Τι φανερώνει μια προσεκτικότερη ματιά στην αγορά των crypto

Με την αβεβαιότητα λόγω Ρωσίας να κλιμακώνεται, πόσο μπορούμε να βασιστούμε στη... διέξοδο του Bitcoin; Τα τρία χαρακτηριστικά και τα σινιάλα που στέλνει η αγορά κρυπτονομισμάτων.

Τι φανερώνει μια προσεκτικότερη ματιά στην αγορά των crypto

Αγαπητοί φίλοι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως από σήμερα το euro2day.gr διαθέτει για τους αναγνώστες του έναν ολοκληρωμένο κύκλο εκμάθησης για τα κρυπτονομίσματα:

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν σε μία δεκαετία κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα Κυβερνοασφάλειας.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Η αβεβαιότητα κορυφώνεται

Τα λόγια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του ήταν κοφτά. «Ο κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε». Αναρωτιόμαστε τι άλλο χρειάζεται να ακούσει για να τρομάξει κανείς.

Οι αγορές πάντως χρειάστηκαν και κάτι άλλο. Την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, καθώς η Μόσχα αποφάσισε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς δύο μέλη της: την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Ασφαλώς δεν αποτελεί σύμπτωση ότι εκτοξεύτηκε η τιμή του φυσικού αερίου μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης.

Έφτασε η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων. Από τα προκαταρκτικά, περνάμε… στο ψητό. Τι θα γίνει αν αποκλειστεί η Γερμανία; Θα οδηγηθούν σε ενεργειακή ασφυξία τα εργοστάσιά της; Θα χάσει η Gazprom τον καλύτερό της πελάτη; Για να μην αναφέρουμε την ελληνική περίπτωση, όπου διαθέτουμε ενεργειακή κάλυψη μόλις για λίγες ημέρες

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται ρωσικές πηγές, δέκα αγοραστές φυσικού αερίου από την Ευρώπη έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Οι τέσσερις έχουν ήδη προβεί σε αγορές, ενώ οι υπόλοιποι 6 απλά έχουν ανοίξει λογαριασμό, προφανώς για μελλοντική αγορά. Οι εταιρείες είναι 10, τα κράτη, άγνωστο. Για την ώρα, η μόνη χώρα της ΕΕ που προσφέρθηκε να πληρώσει για το ρωσικό της αέριο σε ρούβλια είναι η Ουγγαρία.

Οι ηγέτες των εθνών οφείλουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εκεί που οδηγούνται τα πράγματα, ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να περιοριστεί και να μην εμπλακούν άμεσα και άλλα κράτη, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα.

Η διέξοδος του Bitcoin

Όσο όχι μόνο επικρατεί αλλά αυξάνεται η αβεβαιότητα, η κατοχή Bitcoin ενέχει λιγότερο ρίσκο. Για κάποιους μάλιστα λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας, καθώς διαθέτει τρεις σημαντικές ιδιότητες που το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία:

Πρώτον, απόλυτη σπανιότητα, μεγαλύτερη ακόμα και από τον χρυσό. Δεύτερον, δεν απαιτείται θεματοφυλακή για την κατοχή του, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να κατασχεθεί ή να δεσμευτεί από οποιαδήποτε εξουσία. Τρίτον, μεταφέρεται άμεσα και φυλάσσεται με ασφάλεια, ουσιαστικά δωρεάν.

Μέχρι τώρα υπάρχουν 3 απόψεις για την πορεία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Πως οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά, πως η τάση είναι πτωτική και, τέλος, ότι η αγορά έχει μπει σε μια πλευρική ψυχοφθόρα περίοδο. Η τρίτη άποψη έχει δικαιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά πλέον δεν έχει πολλές πιθανότητες να συνεχίσει να επιβεβαιώνεται.

Ήδη η τιμή του Bitcoin, ο σηματωρός της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, από την αρχή του χρόνου βρίσκεται σε ένα πλάγιο κανάλι. Αν κρίνουμε από το παρελθόν, είναι πολύς καιρός για να συνεχίσει να κινείται χωρίς να συμβεί κάποια μεγάλη κίνηση -είτε ανοδική είτε πτωτική. Για την ώρα πάντως κράτησε η κάτω πλευρά του παράλληλου σχηματισμού συσσώρευσης.

Αν για κάτι είμαστε σίγουροι είναι πως οι ανοδικές και πτωτικές τάσεις θα εναλλάσσονται. Μπορεί να δούμε πιο κάτω τιμές από αυτές που είμαστε σήμερα; Φυσικά και μπορούμε. Ιδανικά, αν το γνωρίζαμε θα ρευστοποιούσαμε, έτσι ώστε να διατηρήσουμε το κεφάλαιό μας, προκειμένου να αγοράσουμε φτηνότερα. Με τα ίδια ευρώ, να αποκτήσουμε περισσότερα Bitcoin, Ethereum ή οτιδήποτε άλλο πιστεύουμε πως έχει μέλλον.

Το trading όμως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο νομίζουν κάποιοι. Είναι από τις πιο απαιτητικές και ανταγωνιστικές δουλειές στον κόσμο. Το να ανοίγεις την πλατφόρμα δεν σε κάνει trader. Όπως και το να πηγαίνεις στην εκκλησία δεν σε κάνει χριστιανό, το να μπαίνεις στην κουζίνα δεν σε κάνει μάγειρα, το να μένεις σε γκαράζ δεν σε κάνει αυτοκίνητο.

Μια προσεκτικότερη ματιά στα crypto

Αν ρίξουμε μια ματιά στα ενδότερα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, αποκαλύπτονται κάποια στοιχεία που αξίζουν να επισημανθούν.

* Μια από τις ενδείξεις που μελετούν οι traders αφορά τον όγκο συναλλαγών που πραγματοποιείται από θεσμικούς. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα, όταν μειώνεται, συχνά υποχωρεί και η τιμή. Η μεγαλύτερη συμμετοχή του ήταν στην αρχή του 2021. Από τότε μπορεί να βρίσκεται πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως σταδιακά μειώνεται. Στην κορυφή της τιμής του Bitcoin, τόσο τον Απρίλη όσο και τον Νοέμβρη του 2021, η εισροή κεφαλαίων από τα funds δεν ήταν μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο. Για κάποιους αναλυτές ήταν ο λόγος που ακολούθησε η υποχώρηση.

* Το επιτόκιο για δανεισμό κρυπτονομισμάτων είναι επίσης ένα σημαντικό σημάδι, καθώς μας φανερώνει τη διάθεση των traders. Αν είναι θετικό, σημαίνει πως το πάνω χέρι διαθέτουν οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Επικρατεί αισιοδοξία και συνήθως η τιμή ακολουθεί ανοδική τάση. Είτε θετικό είτε αρνητικό, αν το επιτόκιο είναι υψηλό, η αγορά γίνεται νευρική και η μεταβλητότητα αυξάνεται. Όπως παρατηρούμε όμως από την αρχή του χρόνου σχεδόν, υπάρχει ένα ασυνήθιστα μικρό επιτόκιο. Συνεπώς οι ενδείξεις που παίρνουμε από αυτόν τον δείκτη είναι ουδέτερες.

* Ένας άλλος δείκτης που αναφερόμαστε συχνά είναι των νομισμάτων που κρατούνται στα ανταλλακτήρια και η ροή που επικρατεί προς τα προσωπικά πορτοφόλια. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, το άθροισμα των νομισμάτων που βρίσκονται στα κυριότερα ανταλλακτήρια έχει φτάσει στο χαμηλό τεσσάρων ετών.

Θεωρητικά αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι. Φανερώνει πως οι κάτοχοί τους δεν δείχνουν καμία διάθεση να τα ρευστοποιήσουν. Αν το επεδίωκαν, θα τα έστελναν από τα πορτοφόλια τους προς τα ανταλλακτήρια. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα, όπως έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν.

* Εκτός από την ποσοτική παράμετρο του προηγούμενου δείκτη, υπάρχει και η ποιοτική. Ίσως ακόμα πιο σημαντική. Ο αριθμός των διευθύνσεων όπου κατευθύνονται τα κρυπτονομίσματα από τα ανταλλακτήρια έχει πέσει κατακόρυφα σε σχέση με την κορυφή του περσινού Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο πολλοί οι ιδιώτες επενδυτές που μετακινούν τα νομίσματά τους προς τα προσωπικά πορτοφόλια. Η ερμηνεία που δίνεται σε αυτό το φαινόμενο είναι πως εκείνοι που τα συσσωρεύουν, είναι οι μεγάλοι παίκτες.

 



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v