Κανείς δεν είναι αλάνθαστος όσον αφορά τις επενδύσεις, αλλά ορισμένοι κάνουν τόσο άσχημες επιλογές που σε φέρνουν σε αμηχανία. Σε κάνουν να θες να τους φωνάξεις: Σταμάτα, επιτέλους. Θα έπρεπε να ντρέπεσαι με τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στα χρήματά σου.
Δύο καταπληκτικά παραδείγματα περιπτώσεων που σε κάνουν να τραβάς τα μαλλιά σου είναι από tweets που ανακαλύψαμε, τα οποία αφορούν επενδυτικές κινήσεις του 2011 στο Bitcoin. Χωρίς καθυστέρηση τα παρουσιάζουμε:
Το 1ο έχει ημερομηνία 17 Μάη 2011 και το έστειλε ο Greg Shoen. «Μακάρι να είχα κρατήσει τα 1.700 Bitcoin μου τα οποία αγόρασα στα 6 σεντς, αντί να τα πουλήσω 30 σεντς. Τώρα έχουν 8 δολάρια»!
Δεν τον γνωρίζω βέβαια προσωπικά τον Greg, αλλά δεν θα με παραξένευε αν μάθαινα πως έχει πέσει από κάνα μπαλκόνι. Πούλησε τα Bitcoin του 510 δολάρια και στεναχωρήθηκε που δεν τα πούλησε όσο η αξία τους είχε φτάσει τις 13.600 δολάρια. Σήμερα, παρόλο που το Bitcoin είναι 75% κάτω από τα υψηλά του, θα άξιζαν 7.000.000 (εφτά εκατομμύρια). Και τα πούλησε 510 δολάρια! Αμάν, βρε Greg!
Το 2ο έχει ημερομηνία 15 Ιούλη 2011 και το έστειλε ο Tom Randolph. «Λοιπόν, το Bitcoin έχει σταθεροποιηθεί στα 14 δολάρια το ένα. Βαρέθηκα να περιμένω την ανοδική κίνηση. Παίρνω τη ζημιά μου και ρευστοποιώ για να πάρω τα χρήματά μου πίσω».
Ούτε τον Tom γνωρίζω, αλλά ένα είναι σίγουρο. Αν τον συναντήσω ποτέ στη ζωή μου, δεν πρόκειται να του προτείνω ποτέ να γίνει ο επενδυτικός μου σύμβουλος! Αν και το πιθανότερο είναι να έχει αποσυρθεί ερημίτης στην έρημο του Σινά και καθισμένος στην άμμο να αναρωτιέται πώς την πάτησε έτσι.
Τα αστεία περιστατικά είναι λυτρωτικά. Γελάμε με τις γκάφες των άλλων. Είναι τόσο σίγουρο όμως πως εμείς δεν είμαστε οι «άλλοι»; Ας είμαστε ρεαλιστές. Η πλειοψηφία των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα, επιδιώκουν το γρήγορο κέρδος. Δεν σκοπεύουν να κρατήσουν για πολύ καιρό ένα νόμισμα που τους έχει αποφέρει μια απόδοση επί 5 ή επί 10. Ίσως να αφήσουν ένα μικρό ποσό να τρέχει, αλλά τα υπόλοιπα θα τα εξαργυρώσουν.
Θα έχετε ακούσει ότι το πιο δύσκολο κομμάτι του trading είναι η ψυχολογία. Το να εκμεταλλευτείς μια μεγάλη τάση αποδεικνύεται δυσκολότερο από όσο ακούγεται. Απαιτεί προνοητικότητα και υπομονή. Ωστόσο όταν εφαρμόζεται σωστά, αποφέρει σημαντικά κέρδη
Το χρηματιστήριο δεν βασίζεται στα μπράτσα ούτε στην ομορφιά. Είναι διανοητικό παιχνίδι. Να γίνεις πλούσιος και να παραμείνεις πλούσιος δεν είναι το ίδιο. Είναι όμως οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Εξαρτώνται από την ικανότητά σου να ανιχνεύσεις το μέλλον.
Τι μας λέει το πάθημα των Greg και Tom; Ότι αν αγοράσουμε και εμείς για ψίχουλα κάποια από τα altcoins (όλα τα άλλα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin) και αργότερα ανέβουν 5 ή 10 φορές πάνω από την αξία τους, να μην τα πουλήσουμε, γιατί θα χτυπάμε μια μέρα το κεφάλι μας; Κάποια από αυτά, όντως έχουν τις δυνατότητες να γίνουν ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα παγκοσμίως και να αποκτήσουν κεφαλαιοποίηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οπότε ίσως πράγματι μας δίνεται η ευκαιρία να μπούμε στον χώρο με αυξημένο μεν ρίσκο, αλλά σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις. Πριν γίνουν mainstream.
Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο «ΟΜΩΣ». Τα στατιστικά είναι αμείλικτα. Η εμπειρία μας γενικώς από τις startups είναι πως το 90% δεν καταφέρνει να επιβιώσει για πάνω από μια τριετία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις startups που έχουν σαν βάση το blockchain.
Ακούγεται τρομακτικό ότι τόσα πολλά δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, αλλά δεν είναι αναγκαστικά κακό. Το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς ανοίγει τεράστιες προοπτικές για τα υπόλοιπα. Αρκεί φυσικά να ανήκουν στην κατηγορία των νικητών. Σε μια πρώτη ανάγνωση, ακούγεται σαν να ψάχνουμε τον γνωστό ψύλλο στ’ άχυρα. Δεν είναι έτσι όμως. Υπάρχουν τεχνικές που σε βοηθούν να ανακαλύψεις τα διαμαντάκια.
Αν κάποιος βλέπει προοπτική ανάπτυξης του κλάδου, να αρχίσει να παρακολουθεί από τώρα τις εξελίξεις. Αν πράγματι έχει δίκιο, το επόμενο ξέφρενο ανοδικό κύμα δεν θα αργήσει. Οπότε, μια συνετή αντιμετώπιση θα είναι να εκμεταλλευτεί τη σημερινή συγκυρία, που το περιβάλλον είναι υποτονικό. Υποτονικό, αλλά όμως ποτέ δεν έγινε μίζερο. Κι όταν με το καλό ξεκινήσει το επόμενο ανοδικό κύμα, η φρενίτιδα με τις εντυπωσιακές αποδόσεις, να είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες.
Περνάμε σε μια νέα εποχή, εκδημοκρατισμού των επενδύσεων. Αν έχεις μια πραγματικά καλή ιδέα, σου δίνεται πιο εύκολα η ευκαιρία να την πραγματοποιήσεις. Δεν πέφτεις στην ανάγκη των venture capitals, οι οποίοι ανεμίζοντας το μπλοκ των επιταγών εκμεταλλεύονται, συχνά ξεδιάντροπα, τη διαπραγματευτική τους δύναμη.
Η ευκολία όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς προσελκύει κάθε καρυδιάς καρύδι. Από απατεώνες ή ανίκανους να εκπονήσουν ένα σοβαρό επιχειρηματικό πλάνο, μέχρι πολύ λεπτομερώς σχεδιασμένες ιδιοφυείς ιδέες και εμπνευσμένους επιχειρηματίες.