Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις στην Ασία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών υποχώρησε ο ευρύτερος δείκτης της Ιαπωνίας Topix, στον απόηχο της Wall, καθώς ο Dow έχασε και το ψυχολογικό στήριγμα των 7.500 μονάδων. Πιέσεις για τράπεζες

Σε «διαδικασία» ελεύθερης πτώσης οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον Topix στην Ιαπωνία να υποχωρεί σε χαμηλό 25 ετών και τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού να διαμορφώνεται σε χαμηλό τριών μηνών.

Η χθεσινή υποχώρηση της Wall Street, με τον Dow Jones να «χάνει» και το όριο των 7.500 μονάδων, καθιστά σαφές για τους επενδυτές ότι «το φως στην άκρη του τούνελ» αγορών και χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα είναι ορατό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η τροφική αλυσίδα των αγορών πλήττεται από παντού», υποστηρίζει στο Bloomberg, ο κ. Theo Mass διαχειριστής κεφαλαίων 3,2 δισ. δολαρίων στην Fortis Investment Partners στο Sydney και προσθέτει «τα περιθώρια κέρδους συνεχώς υποχωρούν και οι επενδυτές δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να προχωρήσουν σε διεύρυνση της έκθεσής τους σε μετοχές. Τα επίπεδα ανάληψης ρίσκου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο».

Στο 2,3% οι απώλειες για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος «κλείνει» την εβδομάδα με απώλειες 7% και έχει υποχωρήσει σχεδόν 15% από την αρχή του 009.

Πτώση 1,6% για τον ιαπωνικό Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 739,53 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1984. Απώλειες 1,87% για τον Nikkei, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκαν οι αγορές Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέας με τους Hang Seng και Kospi να υποχωρούν 2,54% και 3,72% αντίστοιχα. Απώλειες 1,35% για τον ASX στην Αυστραλία.

Μοναδική αγορά που δεν φαίνεται –τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες- να ανησυχεί και τόσο για πιστωτική κρίση και το μέλλον των τραπεζών είναι αυτή της Κίνας, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται 1,5%.

Οι αρκούδες επέστρεψαν στην Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει και το ψυχολογικό στήριγμα των 7.500 μονάδων. Ο Dow Jones υποχώρησε 1,19% στις 7.465,95 μονάδες, ο S&P 1,20% στις 778,94 μονάδες και ο Nasdaq 1,71% στις 1.442,82 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,9%, τον FTSE 100 να κινείται 1,7% χαμηλότερα και τον CAC 40 να σημειώνει πτώση 1,8%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v