Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό πέντε ετών η Ασία-Πτώση 4% για Κίνα

Σε "ελεύθερη πτώση" οι κυριότερες ασιατικές αγορές, διαμορφούμενες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, μετά τη "βύθιση" της Wall Street σε χαμηλό 12ετίας. Απώλειες 4% για Κίνα, στο 1,46% για Ιαπωνία.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών διαμορφώνονται οι ασιατικές αγορές, καθώς η ύφεση πλήττει όλο και πιο σφοδρά την εταιρική κερδοφορία και εξαναγκάζει τους ομίλους να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να στηρίξουν τη ρευστότητά τους.

Πτώση 8,4% για την ιαπωνική Nomura Holdings, η οποία προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,1 δισ. δολαρίων, αλλά με σημαντικό discount. Στο 4,7% οι απώλειες για την κινεζική PetroChina, ο τίτλος της οποίας ακολουθεί την πτωτική πορεία του "μαύρου χρυσού".

"Η απαισιοδοξία για την πορεία των εταιρικών μεγεθών είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη", τονίζει στο Bloomberg, ο κ. Naoyuki Tori, διαχειριστής κεφαλαίων στη Fukoku Mutual Life Insurance, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 59 δισ. δολαρίων.

Ισχυρές πιέσεις για τον ευρύτερο ασιατικό δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, στις 74,51 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2003. Πρόκειται για την 11η διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για τον δείκτη.

Στο 1,46% η πτώση για τον Nikkei, ενώ σαφώς μεγαλύτερες αντοχές επέδειξε η αγορά της Αυστραλίας, όπου ο δείκτης ASX υποχώρησε 0,58%.

Στο απόλυτο "κόκκινο" οι αγορές Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέας, με τους δείκτες Hang Seng και Kospi να υποχωρούν 3,14% και 3,24% αντίστοιχα. Στο ίδιο μήκος κύματος, όντας σε κλοιό υποχώρησης, και το κινεζικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη Shanghai Composite να αποδυναμώνεται περισσότερο από 4%.

Σε διαδικασία "ελεύθερης πτώσης" βρέθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές δεν πείθονται από τις προσπάθειες διάσωσης τραπεζών. Ο Dow Jones υποχώρησε 3,41% στις 7.114,78 μονάδες, ο S&P 3,47% στις 743,33 μονάδες και ο Nasdaq 3,71% στις 1.387,72 μονάδες.

Έντονες πιέσεις καταγράφονται αυτήν την ώρα στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,5%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 1,6% και τον CAC 40 να κινείται 1,5% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v