Βύθιση στην Ασία λόγω πετρελαίου, επιτοκίων Κίνας

Η ανάκτηση ανοδικών τάσεων στα συμβόλαια του πετρελαίου και η προοπτική αύξησης των κινεζικών επιτοκίων, προκάλεσαν βύθιση στις ασιατικές αγορές. Κατά 1,91% υποχώρησε ο Nikkei, καθώς δεν ”αξιοποιήθηκε” η ανακοίνωση εκτίναξης στις κεφαλαιουχικές δαπάνες των ιαπωνικών εταιριών.

Η ανάκτηση ανοδικών τάσεων στα συμβόλαια του πετρελαίου και η προοπτική αύξησης των κινεζικών επιτοκίων, αναίρεσαν τις αρχικές ανοδικές τάσεις των ασιατικών αγορών και προκάλεσαν βύθιση τιμών στις μετοχές της περιφέρειας.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε 1,9% στις 86,87 μονάδες. Ο Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε 1,91% στις 11.027,05 μονάδες, καθώς οι δυσμενείς εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά δεν έδωσαν στους επενδυτές το περιθώριο να αξιοποιήσουν την πολύ καλή ανακοίνωση για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των επιχειρήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι δαπάνες κεφαλαίου των ιαπωνικών εταιριών αυξήθηκαν 10,2% στο α’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από το 1997. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από το 5,1% του προηγούμενου τριμήνου και το 7,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ασιατικών αγορών σημείωσε ο δείκτης Kospi της Νοτίου Κορέας (-3,7%), ενώ ο Hang Seng στο Τόκιο βυθίστηκε 1,7% μετά από δημοσίευμα κινεζικής εφημερίδας για την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο πάντως διέψευσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, το Πεκίνο θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδας αύξησης των επιτοκίων, όπως και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, για να ”αποθερμάνει” την οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v