Optima: Σύσταση «αγορά» για τις τράπεζες, οι τιμές-στόχοι

Εως και 46% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές ο πήχης που βάζει ο οίκος. Πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις και γιατί πιστεύει ότι η κερδοφορία από εδώ και στο εξής θα κινείται ανοδικά. Ποιες είναι οι επιμέρους... προτιμήσεις.

Optima: Σύσταση «αγορά» για τις τράπεζες, οι τιμές-στόχοι

Σύσταση «αγορά» για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δίνει η Optima σε ανάλυσή της. Βάζει δε τον πήχη ψηλά καθώς για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι 1,77 ευρώ (24% ανοδικό περιθώριο), για τη Eurobank το 1,38 ευρώ (22% ανοδικό περιθώριο), για την Εθνική 5,42 ευρώ (+46%) και για την Πειραιώς τα 2,01 ευρώ (+19%).

Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντιμετωπίσει όλα τα θέματα του ισολογισμού τους. Από την κορύφωσή τους το 2015, τα NPEs μειώθηκαν κατά 95 δισεκατομμύρια ευρώ στο 9μηνο του 2021, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αναμένεται να έχουν μονοψήφιο δείκτη NPE μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους. Οι κεφαλαιακοί δείκτες έχουν βελτιωθεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2021 και άλλες κινήσεις που δεν προκάλεσαν dilution, συμπεριλαμβανομένων των swaps, των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και των εκδόσεων ομολόγων AT1/T2.

Από φέτος, οι ενσώματες λογιστικές αξίες και οι δείκτες κεφαλαίου θα αρχίσουν να αυξάνονται, καθώς οι περισσότερες ζημίες που σχετίζονται με NPE θα καταχωρηθούν στο 2021. Τέλος, η ρευστότητα παραμένει άφθονη, με τον μέσο (καθαρό) δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται μόλις στο 67% στο εννεάμηνο του 21.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό τοπίο, επισημαίνει ότι μετά από ένα φρικτό 2020, η οικονομία ανέκαμψε ισχυρά το 2021, με την αύξηση του ΑΕΠ να αναμένεται πάνω από 8%. Η οικονομία κεφαλαιοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή της προηγούμενης δεκαετίας, επωφελούμενη επίσης από την κυκλική ανάκαμψη από τη δεκαετή κρίση και την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Είναι σημαντικό ότι η μαζική στήριξη από τα Ταμεία της ΕΕ θα αρχίσει να φαίνεται από φέτος, αντισταθμίζοντας την αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική από τη σταδιακή άρση των μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία. 

Η ελληνική τραπεζική αγορά, σημειώνει η Optima, είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη, με τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες να ελέγχουν πάνω από το 90% των δανείων και των καταθέσεων. Όντας πολύ ισχυρότερες από όλες τις πτυχές, οι τράπεζες είναι έτοιμες να αποκομίσουν τα οφέλη της ανάκαμψης και της εκ νέου μόχλευσης της οικονομίας, σε υγιή spread, εκτιμά.

Από φέτος, όλες οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, με την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) να κυμαίνονται από 5% έως 10%, συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ κερδών που σχετίζονται με την πώληση δραστηριοτήτων, με κύριους μοχλούς τις υψηλότερες προμήθειες, το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και μικρότερες προβλέψεις. Από το 2023 και μετά, η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) θα ανακάμψει με τη βοήθεια των υψηλότερων χορηγήσεων. Αυτό θα οδηγήσει τα RoTE κοντά ή πάνω από το 10% για όλες τις επωνυμίες, με καθαρά κέρδη άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2024. Επιπλέον, οι τράπεζες θα επωφεληθούν από περαιτέρω αύξηση των NII, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια.

Οι τράπεζες αποτιμώνται ελκυστικά, τελούν υπό διαπραγμάτευση μόλις 0,39 έως 0,67 φορές την ενσώματη λογιστική αξία (TBV) με βάση τις προβλέψεις για το 2023. Όσον αφορά τα κέρδη, οι δείκτες PE για το 2023 κυμαίνονται από 5,7x έως 7,1x. Οι τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με «έκπτωση» που κυμαίνεται από 30% έως 50% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε περιφερειακές χώρες στην ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η Optima πιστεύει ότι η Eurobank και η Εθνική θα διανείμουν περίπου 100 εκατ. ευρώ η καθεμία σε μερίσματα, από τα κέρδη τους το 2022.

Τέλος ενώ η σύσταση είναι «αγορά» για όλες τις τράπεζες, η Optima προτιμά την Εθνική από τη Eurobank και την Alpha Bank από την Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v