Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ψωνίζει τώρα το «έξυπνο χρήμα»

Αυξημένες τοποθετήσεις σε εμπορεύματα και μετοχές των ΗΠΑ αλλά και επιλεγμένοι τίτλοι από τις αναδυόμενες αγορές αποτελούν τις επιλογές των διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Ουδέτερη θέση για ευρώ, ομόλογα. 

Πού ψωνίζει τώρα το «έξυπνο χρήμα»
** Αναλυτικοί πίνακες με συστάσεις της Deutsche Bank, τραπεζικές αποτιμήσεις, την εξέλιξη τιμών στα αγροτικά προϊόντα και δημοσκόπηση σε στελέχη και επενδυτές για την κορύφωση της κρίσης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Eπιλεγμένες μετοχές από τις αναδυόμενες αγορές αλλά και μικρή άνοδο των τοποθετήσεων στις μετοχές των ΗΠΑ, αυξημένη θέση στα εμπορεύματα (κυρίως στα αγροτικά προϊόντα), ουδέτερη θέση στα ομόλογα και στο ευρώ και μικρή αύξηση θέσεων στις αγορές ακινήτων της Ασίας: αυτές είναι οι επενδυτικές επιλογές για το τρέχον διάστημα των διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Αν και η εκδοτική δραστηριότητα στην αγορά εταιρικών ομολόγων που απορροφάται με σχετική επιτυχία υποδηλώνει ότι τα νέα από το μέτωπο της πιστωτικής κρίσης είναι καλά, το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει δυσχερές και οι οικονομολόγοι θεωρούν πως η επιβράδυνση του 2008 θα είναι περισσότερο μακροχρόνια σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 1990-91 και του 2001, ενώ η υποτιμολόγηση του κινδύνου, που κυριάρχησε στα χρηματιστήρια τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Παράλληλα, με το πετρέλαιο σε νέα υψηλά, οι οικονομολόγοι πιστεύουν πως το 2008 αλλά και το 2009 ο κόσμος θα βιώσει μία περίοδο ισχνής παγκόσμιας ανάπτυξης (γύρω στο 3,5% - 3,6% από 4,8% το 2007), καθώς οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, η αύξηση της ανεργίας αλλά και η επίπτωση πλούτου στα νοικοκυριά εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης θα πλήξουν τελικά σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση στις ΗΠΑ, ενώ ούτε και η ευρωζώνη θα βγει αλώβητη από την εξέλιξη αυτή.

Καθώς η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ δεν αναμένεται να σταθεροποιηθεί πριν από τις αρχές του 2009, οι τράπεζες, τα αντισταθμιστικά ταμεία και οι ασφαλιστές αρχίζουν να εστιάζουν ολοένα και περισσότερο σε μηνιαία στοιχεία σχετικά με τις τιμές κατοικιών, τις στάσεις πληρωμών, τις αναπροσαρμογές των επιτοκίων και το ποσοστό στάσεων πληρωμών.

Παρακολουθούν επίσης στενά την επιβράδυνση της οικονομίας και την αύξηση της ανεργίας. Βάσει αυτών των στοιχείων, ορισμένοι εκτιμούν ότι η εικόνα για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το φθινόπωρο που έρχεται, ενώ άλλοι θεωρούν πως θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος.
 
Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει απομειώσεις 278 δισ. δολ., ενώ εκτιμάται πως επιπλέον απώλειες 372 δισ. δολ. θα πρέπει να αναμένουμε από τον χρηματοοικονομικό κλάδο το επόμενο διάστημα.

--- Οι αντιθέσεις

Αν και η αρνητική εταιρική κερδοφορία και οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης έδειξαν να παραμερίζονται μερικώς από τις κινήσεις των Αρχών και από τις επιτυχείς ενέργειες άντλησης κεφαλαίων των διεθνών τραπεζών, οι κλυδωνισμοί στη διατραπεζική αγορά χρήματος εντείνονται, οδηγώντας τα διατραπεζικά επιτόκια του ευρώ και του δολαρίου σε νέα υψηλά και υπενθυμίζοντας ότι απέχουμε αρκετά από την ομαλοποίηση των αγορών.

Στις μετοχικές αγορές, λοιπόν, αυτοί που αισιοδοξούν υποστηρίζουν πως οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα, αν και απογοητεύουν, δεν επιβεβαίωσαν, τουλάχιστον, τους χειρότερους φόβους τους κι έτσι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Οι απαισιόδοξοι, από την πλευρά τους, θεωρούν πως η οικονομική επιβράδυνση θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στα εταιρικά κέρδη, τη στιγμή που οι αγορές χρήματος παραμένουν εκτός ισορροπίας και τα χρηματιστήρια, εκτός ίσως των αναδυόμενων αγορών, θα βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα στο τέλος του έτους.

Οι απαισιόδοξοι βλέπουν τον δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ στις 1.350 μονάδες, τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Euro Stoxx στις 340 μονάδες, τον βρετανικό FTSE 100 στις 6.000 μονάδες και τον ιαπωνικό Nikkei 225 στις 13.000 μονάδες στο τέλος του έτους.

Οι αισιόδοξοι, πάντως, δίνουν για τους συγκεκριμένους δείκτες τιμές-στόχους τις 1.550 - 1.650 μονάδες, τις 380, τις 7.000 και τις 14.000 μονάδες αντίστοιχα. Σε αυτό που συμφωνούν και οι μεν και οι δε είναι ότι στο τέλος του 2008 ο παγκόσμιος δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI EMF GEM θα βρεθεί στις 1.370 - 1.400 μονάδες.

Το τελευταίο διάστημα ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσίασε η Βραζιλία, η οποία κατέγραψε νέα υψηλά, καθώς ευνοήθηκε από την αναβάθμιση του χρέους από την S&P, και χειρότερη επίδοση κατέγραψε η αγορά του Μεξικού.

Το τελευταίο διάστημα καταλυτικό ρόλο στις κινήσεις των επενδυτών διαδραμάτισαν η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Citi και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για περαιτέρω επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ από τον κρατικό επενδυτικό βραχίονα του Κουβέιτ.

Μάλιστα, επιχειρήθηκε αποσύνδεση των αγορών από την ειδησεογραφία της πιστωτικής κρίσης και εστίαση περισσότερο στις κινήσεις αναδιάρθρωσης των επενδυτικών τραπεζών. Συνολικά, η βραχυπρόθεσμη ανοδική προοπτική των μετοχών διατηρείται, τα δεδομένα όμως δείχνουν πως φτάνουμε κοντά στο τέλος της παρούσας κίνησης.

--- Τα εταιρικά κέρδη

Στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, για τις 380 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει ισολογισμούς α΄ τριμήνου η κερδοφορία διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά 13,4%, ενώ η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα, κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας, ώθησαν τους επενδυτές στο να απομακρυνθούν από τις commodity - related μετοχές και να προσανατολιστούν σε τίτλους του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Στην Ευρώπη, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα από τις εταιρείες τεχνολογίας, ο κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε κυρίως λόγω της θετικής κίνησης της Nokia, η οποία αποτελεί το 50% αυτού.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο ενεργειακός κλάδος, ο οποίος ενισχύθηκε κυρίως χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και οι τηλεπικοινωνίες. Επίσης και στην Ευρώπη παρατηρείται επενδυτική στροφή στον χρηματοοικονομικό κλάδο, εφόσον το ενδιαφέρον φαίνεται να μεταφέρεται από τα πραγματοποιηθέντα εταιρικά αποτελέσματα στις προοπτικές για τη μελλοντική κερδοφορία.

Σε όρους στρατηγικής, στο Χ.Α., παρά την ουσιώδη βελτίωση των δεδομένων και τις ενδείξεις για διατήρηση της ανοδικής τάσης, βραχυπρόθεσμα, τα υφιστάμενα ρίσκα δεν δικαιολογούν μεγάλη αύξηση του επενδυτικού ρίσκου. Σε επιμέρους μετοχικούς τίτλους, σημειώνεται η είσοδος της MIG (στις 6/5/2008) στον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI, από τον οποίο αποχώρησε η ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 529 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 09 - 13/05/2008.

** Αναλυτικοί πίνακες με συστάσεις της Deutsche Bank, τραπεζικές αποτιμήσεις, την εξέλιξη τιμών στα αγροτικά προϊόντα και δημοσκόπηση σε στελέχη και επενδυτές για την κορύφωση της κρίσης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v