έστω να τους μετακινήσουν από το Τόκιο σε επίπεδα με χαμηλότερη ραδιενέργεια.
Σαφέστατη ένδειξη πανικού αποτελεί το ότι το Don Quixote, ένα πολυκατάστημα 24ωρης λειτουργίας, ξεπούλησε όλα τα ραδιόφωνα, τους φακούς, τα κεριά, τις κονσέρβες και τους υπνόσακους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v