Τι θα κρίνει την πορεία της τιμής του Bitcoin

Γιατί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα αξίζει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Το πληθωριστικό περιβάλλον, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τι σινιάλο στέλνουν τα ομόλογα.

Τι θα κρίνει την πορεία της τιμής του Bitcoin

Δεν χρειάζεται να διαθέτεις ιδιαίτερες ικανότητες για να διαπιστώσεις πως το κλίμα στις αγορές είναι επιβαρυμένο. Και πώς θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, από τη στιγμή που δεν διαφαίνεται να τερματίζονται οι συμπλοκές στην Ουκρανία, οι οποίες και εντείνουν την αβεβαιότητα. Στις αναλύσεις κυριαρχούν οι σκοτεινές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εμφανίζεται έρμαια των γεωπολιτικών εξελίξεων. Το πότε θα φανεί το φως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, καθώς κανένας στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει πόσο βαθιά χωμένοι είμαστε στο τούνελ.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάποια δεδομένα που μπορούν να αξιολογηθούν. Το πρώτο από όλα είναι πως η εισβολή στην Ουκρανία ενέτεινε τις οικονομικές και τεχνολογικές τάσεις που ήδη είχαν ξεκινήσει την περίοδο της πανδημίας. Απλά με πιο ήπιο ρυθμό. Ουσιαστικά επιτάχυνε αλλαγές που θα συνέβαιναν έτσι και αλλιώς. Για παράδειγμα τα προβλήματα ενέργειας που αντιμετωπίζει η ΕΕ είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Απλά τώρα έγιναν πολύ πιο έντονα.

Όπως παρατηρούμε από τα παρακάτω διαγράμματα που απεικονίζουν την εκτόξευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, διαπιστώνουμε ότι η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά έχουν αρχίσει από τα μέσα του 2020.

Η επίδραση του πληθωρισμού

Οι περισσότεροι συγχέουν τον πληθωρισμό με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετράει τις μεταβολές στην αγοραστική δύναμη του μέσου καταναλωτή. Όμως αυτή η μεθοδολογία περιέχει σημαντικά σφάλματα, που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Ποια είναι αυτά;

Κατ' αρχάς το αυτονόητο: Δεν καταναλώνουν όλοι τα ίδια προϊόντα, στο ίδιο ποσοστό του εισοδήματός τους. Ένας μέσος όρος βγαίνει. Όμως γνωρίζουμε πως ο μέσος όρος μπορεί να προσφέρει σχετικά εύκολους υπολογισμούς, αλλά εμπεριέχει σημαντικές στρεβλώσεις. Αν βάλεις τα πόδια ενός ανθρώπου στον φούρνο και το κεφάλι στην κατάψυξη, τότε σύμφωνα με τον μέσο όρο, βρίσκεται στη φυσιολογική θερμοκρασία.

Τα βασικότερο μεθοδολογικό πρόβλημα όμως είναι πως δεν υπολογίζει πόσο μειωμένες θα ήταν οι τιμές, αν δεν υπήρχε όλη αυτή η επιπλέον ποσότητα χρήματος που έχει δημιουργηθεί. Τι εννοούμε; Ότι πολλά αγαθά εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου γίνονται φτηνότερα, όχι ακριβότερα. Για παράδειγμα μία τηλεόραση 50 ιντσών σήμερα κοστίζει όσο κόστιζε πριν λίγα χρόνια η τηλεόραση των 21 ιντσών. Στην κατηγορία των ηλεκτρονικών ειδών, τα εμπορεύματα στην πραγματικότητα φτηναίνουν.

Κάτι άλλο που δεν μετράει ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι η αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων: ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσό. Ο μέσος μισθωτός πριν 20 χρόνια χρειαζόταν πολύ λιγότερους μισθούς για να αγοράσει ένα σπίτι, στην ίδια περιοχή, στο ίδιο μέγεθος. Το ίδιο γίνεται με τον χρυσό. Όταν πιάσαμε τα ευρώ στα χέρια μας πριν 20 χρόνια, η ουγκιά είχε 300€. Σήμερα έχει 1.500€. Τι άλλαξε από τότε; Η χημική σύσταση, το βάρος, τα χαρακτηριστικά του χρυσού; Όχι βέβαια. Η ποσότητα των ευρώ που βρίσκονται στην κυκλοφορία είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν πως δεν υπήρξε πληθωρισμός στην πανδημία παρά τη δημιουργία χρήματος, επειδή δεν ανέβαιναν οι τιμές των αγαθών. Πράγματι, δεν ανέβαιναν. Όμως επειδή υπήρχαν εμπόδια στην κατανάλωση και η κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος ήταν ασυνήθιστα χαμηλή. Τα στοιχεία είναι παραπλανητικά. Υπήρξε πληθωρισμός στα περιουσιακά στοιχεία. Οι μετοχές, ακόμα και τα ακίνητα, ανέβηκαν ουσιαστικά αναίτια. Δεν έγιναν καλύτερες οι επιχειρήσεις ή πιο αποδοτικές. Το αντίθετο. Δεν έγιναν πιο χρηστικά ή πιο πολυτελή τα σπίτια. Ούτε αυξήθηκαν με κάποιο μαγικό τρόπο τα τετραγωνικά τους. Παρ' όλα αυτά αξιολογούνται σε ακριβότερη τιμή.

Κρατήστε 1.000 ευρώ για δεκαετίες. Είναι 100% εγγυημένο, από τον σχεδιασμό, ότι θα γίνουν άχρηστα. Κανένα άλλο αποτέλεσμα δεν είναι δυνατό. Αν χάνει 2% κάθε χρόνο, που είναι ο επιδιωκόμενος στόχος του πληθωρισμού (εννοούν την αύξηση δείκτη τιμών καταναλωτή), τα ευρώ θα χάσουν τη μισή τους αγοραστική δύναμη σε 34 χρόνια! Ωστόσο χάνουν πολύ περισσότερο, πολύ πιο γρήγορα. Δεν οφείλεται μόνο στο παράδειγμα της τηλεόρασης, που αναφέραμε παραπάνω.

Από την άλλη, εάν το δίκτυο του Bitcoin εξακολουθήσει να υπάρχει τα επόμενα 20 χρόνια, είναι σχεδόν μαθηματικά εγγυημένο ότι θα αξίζει πολύ περισσότερο. Γιατί; Επειδή και θα έχουν μάθει περισσότεροι για αυτό και τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά και θα είναι πολύ πιο σπάνιο από οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο. Τα επόμενα 20 χρόνια θα αυξηθεί 13% σε σχέση με την ποσότητα που υπάρχει σήμερα, ενώ ο χρυσός κατά 40%!

Η αγορά των ομολόγων

Ο συνετός επενδυτής έχει πάντοτε το ένα του μάτι στο δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ. Αυτό συνήθως καθορίζει τον κίνδυνο. Όταν το δεκαετές υποχωρεί, πρόκειται για μια ενθαρρυντική ένδειξη για τις αγορές. Το τελευταίο εξάμηνο, ο συγκεκριμένος τίτλος αυξήθηκε από το 1,35% στο 3,19%. Ωστόσο τελευταία εμφανίζεται μια αναστροφή στην τάση. Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν πως το πληθωριστικό σενάριο έχει αρχίσει να εξασθενεί σαν πιθανότητα.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις διαθέσεις των μελών του συμβουλίου της Fed, θα πρέπει να αναμένουμε μέσα στο καλοκαίρι μια άνοδο των επιτοκίων κοντά στο 1%. Τον Σεπτέμβρη αναμένεται να υπάρξουν νέες αποφάσεις, επειδή τα δεδομένα που θα έχουν συγκεντρωθεί για τον πληθωρισμό, την αγορά εργασίας, την καταναλωτική εμπιστοσύνη κ.λπ. θα είναι περισσότερα.

Η άνοδος των επιτοκίων είναι το ένα μέτρο. Το άλλο αφορά την αφαίρεση ρευστότητας από το σύστημα, το οποίο είναι λιγότερο φανερό. Μια ενέργεια που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Αυτό σημαίνει πως θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται ο ισολογισμός των κεντρικών τραπεζών. Πώς; Τα ομόλογα και οι τίτλοι των ενυπόθηκων δανείων δεν θα αντικατασταθούν στη λήξη τους. Ούτε θα αναπληρωθούν από παρόμοιου τύπου περιουσιακά στοιχεία.

Ποια είναι η ποσότητα της μείωσης της ρευστότητας που αντέχουν οι αγορές; Μέχρι ποιο σημείο τυχόν πτώση τους δεν θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα; Γιατί δεν είναι μόνο η χρηματιστηριακή αγορά που πλήττεται, αλλά και αυτή των σπιτιών, η οποία είχε γνωρίσει μόνο άνοδο από την έναρξη της πανδημίας. Με άλλα λόγια, από ποιο σημείο και πέρα χρειάζεται να παρέμβουν οι αρχές;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που δύσκολα απαντιέται καθώς πρόκειται για μια πολύπλευρη και πολύπλοκη εξίσωση, με μεταβλητές που δεν είναι καθόλου εύκολο να υπολογιστούν. Τα οικονομικά έχουν μείνει απελπιστικά πίσω σαν επιστήμη. Βασιζόμαστε στην κρίση των κεντρικών τραπεζών και των πολιτικών, η οποία προέρχεται από ελλιπή στοιχεία. Στο ιδανικό σενάριο, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από μόνος του. Κατά συνέπεια, δεν θα χρειαστεί να επέμβουν οι κεντρικές τράπεζες με αντιαναπτυξιακά μέτρα, προκειμένου να τον περιορίσουν.

Η διέξοδος του Bitcoin

Με το Bitcoin δεν έχεις την αβεβαιότητα του ανθρώπινου παράγοντα. Εκεί βρίσκεται η θεμελιώδης διαφορά και η ανωτερότητά του. Είναι νόμισμα των κανόνων, όχι των κυβερνώντων. Στα κρατικά νομίσματα, τη νομισματική πολιτική την καθορίζουν άνθρωποι, ανάλογα με την ιδεολογία, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, τη λανθασμένη ή σωστή κρίση τους.

Στο Bitcoin δεν επεμβαίνει άνθρωπος. Δεν χωράνε συμφέροντα και επιδιώξεις. Η νομισματική πολιτική είναι προαποφασισμένη, δημόσια, αμερόληπτη. Γνωρίζουμε από τώρα με ακρίβεια και σε βάθος πολλών δεκαετιών το πόσα νομίσματα θα βγουν και με ποιο ρυθμό. 

Ο μέγιστος αριθμός Bitcoin που θα υπάρξει ποτέ είναι 21 εκατομμύρια. Αντίθετα, αν θέλετε να φέρετε σε δύσκολη θέση οποιονδήποτε κεντρικό τραπεζίτη, ρωτήστε τον αν υπάρξει ανώτατο όριο όπου θα σταματήσουν να δημιουργούνται χρήματα. Θα του είναι δύσκολο να παραδεχτεί ότι το όριό τους είναι το άπειρο.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr, αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v