Οι αγορές ομολόγων του Ευρωπαικού Νότου συνεχίζουν να τιμολογούν αναλογικά τις πολιτικές η οικονομικές αρρυθμίες σε Ιταλία και Ελλάδα αντίστοιχα, αλλά και την αλλαγή κυβέρνησης στην Ισπανία χωρίς καμία αλλαγή του οικονομικού προγράμματος, με αποτέλεσμα η απόδοση στην λήξη του δεκαετούς της ομολόγου να βρίσκεται μόλις στο.1,5-1,6%.Τελος στην Πορτογαλία συνεχίζεται η μεσοπρόθεσμη βελτίωση της οικονομίας της με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της χώρας να δίνει μία τρέχουσα απόδοση στην λήξη στην περιοχή του 2%.
Η σημαντική μεταβλητότητα στα ομόλογα του Νότου εκτιμάται ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, θα συνεχισθεί έως ότου δοθούν σαφή στίγματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού Δημόσιου Χρέους αλλά και την αποσαφήνιση των κατευθύνσεων της οικονομικής πολιτικής της νέας ιταλικής κυβέρνησης τουλάχιστον ως προς τον βαθμό παραμονής στην κανονικότητα.
Κρίσιμη η εβδομάδα που έρχεται κυρίως ως προς τις αποφάσεις μεταβολής των επιτοκίων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στις 13/6 θα έχουμε την μάλλον βέβαια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 0,25% ενώ στις 14/6 θα έχουμε την επίσης μάλλον βέβαια, από πλευράς της ΕΚΤ, διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ σε μηδενικά επίπεδα. Στο 0% εκτιμάτε ότι θα παραμείνουν, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, έως την ολοκλήρωση της θητείας Ντράγκι (Οκτώβριος 2019).
Τα τωρινά και μελλοντικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας μας διατηρούν σε γκρίζες ζώνες μέσα στις οποίες είναι δύσκολη η δημιουργία προϋποθέσεων σταθεροποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα τρέχοντα στατιστικά μεγέθη καταγράφουν βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης η οποία όμως, ακόμη τουλάχιστον, συνοδεύεται από την μειωμένη αξία δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων (-10,4% η τελευταία μέτρηση τριμήνου) αλλά, και την έστω και οριακή μείωση της κατανάλωσης (-0,4%).
Η υλοποίηση της επιβολής δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα, από την διακυβέρνηση Τράμπ, είναι μεροληπτική αφού άφησε εκτός εφαρμογής την Ιαπωνία σημαντική παραγωγό χάλυβα αλλά και προτιμητέο οικονομικό εταίρο των ΗΠΑ όπως σαφέστατα καταδείχθηκε σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο νυν αμερικανός Πρόεδρος.
Οι περισσότερες μετοχικές αγορές παραμένουν, λίγο η πολύ, στα περιθώρια σχετικά στενού εύρους (range) που έγκαιρα είχε σκανάρει το υπόδειγμά μας από τις 19/5. Εξαίρεση ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq ,κυρίως των τεχνολογικών και με ελληνικό ενδιαφέρον ναυτιλιακών μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος και κατέγραψε το ιστορικό υψηλό του στις 7210 μονάδες (συνεδρίαση της 6/6).Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι ο δείκτης Nasdaq, από τα ελάχιστα επίπεδα του 2009 μετά το σκάνδαλο της “Lehmann” έως σήμερα έχει καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο.
Η μέση εκτίμηση του ρυθμού αύξησης των κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών εκτιμάται, με consesus των εκτιμήσεων των πιο αντιπροσωπευτικών επενδυτικών οίκων, ότι θα κινηθεί στο εύρος του 9-11% μέγεθος, που βάσει των τρεχόντων μέσων αποτιμήσεών των ευρωπαϊκών δεικτών, δεν υποστηρίζει ,θεμελιωδώς τουλάχιστον, μία ουσιαστική περαιτέρω άνοδο των τιμών των ευρωπαϊκών δεικτών. Εδω όμως οφείλουμε να θυμίσουμε ότι η σχετική βαρύτητα των θεμελιωδών στοιχείων στην λήψη επενδυτικών αποφάσεων για μετοχές μειώνεται διαχρονικά δίνοντάς την θέση τους περισσότερο σε τεχνικά στοιχεία και γεωπολιτικές εξελίξεις.
Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης S&P 500)
Ο περισσότερο αντιπροσωπευτικός δείκτης, παραβίασε ελάχιστα το άνω όριο του εύρους ήτοι τις 2750 μονάδες. Οι επενδυτές ήδη προεξοφλούν τις μειωμένες αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή των τελευταίων δασμών Τράμπ ιδιαίτερα μάλιστα στις αμερικανικές εισηγμένες του μεταλλουργικού κλάδου. Το σκανάρισμα του υποδείγματός μας εμμένει ότι, για να γίνει δραστική αλλαγή στα περιθώρια αποτίμησης των αμερικανικών μετοχών, πρέπει να παραβιασθεί με στατιστική σημαντικότητα είτε προς τα κάτω η στήριξη των 2650 μονάδων είτε προς τα άνω η αντίσταση των 2750 μονάδων.
Αμερικανικές μετοχές Μικρής Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)
Οπως προείπαμε η κατάκτηση του ιστορικού υψηλού των 7210 μονάδων (κλείσιμο της 6/6) καταδεικνύει την αυξημένη όρεξη της επενδυτικής κοινότητας για τις περισσότερες μετοχές της κατηγορίας. Το υπόδειγμά μας δείχνει, πέραν των διαγραμματικών ενδείξεων και φωτεινά παγκόσμια θεμελιώδη για τους κυκλικούς κλάδους των νέων τεχνολογιών αλλά και της ναυτιλίας. Σημαντική στήριξη συσσωρεύεται στα επίπεδα τω 7050 μονάδων που στην περίπτωση που δοκιμασθούν, χωρίς να παραβιασθούν προς τα κάτω, θα έχουμε περαιτέρω ανοδική εμπέδωση του θετικού momentum για τις μετοχές των εταιρειών που έχουν σημαντική βαρύτητα στον συγκεκριμένο δείκτη.
Δείκτης Nasdaq (Ιούνιος 2010-Ιούνιος 2018)
Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE-100)
Επιβεβαιώθηκε η ισχυρή στήριξη των 7650 μονάδων ενώ σκανάρουμε, εκ νέου, το κρίσιμο επίπεδο των 7750 μονάδων που εφόσον διατηρηθεί μπορεί να μας οδηγήσει σε μία πιθανή πορεία ελέγχου του πρόσφατου ιστορικού υψηλού των 7903 μονάδων. Να επαναλάβουμε ότι σε αυτή την εξέλιξη συντείνει και η ταχύτατη προεξόφληση των όποιων αρνητικά μετρήσιμων επιπτώσεων του Brexit στην βρετανική οικονομία. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι μετά από το δημοψήφισμα και την έγκριση του Brexit (Ιούνιος 2016) και για περίοδο 2 ετών ο αντιπροσωπευτικός δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο της τάξης του 30%. Μέγεθος που και ο πιο αισιόδοξος επενδυτής δεν θα μπορούσε να περιμένει.
Δείκτης FTSE 100 (Ιούνιος 2016-Ιούνιος 2018)
Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)
Και την εβδομάδα που πέρασε επιβεβαιώθηκε το υπόδειγμά μας με το σκανάρισμα των κρίσιμων επιπέδων στήριξης των 760-780 μονάδων αλλά και της δυστοκίας που υπάρχει για την διάσπαση της αντίστασης των 800 μονάδων. Πέρα της παραμέτρου ολοκλήρωσης του Γ Προγράμματος ,σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, αλλά και το αρνητικότατο εταιρικό γεγονός της “Follie Follie” η αγορά και οι επενδυτές ζητούν καύσιμα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία βιώσιμη ανοδική πορεία.
Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου
Ενα θεμελιώδες γεγονός, ήτοι η οριστική ολοκλήρωση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έδωσε αφορμή για μία ουσιαστικά τεχνική ανοδική κίνηση του ευρώ που οριοθετείται στην περιοχή του 1,1750. Επίπεδο το οποίο έγκαιρα εντόπισε το υπόδειγμά μας από τις 2/6 ενώ επιπλέον για να σηματοδοτηθεί αντιστροφή στην μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση του αμερικανικού νομίσματος θα πρέπει το ευρώ να διασπάσει με δύναμη την περιοχή του 1,1750-1,1800 δολαρίων.
Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου (Ιανουάριος 2017-Ιούνιος 2018
Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν
Το υπόδειγμά μας διατηρεί και σκανάρει την περιοχή των 109-109,50 γιέν ως μια τεχνική βάση στήριξης που αποτελεί και των μέσο όρο του εύρους των 108-111 γιέν. ανά δολάριο που καταγράφηκαν, ως ισοτιμίες, από τις αρχές του 2018.Η επί μακρά περίοδο διατήρηση της ισοτιμίας σε στενό εύρος είναι απότοκος της ιδιαίτερης εύνοιας που απολαμβάνει η Ιαπωνία από την έως τώρα διακυβέρνηση “Τράμπ” η οποία δεν έχει επιβάλλει κανένα προστατευτικό μέτρο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας αντίθετα με Ε.Ε, Καναδά και Μεξικό.
Ισοτιμία Δολαρίου- Ελβετικού Φράγκου
Κατά το τελευταίο δίμηνο καταγράφουμε μία επίμονη κίνηση του δολαρίου στο εύρος των 1.15-1,20 ελβετικών φράγκων Στις τελευταίες μάλιστα συνεδριάσεις γίνεται μια έντονη συσσώρευση στο κάτω μέρος του εύρους ήτοι οριακά άνω του 1,15 δολαρίων ανα φράγκο. Σημαντική πιθανότητα δίνουμε για ευσταθή και προς τα κάτω διάσπαση του 1,15 με καθαρά τεχνική θεώρηση αφού, ως γνωστόν, το ελβετικό νόμισμα δεν διατηρεί πλέον τα ισχυρά στοιχεία του παρελθόντος που το καθιστούσαν “επενδυτικό καταφύγιο”.
Χρυσός
Το υπόδειγμά μας επιβεβαιώνει, από τις 19/5, την διακύμανση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στην περιοχή των 1285-1320 δολαρίων την ουγγιά. Η μεγάλη εικόνα για τον χρυσό δεν αλλάζει αφού δεν έχουμε, προς το παρόν, τέτοια νέα που θα μπορούσαν να στηρίξουν μία μονιμότερη ανοδική κίνηση. Αλλωστε η πιθανή διατήρηση της ανοδικής πορείας του δολαρίου αποτελεί από μόνη της έναν παράγοντα που θα επιδρά καθοδικά στην τιμή του χρυσού.
Πετρέλαιο
Το υπόδειγμά μας σκανάρει τα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι ως ένα κρίσιμο σημείο αντίστασης που ως τοπικό υψηλό η αγορά θα προσπαθήσει να το διασπάσει για δεύτερη φορά. Χρειάζεται να προσέξουμε ότι το επενδυτικό προφίλ του πετρελαίου συνδιαμορφώνεται από τις πολιτικές τοποθετήσεις των αξιωματούχων των κυριότερων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών με κρίσιμη παράμετρο πάντα την διαχείριση των αποθεμάτων τους και κατ επέκταση του επιθυμητού εύρους τιμών του μαύρου χρυσού. Αυτό αποτελεί μια μορφή πιθανής χειραγώγησης της αγοράς κάτι που πρέπει να προσεχθεί από τους επενδυτές το προφίλ των οποίων θα πρέπει να δέχεται αυτό τον σημαντικό βαθμό κινδύνου που απορρέει από την διάρθρωση των συμμετεχόντων στην αγορά αυτή.
** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"
* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος
Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.
Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.