Η διαφορά του χώρου των crypto και των παραδοσιακών αγορών είναι πως δίνει τις δημοκρατικότερες ευκαιρίες. Δεν ευνοεί όποιον διαθέτει τα περισσότερα χρήματα ή τις καλύτερες διασυνδέσεις. Ανταμείβει όσους καταβάλλουν κόπο, μελετούν και αντιλαμβάνονται τις σύγχρονες τεχνολογικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες. Όσους αποδεικνύουν επάρκεια στις δεξιότητες που απαιτεί ο νέος ψηφιακός κόσμος. Και ταυτόχρονα έχουν την αποφασιστικότητα να ενεργήσουν έγκαιρα.
Όσοι το επιθυμούν, μπορούν μελετώντας να επωφεληθούν από την ιδιόμορφη διαφάνεια που χαρακτηρίζει το δίκτυο των κρυπτονομισμάτων. Χωρίς να έχει σημασία το χρώμα, το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα ή η εισοδηματική κατάσταση που βρίσκονται. Για παράδειγμα σε όλους δίνεται η δυνατότητα να ανιχνεύσουν τις αγοραπωλησίες που κάνουν τα πορτοφόλια. Προφανώς δεν έχει νόημα να ψάξουμε να δούμε τι κάνει όποιος έχει ένα ή λιγότερα Bitcoin. Όμως, μπορούμε να δούμε τι γίνεται στους μεγαλύτερους λογαριασμούς. Άμεσα, σε πραγματικό χρόνο.
Από την άλλη, ακόμα και στις πιο εξελιγμένες παραδοσιακές αγορές όπως το αμερικανικό χρηματιστήριο, θα πρέπει να περιμένουμε 45 ημέρες για να μάθουμε τις κινήσεις των σημαντικότερων παικτών. Οι θεσμικοί υποχρεούνται να καταθέσουν ένα φάκελο, τον 13F, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εντός 45 ημερών από την τελευταία ημέρα του ημερολογιακού τριμήνου, όπου αποκαλύπτουν τις συμμετοχές τους.
Οι νομοθέτες έχουν θεσπίσει αυτή την υποχρέωση από το 1975, προκειμένου να αποκτά το επενδυτικό κοινό μια άποψη για τις χρηματιστηριακές επιλογές των μεγαλύτερων επενδυτών. Ωστόσο στην εποχή της ταχύτητας, σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για μια άχρηστη πληροφορία. Τι να το κάνω όταν μαθαίνω τι αγόρασε ένα hedge fund ή ο Buffett πριν από 45 ημέρες; Την στιγμή που έχω μάθει τι αγόρασε, μπορεί να το έχει ήδη πουλήσει.
Στο Bitcoin, οι πληροφορίες παρέχονται δημόσια, άμεσα, δωρεάν. Οποιοσδήποτε μπορεί να δει τις κινήσεις οποιουδήποτε επιθυμεί. Οι συναλλαγές στο δίκτυο του Bitcoin είναι απολύτως διαφανείς, απλώς γίνονται με ψευδώνυμο. Καταγράφεται το ποσό και η ώρα της συναλλαγής με ακρίβεια. Αυτό που δεν καταγράφεται, είναι το όνομα του αποστολέα και του παραλήπτη, η διεύθυνσή τους, ο σκοπός της αποστολής.
Μελετώντας αυτά τα δεδομένα μαθαίνουμε την ποσότητα των κρυπτονομισμάτων που κατευθύνονται από τα προσωπικά πορτοφόλια προς τα ανταλλακτήρια και το αντίστροφο. Τη σημαντικότερη ένδειξη πως οι κάτοχοι σκοπεύουν να τα ρευστοποιήσουν το επόμενο διάστημα ή όχι. Όμως η διερεύνηση των συναλλαγών μπορεί να μας αποκαλύψει και άλλες κρίσιμες πληροφορίες.
Ίσως η πιο σημαντική αυτές τις ημέρες αφορά τη συμπεριφορά και τις διαθέσεις των μακροχρόνιων κατόχων Bitcoin. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, πλέον η μέση τιμή κτήσης βρίσκεται χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin.
Η κάτω καμπύλη στο διάγραμμα μας δείχνει πως αρκετοί από τους μακροχρόνιους κατόχους (όσοι κρατάνε Bitcoin χωρίς να τα κουνήσουν πάνω από 155 ημέρες) που είχαν αγοράσει σε υψηλότερες τιμές, απογοητευμένοι πούλησαν τα νομίσματά τους. Μια τάση που άρχισε να κλιμακώνεται από τον Φεβρουάριο, αλλά εδώ και 6 ημέρες δείχνει να έχει διακοπεί. Φυσικά είναι νωρίς ακόμα για να ξέρουμε αν η μεταστροφή στη διάθεση θα έχει συνέχεια, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια ένδειξη που έχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε.
Μια άλλη μέθοδος υπολογισμού είναι η «πραγματική» (realized) κεφαλαιοποίηση. Υπολογίζει την κεφαλαιοποίηση λαμβάνοντας την τιμή κάθε Bitcoin με βάση τη δικιά του τελευταία κίνηση. Με αυτό τον τρόπο υπολογισμού, τα νομίσματα που η τελευταία τους κίνηση ήταν το 2012 συνεισφέρουν πολύ λιγότερο στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τα νομίσματα που κινήθηκαν το 2022. Για πολλούς, αυτή αποτελεί την πιο ακριβή αξία της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin, καθώς λαμβάνει υπόψη την τελευταία τιμή των νομισμάτων που διαπραγματεύονται.
Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τους βραχυχρόνιους κατόχους Bitcoin σε σχέση με τη realized τιμή. Αν κρίνουμε από το παρελθόν, το 2019, το 2020 και το 2021, υπήρξε ένα όριο όπου βρέθηκαν να χάνουν, το οποίο και έχουν φτάσει, αν όχι ξεπεράσει, αυτές τις ημέρες. Ωστόσο το 2018 συνεχίστηκε η υποχώρηση, έντονα, για ένα μήνα ακόμα, μέχρι τον πάτο του Δεκεμβρίου στις 3.200 δολάρια.
Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
α) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.