Χρηματιστήριο: Τι προσφέρει το πρόγραμμα ΣΕΔ για νέους επενδυτές

Η νέα γενιά πρέπει να μαθαίνει από τα φοιτητικά χρόνια τη σωστή προσέγγιση του ΧΑ, μακριά από κάθε νοοτροπία «τζόγου». Ο ρόλος του ΣΕΔ και το νέο δωρεάν πρόγραμμα επενδυτικής παιδείας και κατάρτισης. Γράφει ο κ. Μπάμπης Εγγλέζος.

Χρηματιστήριο: Τι προσφέρει το πρόγραμμα ΣΕΔ για νέους επενδυτές
  • του κ. Μπάμπη Εγγλέζου*

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ), είναι μία Ένωση Μετόχων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 2000, με σκοπό την άνοδο του επιπέδου Επενδυτικής Παιδείας στη χώρα μας, αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών.

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, ο ΣΕΔ έχει διοργανώσει εκατοντάδες δράσεις, κυρίως για την ορθή ενημέρωση των Ελλήνων Επενδυτών και εξ’ αιτίας αυτών των δράσεων, από το 2009, συμμετέχει, βάσει νόμου, στη Συμβουλευτική Επιτροπή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μαζί με άλλους επτά φορείς.

Η μεγαλύτερη από τις δράσεις του ΣΕΔ είναι το “Πρόγραμμα Επενδυτικής Παιδείας & Κατάρτισης”, (Πρόγραμμα Παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων Εισηγμένων Εταιρειών), το οποίο διοργανώνεται εφέτος για 8η συνεχόμενη χρονιά, υπό την αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη σημαντικών εταιρειών της Ελληνικής Επιχειρηματικής κοινότητας.

Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοτυπία και έχει γίνει αποδεκτό με ενθουσιασμό από ολόκληρη σχεδόν την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Απόδειξη αυτού, είναι το γεγονός ότι ενώ ξεκινήσαμε με 4 Οικονομικά Πανεπιστήμια, σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα 18 Πανεπιστήμια και Κολέγια, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη για το 2022, την Παρασκευή 18 Μαρτίου, ημερομηνία που ήταν και η 22η επέτειος της ίδρυσης του ΣΕΔ. Ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με περισσότερες από 500 συμμετοχές φοιτητών και φοιτητριών και ο προγραμματισμός προβλέπει να εξελιχθεί σε 4 φάσεις, ως εξής:

1η Φάση:

Οι φοιτητές και φοιτήτριες των Ελληνικών Πανεπιστημίων, από το μήνα Μάρτιο, παρακολουθούν σειρά εβδομαδιαίων ενημερωτικών σεμιναρίων, στα οποία περιλαμβάνονται οι βασικές Επενδυτικές & Χρηματιστηριακές έννοιες, αναλύονται τα θέματα των Γεν. Συνελεύσεων των εταιρειών που θα ακολουθήσουν και γίνεται ενημέρωση για τη σωστή συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολόγιου. Τα σεμινάρια συνεχίζονται με πιο σύνθετες χρηματιστηριακές έννοιες, παρουσιάζονται οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γίνονται μαθήματα Θεμελιώδους και Τεχνικής Ανάλυσης και αναλύονται οι βασικές αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης και των κριτηρίων Βιωσιμότητας των εταιρειών. Από εφέτος έχει προστεθεί και ο νέος δείκτης ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επίσης γίνεται ενημέρωση για τα επαγγέλματα που απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλαιαγοράς, καθώς και οι δεξιότητες που χρειάζονται για να μπορέσουν οι φοιτητές/τριες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας αυτών των επαγγελμάτων, όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Στα σεμινάρια διδάσκουν μέλη του ΔΣ του ΣΕΔ, επαγγελματίες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και καθηγητές των Ελληνικών ΑΕΙ, με εμπειρία στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

2η Φάση:

Οι φοιτητές και φοιτήτριες, χωρισμένοι σε ομάδες παρακολουθούν, από το μήνα Απρίλιο, τις Ετήσιες Απολογιστικές Γεν. Συνελεύσεις των Εισηγμένων Εταιρειών και συμπληρώνουν το σχετικό Ερωτηματολόγιο με κατάλληλη προετοιμασία, ανάλυση των εταιρειών και επεξεργασία των θεμάτων της κάθε Γενικής Συνέλευσης.

3η Φάση:

Παράλληλα με τη 2η φάση, οι φοιτητές/τριες χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα αναλαμβάνει να εκπονήσει εργασία ανάλυσης για μία εταιρεία, από αυτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι εργασίες των φοιτητών, δημοσιεύονται στο ηλεκτρονικό περιοδικό του ΣΕΔ, με τα ονόματα αυτών που τις εκπόνησαν.

4η Φάση:

Μετά τη λήξη των γενικών Συνελεύσεων, στο τέλος Ιουλίου, συγκροτείται ομάδα από τελειόφοιτους φοιτητές και καθηγητές των Ελληνικών ΑΕΙ, η οποία επεξεργάζεται τις απαντήσεις των φοιτητών στα ερωτηματολόγια και παρουσιάζει τα συμπεράσματα από το πρόγραμμα στο ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΔ, στο τέλος του χρόνου.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των Πανεπιστημίων και Κολεγίων Ελλάδας και Κύπρου.

Τα σεμινάρια μπορούν, αν θέλουν, να παρακολουθήσουν και επενδυτές, που είναι μέλη του ΣΕΔ.
Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι φοιτητές και φοιτήτριες των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες, που δεν διδάσκονται σε κανένα Πανεπιστήμιο και έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Μια εμπειρία η οποία θα τους βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό όταν ολοκληρώσουν τις βασικές σπουδές τους και θα έλθει η στιγμή να αποφασίσουν τον κλάδο που θα ακολουθήσουν επαγγελματικά.

Εμείς στον ΣΕΔ, είμαστε υπερήφανοι για αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε από τέσσερα Οικονομικά Πανεπιστήμια και κατέληξε να το έχει “αγκαλιάσει” σχεδόν ολόκληρη η Ακαδημαϊκή, αλλά και η επιχειρηματική κοινότητα και συνεχώς προστίθενται νέα Πανεπιστήμια και νέες εταιρείες, στην κοινή μας προσπάθεια για την αναβάθμιση του επιπέδου Επενδυτικής Παιδείας στη χώρα μας.

Η νέα γενιά, θεωρούμε ότι πρέπει να μαθαίνει από τα φοιτητικά χρόνια τη σωστή προσέγγιση του χρηματιστηρίου, μακριά από κάθε νοοτροπία “τζόγου”, με σκοπό την αναβάθμιση του θεσμού, που θα το καταστήσει σύγχρονο και αξιόπιστο μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

*Ο κ. Μπάμπης Εγγλέζος είναι Πρόεδρος του ΣΕΔ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v