H υπέρβαση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το “φράγμα” του 3% θεμελιωδώς αλλάζει στρατηγικά τις διαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με μεγαλύτερα σταδιακά διαθέσιμα των επενδυτών να κατευθύνονται μελλοντικά στα ομόλογα έναντι των μετοχών τουλάχιστον όσον αφορά τις αγορές στη άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Η ελληνική κεφαλαιαγορά, λόγω και της μακρόχρονης επιτήρησης της οικονομίας, βρίσκεται σχεδόν στο αντίστροφο σημείο καμπής. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο διέσπασε καθοδικά το φράγμα του 4%, για πρώτη φορά μετά την διεθνή κρίση του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ο μηχανισμός μας δείχνει να σκανάρει ξεκάθαρα το επόμενο σημείο καμπής των ελληνικών ομολόγων για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν και θα κριθούν η πιο ολοκληρωμένη επανασύνδεση του χρέους μας με τις αγορές αλλά και οι έστω και περιορισμένες πιθανότητες ένταξης της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ(QE)
Το υπόδειγμά μας είχε έγκαιρα φωτίσει τις ανοδικές βραχύχρονες κινήσεις των ελληνικών μετοχών. Δίνουμε το επόμενο κρίσιμο σημείο αντίστασης στην περιοχή των 850-860 μονάδων που εάν διαπερασθεί, θα έχουμε θετικότερο momentum των ελληνικών μετοχών, οι αποτιμήσεις των οποίων μπορούν, με ένα ήρεμο γεωπολιτικά καλοκαίρι, να δοκιμάσουν και την περιοχή των 900 μονάδων.
Οι πληθωριστικές τάσεις στην ιαπωνική οικονομία μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες αποπληθωρισμού εξασθένησαν, μέσω του μηχανισμού προεξόφλησης, την ισοτιμία του γιέν έναντι του δολαρίου.
Με αιχμή του δόρατος τον μαύρο χρυσό και όπως έγκαιρα φωτίσαμε τις χρηματιστηριακές του κινήσεις, η τεχνική εικόνα προσδίδει μία πολύ μικρή, προς τα άνω, αναθεώρηση του εύρους στα 67-70 δολάρια το βαρέλι.
Οι βρετανικές μετοχές φαίνεται ότι, παρ' όλους τους σκοπέλους του Brexit, μας δείχνουν ένα επίπεδο ισορροπίας στις 7.300 μονάδες ενώ ο σκάνερ μας δείχνει να αποτυπώνει το επόμενο στίγμα προς την περιοχή των 7600 μονάδων.
Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης S&P 500)
Οι αμερικανικές μετοχές, όπως τις σκανάρουμε από τον αντιπροσωπευτικό δείκτη των 500 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία αμερικανικών επιχειρήσεων, εμπεδώνουν την στήριξη του εύρους των 2.550-2.650 πού από τις 15/4 είχαμε αποτυπώσει, παρ' όλο που κατά τη φάση έντονης διόρθωσης των αγορών, που ξεκίνησε κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, ο δείκτης μεταβλητότητας των μετοχών (Vix), που καταδεικνύει και τον φόβο των επενδυτών, έφθασε σχεδόν στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα μετά την “Lemann Brothers”.
Σήμερα όμως οι αμερικανοί επενδυτές έχουν σχεδόν επανέλθει στην κανονικότητα η οποία επικουρείται από τον ήπιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού με αποφυγή σεναρίου επιθετικής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων καθώς και από τις εντός των προβλέψεων, με εξαιρέσεις, ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών α΄τριμήνου.
Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης Χ.Α.)
Οι αφομοιώσεις των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών γύρω από τα επίπεδα των 830 μονάδων, τα οποία και σκανάραμε από τα κλεισίματα της 20/4, προσδίδουν ένα θετικό momentum το οποίο μπορεί να οδηγήσει στις 860 μονάδες όπου όμως εντοπίζεται μία σημαντική αντίσταση.
Σε θετική εκδοχή διάσπασης αυτών των επιπέδων, ο scanner διαβλέπει τα επίπεδα των 900 μονάδων τα οποία δεν έχουν καταγραφεί μετά τον Φεβρουάριο 2016.
Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου Αθηνών, Περίοδος Δεκέμβριος 2016-Απρίλιος 2018
Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)
H ιδιαιτερότητα και οι προεξοφλήσεις για τις συνέπειες του Brexit αρχίζουν να δίνουν περισσότερα θετικά μεσοπρόθεσμα στίγματα στους επενδυτές. Ο μηχανισμός μας φωτίζει την ισχυρή στήριξη των 7.300 μονάδων με σημαντικές πιθανότητες επανάκτησης των 7.600 μονάδων.
Δείκτης Βρετανικών Μετοχών (FTSE 100), Περίοδος Δεκέμβριος 2016-Απρίλιος 2018
Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)
Παρόλο τον απόλυτα κυρίαρχο ρόλο της γερμανικής οικονομίας στον καθορισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ, απόλυτο σημείο αναφοράς των οποίων, τουλάχιστον από το 2010 και μετά, έχει γίνει το δεκαετές γερμανικό ομόλογο, η αγορά των γερμανικών μετοχών βρίσκεται το τελευταίο καιρό σε ένα σχετικά στενό εύρος. Το αποτέλεσμα είναι ο μηχανισμός μας να δίνει ισχνές ενδείξεις για την εμπέδωση μιας ανοδικής κίνησης των μετοχών των γερμανικών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη DAX.
Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου
H κεντρική ισοτιμία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, με το επόμενο τεχνικό εύρος να καθορίζεται στο διάστημα 1,2070-1,19 δολαρίων ανά ευρώ. Η κίνηση αυτή εμπεδώνει την επίσημη θέση του Μ. Ντράγκι ο οποίος αποσαφήνισε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κάτι που έδωσε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θετικό τόνο για τους traders του πράσινου νομίσματος
Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου, Περίοδος Δεκέμβριος 2016-Απρίλιος 2018
Δολάριο-Γιέν
• Σκανάροντας την πρόσφατη πτωτική κίνηση του ιαπωνικού νομίσματος διαβλέπουμε δυσκολία στην προσέγγιση των 110 γιέν, με ισχυρή προυπόθεση την αφομοίωση και εν συνεχεία στήριξη της στήριξης των 109,3 γιέν ανά δολάριο.
Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν, Περίοδος Δεκέμβριος 2016-Απρίλιος 2018
Χρυσός
Το πολύτιμο μέταλλο μπήκε στον αστερισμό της πρόσφατης ανοδικής κίνησης του δολαρίου αφού τα διαχρονικά στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν αρνητική συσχέτιση μεταξύ των δύο αξιών. Ετσι η αδυναμία της διάσπασης του επιπέδου των 1.370 δολαρίων ανά ουγγιά σε συνδυασμό με τα μάκρο στοιχεία για μικρότερο του αναμενομένου ρυθμό πληθωρισμού, κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, εξασθενούν την ιστορική ιδιότητα του χρυσού ως “ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου”.
Πετρέλαιο
Ακόμη και με το πολύ βραχυπρόθεσμο σκανάρισμα των τιμών του πετρελαίου το υπόδειγμά μας αναθεωρεί ελαφρά προς τα πάνω την αντίσταση που μπορεί να βρει η τιμή του μαύρου χρυσού και την τοποθετεί στο εύρος των 68-70 δολαρίων ανά βαρέλι (Προσοχή, οι τιμές ισχύουν για το αμερικανικό αργό και όχι το βρετανικό Brent).
Κατά τα άλλα, διαβλέπουμε δυσχέρεια στην συνέχιση της ανοδικής κίνησης του πετρελαίου με κομβικό σημείο την αντιπαράθεση των ΗΠΑ και των χωρών του ΟΠΕΚ για την επιθυμητή πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού. Η πρώτη εναντιώνεται στην στάση του καρτέλ για την τεχνική συρρίκνωση των αποθεμάτων ενώ είναι γεγονός η επίσημη έναρξη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στις 1/1/2019, παράμετρος που θα επηρεάσει ουσιωδώς το ημερήσιο ύψος των παγκόσμιων αποθεμάτων.
(*) Η στήλη είναι προϊόν χορηγίας της εταιρείας "Φoυρλής Συμμετοχών"
* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος
Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.
Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.