Oι αγορές φαίνεται να προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τις κινήσεις τους στα εύρη που έγκαιρα είχε καταδείξει το τεχνικό μας υπόδειγμα τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, πολύ μετά δηλαδή από την απότομη υποχώρηση των μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η ελληνική κεφαλαιαγορά και οι πρωταγωνιστές της προσπαθούν να δουν καθαρά το σχήμα επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης.
Το υπόδειγμά μας είχε έγκαιρα φωτίσει τις ανοδικές βραχύχρονες κινήσεις των ελληνικών μετοχών με κρίσιμο σημείο αντίστασης στην περιοχή των 860 μονάδων το οποίο και δεν διατηρήθηκε. Η κρίση αξιοπιστίας που προέκυψε από μία εταιρεία σηματωρό της αγοράς (Follie-Follie), εφόσον βέβαια αποδειχθούν οι καταγγελίες, ήταν μία σημαντική αφορμή για την επιστροφή στην περιοχή των 830 μονάδων. Από εδώ και στο εξής το σκανάρισμα της αγοράς φωτίζει ένα ισχυρό τεχνικό σημείο στήριξης, στην περιοχή των 800 μονάδων, όπως αυτό προκύπτει από τις κινήσεις των τελευταίων 18 μηνών.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, όπως ο πυρήνας του πληθωρισμού, αλλά και οι συνήθως μικρότερες του αναμενομένου εβδομαδιαίες προσλήψεις εκτός του αγροτικού τομέα, δεν παραπέμπουν σε καμία αλλαγή του μείγματος της πολιτικής της FED πού θα εμμείνει σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων τoυ δολαρίου από 0,25% για το υπόλοιπο του έτους.
Με αιχμή του δόρατος τον μαύρο χρυσό, διατηρούμε το εύρος των 67-70 δολαρίων το βαρέλι, παρόλο που δεν είναι καθόλου απίθανη η είσοδος των χρηματιστηριακών τιμών του πετρελαίου σε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης από αυτό των τελευταίων 20 ημερών.
Κατά την τελευταία εβδομάδα το τεχνικό μας υπόδειγμα είχε έγκαιρα εντοπίσει την άνοδο των βρετανικών μετοχών. Ετσι υπήρξε μία ανοδική κίνηση από τα επίπεδα των 7300 μονάδων προς τις 7600 μονάδες. Παρακάτω προσδιορίζουμε την επόμενη ένδειξη στις αποτιμήσεις των εταιρειών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου όπως αντιπροσωπεύονται από τον δείκτη FTSE 100.
Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης S&P 500)
Οι τιμές των αμερικανικών μετοχών, όπως τις σκανάρουμε από τον αντιπροσωπευτικό δείκτη των 500 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών, συνεχίζουν να εμπεδώνουν το εύρος των 2550-2650 μονάδων. Η συνέχιση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων α' τριμήνου δεν κρύβει εκπλήξεις. Παρόλο που οι επενδυτές βλέπουν σημεία εξασθένησης στην μεγέθυνση της οικονομίας (Πυρήνας πληθωρισμού, Εβδομαδιαίες προσλήψεις εκτός αγροτικού τομέα) η FED θα επιμείνει στην πρόθεση υλοποίησης δύο ακόμη αυξήσεων της τάξης του 0,25% με ορίζοντα έως το τέλος του 2018.
Ελληνικές Μετοχές (Γενικός Δείκτης)
Η βραχυπρόθεσμη οπτική της ελληνικής αγοράς μετοχών, λόγω «Follie Follie», δείχνει το περιορισμένο της βάθος, αφού επίσημα χαρακτηρίζεται ως «αναπτυσσόμενη αγορά» και παρακολουθείται κυρίως από funds που βασίζουν μεγάλο μέρος των επενδυτικών τους τακτικών στην βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα. Η αδυναμία διάσπασης των 860 μονάδων, που έγκαιρα είχαμε επισημάνει από τις 28/4, μπορεί να οδηγήσει, με σχετικά μικρή πιθανότητα, στον έλεγχο της ισχυρής στήριξης των 800 μονάδων.
Γενικός Δείκτης ΧΑ, Ιανουάριος 2017-Μάιος 2018
Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)
Ο μηχανισμός μας φώτισε έγκαιρα την ανοδική κίνηση από τις 7.300 στις 7.600 μονάδες. Επόμενο ευκρινές ανοδικό σημείο οι 7800 μονάδες. Εαν η ένδειξη αυτή δεν καταγραφεί τότε η αγορά θα αναζητήσει την εμπέδωση του εύρους των 7450-750 μονάδων.
Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)
Παρόλη την πρόσφατη ανοδική κίνηση του γερμανικού δείκτη ο μηχανισμός μας συνεχίζει να μην δίνει ισχυρές ενδείξεις για την εμπέδωση μιας μεσοπρόθεσμης ανοδικής κίνησης των μετοχών των γερμανικών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη DAX.
Δείκτης DAX, Ιανουάριος 2017 - Μάιος 2018
Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου
Η πολύ γρήγορη κίνηση της αγοράς προς την ισοτιμία των 1,19 δολαρίων ανά ευρώ την καθιστούν ένα σημείο ευαίσθητης ισορροπίας. Πολύ πιθανό, βάσει και του momentum που διαμορφώνεται, είναι η αγορά να δοκιμάσει και να κατευθυνθεί προς την ισοτιμία των 1,1750 δολαρίων ανά ευρώ.
Ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, Ιανουάριος 2017-Μάιος 2018
Δολάριο-Γιέν
Εγκαιρα, από τις 28/4, σκανάραμε την αδυναμία διάσπασης της ισοτιμίας των 110 γιέν από το αμερικανικό νόμισμα. Το επόμενο κρίσιμο σημείο στήριξης για το δολάριο βρίσκεται στα 109,50 γιέν. Σε αντίθετη περίπτωση η αγορά θα δοκιμάσει τα επίπεδα των 108,5 γιέν ανά δολάριο.
Ισοτιμία δολαρίου-γιεν, Ιανουάριος 2017-Μάιος 2018
Χρυσός
Το πολύτιμο μέταλλο επιβεβαίωσε για μια ακόμη εβδομάδα την ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ τιμής χρυσού και δολαρίου. Ετσι η τωρινή στήριξη ορίζεται στα επίπεδα των 1300-1310 δολαρίων. Παράμετρος κλειδί θα παραμείνει η ισοτιμία του δολαρίου ενώ ο χρυσός δεν διατηρεί πλέον όλες τις ιδιότητες του «ασφαλούς καταφυγίου» που είχε κατά το παρελθόν.
Πετρέλαιο
Ακόμη και με το πολύ βραχυπρόθεσμο σκανάρισμα των τιμών του πετρελαίου το υπόδειγμά μας διατηρεί το εύρος των 68-70 δολαρίων ανά βαρέλι (προσοχή: οι τιμές ισχύουν για το αμερικανικό αργό και όχι το βρετανικό Brend).
Αξιολογώντας με το υπόδειγμά μας τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουμε το διάστημα των 20 τελευταίων ημερών ως ένα από τα πολύ περιορισμένα διαστήματα όπου η τιμή του πετρελαίου κινείται σε ένα τόσο στενό εύρος. Υπενθυμίζουμε την στρατηγική αντίθεση ΟΠΕΚ-ΗΠΑ για το επιθυμητό μελλοντικό ύψος της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου.
** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φουρλής Συμμετοχών"
* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος
Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.
Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.