Αγορές στον... αστερισμό της μεταβλητότητας!

Νέα στήλη του Euro2day.gr καταγράφει τις φωτεινές, γκρίζες αλλά και ενδεχομένως... σκοτεινές πλευρές των αγορών. Τα σκαμπανεβάσματα, οι κινήσεις Τραμπ και τα σινιάλα από κεντρικές τράπεζες. Τα μηνύματα για ΧΑ, Wall, ισοτιμίες και εμπορεύματα.

Αγορές στον... αστερισμό της μεταβλητότητας!
  • του Αν. Τσομπανίδη

• Οι αγορές φαίνεται να βρίσκονται σε μία φάση στρέβλωσης, όσον αφορά το τι προεξοφλείται για τις βασικές επενδυτικές αξίες, μιάς και τα γεωπολιτικά δεδομένα υπερεκτιμούνται έναντι των αντίστοιχων θεμελιωδών μεγεθών.

• Κυρίως κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου σκανάρουμε πολύ μεγαλύτερη μέση μεταβλητότητα των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το ίδιο χρονικό διάστημα έχει αντίθετα μειωθεί η μεταβλητότητα του δολαρίου. Το τεχνικό αυτό στοιχείο επικουρείται από την Προεδρία Τrump με το παρεμβατικό πακέτο 60 δισ. δολαρίων που θα στρεβλώσει το εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ-Κινας.

• Η μεταβλητότητα στις αποτιμήσεις των ομολόγων είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη των μετοχών. Ετσι εξηγείται η πρόθεση των ασκούντων Νομισματική πολιτική σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία να μεταβάλλουν με γρηγορότερους ρυθμούς την αλλαγή της καμπύλης των επιτοκίων σε ανοδική.ω Ως εκ τούτου το σκανάρισμα της αγοράς ομολόγων παραμένει με γκρίζο αποτύπωμα.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης S&P 500)

• H καταγραφή της μέσης ημερήσιας διακύμανσης των μετοχών των 500 εταιρειών που απαρτίζουν τον Δείκτη κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2018 δείχνει μία πενταπλάσια μεταβλητότητα σε σχέση με το β' εξάμηνο 2017. Αυτή η σύγκριση υποδηλεί και την πολύ σημαντική αύξηση των short θέσεων σε αμερικανικές μετοχές.

• Συνεχίζουμε να σκανάρουμε μια γκρίζα ζώνη για τις αμερικανικές μετοχές με βασικό χαρακτηριστικό την απουσία κατεύθυνσης. Σε πιο βραχυπρόθεσμο επίπεδο θεωρούμε σημαντικό σημείο στήριξης τις 2550 μονάδες από όπου, και εφόσον διατηρηθεί η αφομοίωση αυτού του μέσου επιπέδου, θα υπάρχει μια πιο στέρεα ανοδική η καθοδική βάση για την πορεία των αμερικανικών μετοχών.

• Ο τεχνικός μηχανισμός του scanner απλά παρατηρεί ότι τα τελευταία 43 χρόνια δεν έχει ποτέ καταγραφεί τόσο μεγάλη άνοδος μέσα σε 15 μόλις μήνες νέας προεδρικής θητείας καθώς και και μίας εξαιρετικά μεγάλης αύξησης του ημερήσιου όγκου συναλλαγών κυρίως όταν η αγορά ξεκίνησε την καθοδική της πορεία. Τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τους επενδυτές για αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους και όχι να τούς κατέχει πανικός.

Δείκτης Dow Jones. Περίοδος Ιανουάριος 1990-Μάρτιος 2018

Γενικός Δείκτης ΧΑ

• Μία ρηχή σε όγκους αγορά όπου σκανάρουμε τα σημαντικά στοιχεία στήριξης των ελληνικών μετοχών. στις περιοχές των 770 και 725-730 μονάδων αντίστοιχα. Ξεκινώντας από τις 480 περίπου μονάδες (Ιανουάριος 2016) και φθάνοντας έως την περιοχή των 850 μονάδων (Φεβρουάριος 2018) η τεχνική ένδειξη του scanner υποδεικνύει την μέγιστη περαιτέρω πτώση της χρηματιστηριακής αξίας του Γενικού Δείκτη έως τα επίπεδα των 700 μονάδων χωρίς όμως αυτό να είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου Αθηνών (Ιανουάριος 2016-Μάρτιος 2018)

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

• Καταγράφουμε μία σταθεροποίηση στο εύρος των 1,2150-1,25 δολαρίων ανά ευρώ μετά την ραγδαία άνοδο του αμερικανικού νομίσματος ιδιαίτερα κατά την περίοδο Μαρτίου 2014-Μαρτίου 2015 καθώς και μία σχεδόν διετή φάση σταθεροποίησης που ακολούθησε (Μάρτιος 2015-Μάρτιος 2017).

• Κατά την περίοδο Μαρτίου 2017-Μαρτίου 2018 φαίνεται η σημαντική άνοδος του ευρώ από το 1,06 στα 1,23 δολάρια. Αυτό που χρειάζεται να κρατήσουν οι επενδυτές είναι ότι το επίπεδο των 1,20 δολαρίων ανά ευρώ είναι η πιο πυκνή καταγραφή ισοτιμίας τα τελευταία 40 χρόνια και έτσι αιτιολογείται το σημαντικό χρονικό διάστημα όπου η ισοτιμία κινείται σε ένα σχετικά στενό εύρος.

Ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου (Ιανουάριος 1975-Μάρτιος 2018)

Ισοτιμία Δολαρίου- Γεν

• Περαιτέρω ισχυροποίηση του γεν μπορεί να γίνει μόνον εάν διασπάσει την περιοχή των 107 γεν ανά ευρώ. Εαν αυτό δεν συμβεί, τότε η απεικόνιση του scanner δείχνει φωτεινότερη την μελλοντική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Χρυσός

• Σκανάροντας τα δεδομένα, συνεχίζουμε να καταγράφουμε την σημαντική θεμελιώδη συσχέτιση της ισοτιμίας του δολαρίου με την τιμή του χρυσού καθώς και την πέραν των δύο ετών διακύμανση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στο εύρος των 1250-1350 δολαρίων ανά ουγγιά.

• Εάν εμπεδωθεί μία βάση άνω των 1300 δολαρίων ανά ουγγιά, πιθανότατα να δούμε ανοδική διάσπαση και της καθοριστικής στήριξης των 1370 δολαρίων.

Πετρέλαιο

• O scanner αποτυπώνοντας τις αιτίες μεταβολής του μαύρου χρυσού αποδίδει το 75% των κινήσεων του πετρελαίου σε γεωπολιτικές και το υπόλοιπο 25% σε οικονομικές εξελίξεις.

• Η μέση τιμή του πετρελαίου από το 2014 έως σήμερα κινείται στατιστικά περίπου στα σημερινά επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι. Το πιο πιθανό λοιπόν μεσοπρόθεσμο κανάλι εντοπίζεται στο εύρος των 58-70 δολαρίων/βαρέλι.


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v