Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για ΟΤΕ

Μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7,6% θα κινηθεί ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ αντίστοιχα, σύμφωνα με ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ (11/2002), στην οποία εκτιμάται ότι τα μεγέθη 9μηνου παρουσιάστηκαν καλύτερα των αναμενόμενων, καθώς και το γεγονός ότι η μετοχή βρίσκεται σε ελκυστική αποτίμηση.

Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για ΟΤΕ
Μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7,6% θα διατηρήσει ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ, σύμφωνα με ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ (Νοέμβριος 2002) στην οποία σχολιάζονται τα οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου που παρουσίασε ο Οργανισμός.

Επιπροσθέτως, και όσον αφορά στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Οργανισμού, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως θα ανέλθουν στα περίπου 505 εκατ. ευρώ, αυξημένα ήτοι κατά 27,7% σε ετήσια βάση (ή μειωμένα κατά 12% σε ετήσια βάση αν δεν υπολογιστεί η μείωση της αξίας της επένδυσης στη RomTelecom, η οποία μείωσε τη καθαρή κερδοφορία του Οργανισμού το 2001).

Η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως με βάση τις προαναφερθείσες προβλέψεις, ο πολλαπλασιαστής κερδών διαμορφώνεται σε 10,85 (βάση τιμής της μετοχής στις 28/11/02).

Σύμφωνα με την ανάλυση οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ρουμανία έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, τόσο τη διοίκηση του οργανισμού όσο και την πορεία της μετοχής, η οποία έχει υποχωρήσει σε ιδιαίτερα ελκυστική αποτίμηση βάσει της προβλεπόμενης κερδοφορίας 2002, αλλά και συγκρινόμενη με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις ευρωπαϊκών εταιριών τηλεφωνίας.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου του Οργανισμού, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως, η αύξηση (κατά 7,7%) στον κύκλο εργασιών που παρουσίασε ο ΟΤΕ, κινήθηκε σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των αναμενόμενων.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη του ομίλου, η Φάσμα σημειώνει πως η κάμψη της τάξεως του 11,5% που παρουσίασαν είναι μικρότερη από τον μέσο όρο που ανέμενε η αγορά, γεγονός το οποίο οδηγεί στη θετική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους.

Παράλληλα και όσον αφορά στα μερίδια αγοράς, η ανάλυση αναφέρει ότι οι απώλειες τόσο στην τηλεφωνία εσωτερικού όσο και εξωτερικού αναμένεται να ενισχυθούν.

Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένοι εναλλακτικοί παροχείς τηλεφωνίας ισχυροποιούν τη θέση τους μέσω της προσφοράς ιδιαίτερα ανταγωνιστικών πακέτων τηλεφωνίας, με σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια (κυρίως σε υπεραστικές – εσωτερικού και εξωτερικού – κλήσεις).

Επιπροσθέτως, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η διεθνής εμπειρία υποδεικνύει απώλειες μεριδίων συνολικού ”τηλεπικοινωνιακού” χρόνου της τάξεως του 25%, ενώ προσθέτει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο ΟΤΕ έχει τη δυνατότητα να επιτύχει σημαντικά χαμηλότερες απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες του Οργανισμού στον συνολικό ”τηλεπικοινωνιακό” χρόνο για το εσωτερικό αγγίζουν το 3%, ενώ οι αντίστοιχες για τη διεθνή κίνηση αγγίζουν το 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v