Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη σχεδόν 50% για την κινεζική αγορά το 2014

Αυλαία για το 2014 με κέρδη στις ασιατικές αγορές. Άνοδος 2,2% σήμερα στη Σαγκάη και σχεδόν 50% στο έτος. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών που χάραξαν την τάση αυτή τη χρονιά. Κλειστά τα χρηματιστήρια σήμερα σε Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Νότιο Κορέα και Φιλιππίνες.

Με θετικό πρόσημο κλείνουν οι αγορές της Ασίας κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, αν και ο όγκος συναλλαγών είναι ιδιαίτερα χαμηλός καθώς τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Νότιο Κορέα και Φιλιππίνες είναι κλειστά λόγω αργίας. Και πολλές αγορές στην Ευρώπη είναι σήμερα κλειστές ή ολοκληρώνουν νωρίτερα τη σημερινή συνεδρίαση.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,17% στις 3234 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,2% στις 3533 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,44% στις 23.605 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ΑSX έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,07% στις 5388 μονάδες.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street επικράτησαν πτωτικές τάσεις με τον Dow Jones να χάνει τις 18.000 μονάδες καθώς υπήρξε προβληματισμός από τα τελευταία οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Για την κινεζική χρηματιστηριακή αγορά πάντως, το 2014 αποδείχθηκε χρονιά καταλύτης με ετήσια κέρδη που πλησιάζουν το 50% για τον CSΙ 300. Βασική αιτία ήταν οι επεκτατικές κινήσεις των δημοσιονομικών και των νομισματικών αρχών της Κίνας ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, κάτω από το 7%. Μέτρα όπως η μείωση των επιτοκίων και η χαλάρωση των κανόνων για τα τραπεζικά αποθέματα, αλλά και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές, έδωσαν ώθηση στην χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας, με αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να είναι η καλύτερη της τελευταίας 5ετίας. Η αυλαία πέφτει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο: με ένα deal αξίας 26 δις. δολ. μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής τρένων της Κίνας, καθώς  China CNR και CSR Corp ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Ο ιαπωνικός Nikkei καταγράφει για το έτος απόδοση 7,1% ολοκληρώνοντας μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά, με το πείραμα των "Αμπενομικών" και τη σαρωτική νομισματική χαλάρωση της χώρας, που έδωσε ώθηση στις αγορές.

Στον αντίποδα, τη χειρότερη ετήσια απόδοση παρουσιάζει η Νότιος Κορέα με απώλειες 4,8%,  λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η υποτίμηση του γεν στις κορεατικές εξαγωγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v