ΙΕΑ:Η μάχη στην αγορά πετρελαίου μόλις άρχισε!

Η παγκόσμια αρχή ενέργειας προβλέπει ότι ο ανταγωνισμός για μερίδιο στην αγορά πετρελαίου δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Η προσφορά υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση και ο ΟΠΕΚ επενδύει σε δυνατότητες αύξησης της παραγωγής του.

  • του Anjli Raval
ΙΕΑ:Η μάχη στην αγορά πετρελαίου μόλις άρχισε!

Η μεγαλύτερη εποπτική αρχή για την ενέργεια στον κόσμο, η International Energy Agency (IEA), αναφέρει ότι η μάχη για το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά μεταξύ του ΟΠΕΚ και των ανταγωνιστών του με υψηλό κόστος παραγωγής «μόλις άρχισε». Οι όποιες ενδείξεις ότι η κατάρρευση των τιμών έχει οδηγήσει σε μείωση της παροχής είναι πολύ λίγες.

Ενώ η αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ έχει χαμηλώσει σε ρυθμό λόγω της μείωσης των τιμών, η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών θα μπορούσε να εμποδίσει την παραγωγή από το να φτάσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, ανέφερε σήμερα Τετάρτη η διεθνής αρχή.

Άλλοι παραγωγοί, εκτός του ΟΠΕΚ - ο οποίος παράγει περίπου 2/3 της τρέχουσας πετρελαϊκής ποσότητας παγκοσμίως - έχουν αποδειχτεί ανθεκτικοί στο διάστημα κατά το οποίο το πιο γνωστό καρτέλ μαύρου χρυσού έχει κλιμακώσει την παραγωγή του. «Συνεπώς είναι πρόωρο να πούμε, ότι ο ΟΠΕΚ έχει κερδίσει τη μάχη για μερίδιο στην αγορά», ανέφερε η IEA. «Η μάχη μόλις έχει αρχίσει», σημειώνει στην έκθεσή της.

Η ΙΕΑ ανέφερε επίσης ότι η προσφορά ακόμα ξεπερνάει τη ζήτηση, καθώς υπήρξαν μόνο μικρές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την παραγωγή και την κατανάλωση. Η παγκόσμια προσφορά ήταν υψηλότερη κατά 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο συγκρινόμενη με την ίδια εποχή πέρσι «εντείνοντας τη μαζική αύξηση που έγινε εντός του πρώτου τριμήνου» και ξεπερνώντας κατά κράτος τη ζήτηση.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ, υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας, να μη μειώσει την παραγωγή και να αγωνιστεί για το μερίδιό του στην αγορά έναντι ανταγωνιστών με ακριβότερη παραγωγή, ήταν μόνο το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής, έγραψε η ελεγκτική αρχή.

Ακόμα κι αν οι ανταγωνιστές του ΟΠΕΚ «σφίξουν το ζωνάρι», ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή και να επενδύσει επιθετικά σε μελλοντικές δυνατότητες εξόρυξης. Η προσφορά από τον ΟΠΕΚ ανέβηκε κατά 160000 βαρέλια την ημέρα (β/η) στα 31,21 εκατ. βαρέλια τον Απρίλη – το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2012, και περίπου 1,4 εκατ. περισσότερο από τον περσινό Απρίλιο, δείχνει η έρευνα.

Έτσι, ακόμα κι αν η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ έπεσε τον τελευταίο μήνα, μετά από πολλούς μήνες περιορισμού του κόστους και μία μείωση κατά 60% των αντλιών εξόρυξης, η ΙΕΑ παρατηρεί ότι η αγορά του μαύρου χρυσού είναι ακόμα «σχετικά χαλαρή». H αύξηση της εκτός ΟΠΕΚ προσφοράς πετρελαίου, αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι είναι ανθεκτική κι ότι «αψήφησε τις [αρνητικές] προσδοκίες», με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Ρωσία και τη Βραζιλία. «Το υπόλοιπο των πετρελαιοπαραγωγών [εκτός των ΗΠΑ] δεν παρακολουθεί σιωπηρά», επισημαίνει η ΙΕΑ. 

Η ΙΕΑ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το 2015 αναφορικά με την εκτός ΟΠΕΚ αύξηση της προσφοράς κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα παραπάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με του παραγωγούς αυτούς να προσθέτουν 830.000 β/η επιπλέον κατά το τρέχον έτος. Ανέφερε επίσης ότι η πρώτη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου από τον Ιανουάριο κατά την περασμένη εβδομάδα δε σήμανε και το τέλος της συνολικής αύξησης των αποθεμάτων, καθώς υπάρχει την ίδια στιγμή μια αύξηση αποθεμάτων προϊόντων διύλισης, όπως η βενζίνη και το ντίζελ.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει πως αρκετοί μεγαλοπαραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μιλούν για την ικανότητά τους να μειώσουν το κόστος κατά τις τελευταίες εβδομάδες, και η οικονομική ασφάλεια των παραγωγών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Μετά την πτώση σε λιγότερο από το μισό της τιμής από τον Ιούνιο έως και τον Ιανουάριο, το Brent κυμαίνεται τώρα στα 67 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αμερικάνικη ποικιλία West Texas Intermediate ανέρχεται στα 61 δολάρια το βαρέλι. 

Η έκθεση της ΙΕΑ δείχνει ότι ο σημαντικότερος εξαγωγέας στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, κράτησε μια ροή πάνω από 10 εκ. β/η, ενώ οι σύμμαχοί της στον Κόλπο αύξησαν επίσης τους αριθμούς εξόρυξής τους.

Η παραγωγή του Ιράν ανέβηκε κατά 90.000 β/η φτάνοντας τα 2.88εκ. β/η τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, όταν οι διεθνείς κυρώσεις στις εξαγωγές του εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά. Η ιρακινή παραγωγή έφτασε άλλο ένα υψηλό μετά το 1979, καταγράφοντας αριθμούς μμέχρι και 3,8 εκ. β/η.

Οι αναθεωρήσεις προς τα πάνω των εκτός ΟΠΕΚ παραγωγών μείωσαν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τη ζήτηση για το αργό του ΟΠΕΚ κατά 300.000 β/η. Αυτή συνολικά ανήλθε στα έως 30 εκ. β/η, σύμφωνα με την υπηρεσία. Η IEA εκτιμά αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1.1 εκ β/η φέτος - από 700.000 β/η το 2014 – δηλ. στα 93.6 εκ. β/η, βάσει της βελτίωσης της οικονομικής προοπτικής για τις βιομηχανικές χώρες.

Ωστόσο, παρά την αύξηση κατά περίπου 1,4 εκ β/η κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και την αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 130.000 β/η από τον περασμένο μήνα, ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αναμένεται να διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στους υπόλοιπους μήνες του 2015.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v