Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mid 40: Ποιες μετοχές δίνουν αποδόσεις έως 40%

Τριπλάσια απόδοση σε σχέση με τα αντίστοιχα ”μεσαία χαρτιά” των άλλων ευρωπαϊκών αγορών εμφανίζει ο FTSE/ASE Mid 40, ο οποίος υπεραποδίδει και έναντι των εγχώριων blue chips. Οι αποτιμήσεις των 40 μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι τίτλοι με τις μεγαλύτερες αποδόσεις, οι συστάσεις των αναλυτών και οι προβλέψεις για το 2007.

Mid 40: Ποιες μετοχές δίνουν αποδόσεις έως 40%
του Γιώργου Α. Σαββάκη

* Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Η πλειονότητα των 40 εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από την αρχή του έτους εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, ξεπερνώντας σε αποδόσεις τόσο τους άλλους δύο σημαντικούς εγχώριους δείκτες, όσο και την πλειοψηφία των ξένων δεικτών.

Συγκρίνοντας την πορεία των εγχώριων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τα αντίστοιχα ”μεσαία χαρτιά” των άλλων ευρωπαϊκών αγορών, το μέγεθος της υπεραπόδοσης μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντικό, αφού ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40 εμφανίζει τριπλάσια απόδοση από όλους τους συγκρινόμενους δείκτες.

Από τις αρχές του 2007 ο δείκτης Dow Jones Euro Stoxx Mid έχει αποδώσει 1,90%, o FTSE Euromid έχει προσφέρει απόδοση της τάξεως του 1,16%, ενώ ο εγχώριος δείκτης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κινείται με +6,35%!

Η ορμή της ανόδου στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι εντυπωσιακή, αφού έχει λάβει χώρα σε ένα όχι τόσο θετικό διεθνές κλίμα.

Για τις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα χαρακτηριστικά όπως είναι η ανάπτυξη (η οργανική είτε με εξαγορές), τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι κινήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και στα cash flow φαίνεται να αποτελούν το ”κλειδί” για τους επενδυτές.

Για το 2007, όσον αφορά στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συλλέγει η FactSet, ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα κινηθεί ανοδικά κατά 12,79%. Την παρούσα χρονική στιγμή ο FTSE/ASE Μid 40 εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται με μέσο P/E για το 2007 της τάξεως του 15,62, ενώ το 2008 προβλέπεται σε 13,63. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή του 2008 αναφέρουν ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 14,65%.

Αν και ο ρυθμός αύξησης των κερδών για το 2007 και το 2008 υπολείπεται του Γενικού Δείκτη και του FTSE/ASE-20, εντούτοις οι μετοχές της εγχώριας μεσαίας κεφαλαιοποίησης συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δεν δείχνουν ”ακριβές”, αφού τα mid caps διαπραγματεύονται πλέον με υψηλότερα P/E από τα blue chips στην περιοχή της Ευρώπης.

Για την ακρίβεια, οι δείκτες DJ Euro Stoxx Mid και FTSE Euromid διαπραγματεύονται με πολλαπλασιαστές της τάξεως του 16,11 και 16,16 για το 2007, ενώ για το 2008 τα αντίστοιχα μεγέθη κινούνται στα επίπεδα των 14,40 και 14,26.

Αξιοπρόσεχτο σημείο στην αποτίμηση των εγχώριων εταιρειών είναι ότι το discount εμφανίζεται και στην κατηγορία της λογιστικής αξίας, ενώ σε όρους μερισματικής απόδοσης, οι αποδόσεις είναι σε παραπλήσια επίπεδα για τα δύο έτη.

Οι ”νικητές”

Παρά τα υψηλά κέρδη σε επίπεδο δείκτη για το πρώτο τρίμηνο, υπάρχουν μετοχές που ξεχωρίζουν για τη θετική αλλά και για την αρνητική τους εικόνα. Συνολικά, 23 τίτλοι κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ 17 σε αρνητικό έδαφος.

Η μετοχή με την υψηλότερη απόδοση είναι εκείνη της ΣΙΔΕΝΟΡ, η οποία έχει αυξηθεί 39,86%, ενώ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μονοψήφια P/E για τα έτη 2007 και 2008 και η προσδοκώμενη άνοδος των κερδών ανά μετοχή για τα δύο έτη κινείται σε ανώτερα επίπεδα από την ευρύτερη αγορά.

Για την εταιρεία η Morgan Stanley έχει θέσει τιμή-στόχο τα 14,8 ευρώ και σύσταση ”υπεραπόδοσης”, ενώ στην έκθεση τονίζεται η ελκυστική της αποτίμηση σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις του κλάδου. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της ΣΙΔΕΝΟΡ διαμορφώθηκαν στα 108,18 εκατ. ευρώ, από 16,288 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Στη δεύτερη θέση των αποδόσεων ακολουθεί μία ”αγαπημένη” μετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών. Η Jumbo με απόδοση 28,95% από την αρχή του έτους διαπραγματεύεται με P/E 15,57 για το 2007 και με 12,52 για το 2008.

Η HSBC προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου στα 26 ευρώ, ενώ προβλέπει ότι η εταιρεία θα ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς στην εγχώρια αγορά εκμεταλλευόμενη μεταξύ άλλων το brand name και τα ελκυστικά προϊόντα της. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 41,4% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, στα 39,6 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στην τρίτη θέση των αποδόσεων βρίσκεται μία ακόμα εταιρεία του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΧΑΛΚΟΡ. Με απόδοση πάνω από 28% και αποτίμηση σε επίπεδα 16 φορές τα καθαρά κέρδη του 2007 και 14,19 του 2008 κινείται κοντά στον μέσο όρο του κλάδου. Το πρόσφατο placement της μετοχής έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα του 2006 ήταν εντυπωσιακά. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 35,65 εκατ. ευρώ, από 3,49 εκατ. ευρώ για το 2005.

Τέλος, στην τέταρτη θέση των θετικών αποδόσεων βρίσκεται ο τίτλος της ΕΧΑΕ, με κέρδη 22,67% από την αρχή του έτους. Η αύξηση των συναλλαγών έχει ενισχύσει το προφίλ κερδοφορίας, ενώ η εταιρεία προέβη και σε επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Στα θετικά συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα του 2006, αφού τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 58,1 εκατ. ευρώ, από 27,1 εκατ. ευρώ για το 2005, καταγράφοντας άνοδο 114% σε ετήσια βάση.

Οι ”ηττημένοι”

Στον αντίποδα, ο τίτλος με τις υψηλότερες απώλειες ανήκει στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, καθώς κινείται χαμηλότερα από την αρχή του έτους κατά 22,82%, παρά το γεγονός ότι για το 2006 τα μεγέθη της εταιρείας κινήθηκαν ανοδικά, με τα καθαρά κέρδη 77 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ το 2005, και οι δείκτες αποτίμησης της μετοχής είναι μονοψήφιοι τόσο για το 2007, όσο και για το 2008. Στην επόμενη θέση των αρνητικών αποδόσεων βρίσκεται η Τεχνική Ολυμπιακή με απόδοση -22,05%.

Οι δείκτες αποτίμησης της εταιρείας είναι σε χαμηλά επίπεδα, αφού για το 2008 ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας προβλέπεται σε 4,29 από 7,19 για το 2007. Οι ζημίες ύψους 201,2 εκατ. δολαρίων που εμφάνισε στη χρήση του 2006 η θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής TOUSA δείχνουν ότι επικρατούν δύσκολες συνθήκες στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ.

Τέλος, στην τρίτη θέση των απωλειών βρίσκεται η Intracom, με απόδοση

-19,46% από την αρχή του έτους. Οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας του ομίλου είναι σε υψηλά επίπεδα, αν και οι δείκτες λογιστικής αξίας κινούνται κάτω από τη μονάδα και οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας εκτιμάται ότι θα είναι υψηλοί στα επόμενα δύο έτη.

Με υψηλές επίσης απώλειες από την αρχή του έτους κινείται και η μετοχή της Γενικής Τράπεζας, τα ετήσια αποτελέσματα της οποίας απογοήτευσαν για ακόμα μία φορά. Πιο συγκεκριμένα, για τη χρήση του 2006 ο όμιλος της Γενικής κατέγραψε αρνητικό αποτέλεσμα μετά από φόρους, ύψους 79,4 εκατ. ευρώ, ενώ στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να συμμορφωθεί με όλους τους θεσμικούς και κανονιστικούς δείκτες.

* Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 470 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22-27/3/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v