Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Ξεθυμαίνει το ράλι στην Κίνα. Μείωση επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2020 στη Νότια Κορέα.

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Ήπιες μεταβολές στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις αποφάσεις της Τράπεζας της Κορέας για τα επιτόκια στο επίκεντρο, ενώ στην Κίνα χάνει την ισχύ του το ράλι που ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των κινήτρων στήριξης της οικονομίας από το Πεκίνο.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίου από το 2020, με την απόφαση να σηματοδοτεί το τέλος ενός πολυετούς κύκλου σύσφιξης που έστειλε τα επιτόκια σε υψηλό 15ετίας το 2023. Η απόφαση έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα υποχώρησε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Χθες τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός των καταναλωτών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς θερμότερος του αναμενόμενου, γεγονός που υποδήλωνε την ανάσχεση της προόδου στη μάχη της Fed κατά του πληθωρισμού. Ωστόσο, τα υψηλά εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας συντηρούν τα στοιχήματα ότι η Fed παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,3% και κατά 1,6% ο Shanghai Composite στις 3.249 μονάδες, ο Nikkei ενισχύονταν κατά 0,61% στις 39.619 μονάδες, ο Kospi κατά 0,22% στις 2.604 μονάδες, ο Nifty οριακά υψηλότερα στις 25.008 μονάδες, ενώ ο ASX κινείται οριακά χαμηλότερα στις 8,221 μονάδες. Το Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v