Η νίκη του Κάμερον είναι ευκαιρία για τη Βρετανία και την Ευρώπη

Στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times περιγράφουν τα νέα δεδομένα για την Ευρώπη μετά τις βρετανικές εκλογές, αλλά και το πώς θα πρέπει να κινηθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευσή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

  • Editorial
Η νίκη του Κάμερον είναι ευκαιρία για τη Βρετανία και την Ευρώπη

H καθαρή νίκη του Ντ. Κάμερον στις εκλογές του δίνει τη δυνατότητα να κάνει μια νέα αρχή στην Downing Street. Και αυτήν τη δυνατότητα πρέπει πρώτα και κύρια να την εκμεταλλευτεί στο θέμα των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη.
Η Μ. Βρετανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2017 και το αποτέλεσμα της κάλπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με σιγουριά. Ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον και οι Ευρωπαίοι εταίροι του θα πρέπει επειγόντως να επικεντρωθούν στο τι θα απαιτηθεί ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση.

Oι σχέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τα τελευταία πέντε χρόνια είναι μάλλον εύθραυστες. Πολλοί από τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του τον πίεσαν να τηρήσει σκληρή στάση σε πολλά θέματα στην Ε.Ε. Και καθώς εκείνος ετοιμάζεται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. λόγω του δημοψηφίσματος που έχει υποσχεθεί, η πίεση αυτή θα αυξηθεί – ιδιαίτερα δε τώρα που η πλειοψηφία της κυβέρνησής του είναι οριακή.

Αλλά και η διαπραγματευτική του θέση δε θα πρέπει να υποτιμάται. Η απροσδόκητη εκλογική του επιτυχία σημαίνει ότι, αυτήν τη στιγμή, έχει περισσότερο πολιτικό κεφάλαιο στο κόμμα του από οποιαδήποτε στιγμή της πρωθυπουργικής του θητείας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τον αγνοήσουν. Με την Ε.Ε. να βρίσκεται ήδη σε ένταση εξαιτίας της απειλής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπορεί να αντέξει μια κρίση και για το Brexit.

Στην Ευρώπη ο κ. Κάμερον πρέπει να πάρει ταχύτατα δύο αποφάσεις. Πρώτα από όλα θα πρέπει να αποφασίσει το χρόνο του δημοψηφίσματος. Παρότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να μετατεθεί για δυόμισι ακόμα χρόνια, το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Η αξιοπιστία των κυβερνήσεων φθίνει όσο πλησιάζουν στο μέσον της θητείας τους. Και όσο περισσότερο το θέμα αυτό θα μετατίθεται στο μέλλον, τόσο περισσότερο θα υπονομεύει το οικονομικό μέλλον της Μ. Βρετανίας. Συνεπώς, ο κ. Κάμερον θα έπρεπε να στοχεύει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τα Χριστούγεννα, ώστε το δημοψήφισμα να λάβει χώρα, ει δυνατόν, το φθινόπωρο του 2016.

Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να τον απασχολεί θα είναι τι θα ζητήσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων από την Ε.Ε. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρξε μάλλον ασαφής ως προς αυτό το θέμα, τώρα θα μπορούσε να προβάλει κάποιες δικαιολογημένες απαιτήσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Έχει δίκιο π.χ. στην εξέταση τρόπων περιορισμού των οικονομικών επιδομάτων που παρέχονται στους μετανάστες από την Ε.Ε. που κατοικούν στη Μ. Βρετανία. Δεν είναι ούτε παράλογο ούτε ενάντια στις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. Και η επιμονή της Βρετανίας για μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της Ε.Ε., ειδικά όσον αφορά την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, θα έπρεπε να είναι επίσης ευπρόσδεκτη.

Όμως ο κ. Κάμερον πρέπει να προσέχει οι απαιτήσεις του να είναι ρεαλιστικές. Ίσως να νιώσει την ανάγκη να επιδείξει κάποιες αλλαγές στις συνθήκες, ως σύμβολα μιας επιτυχημένης συμφωνίας. Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να κάνουν υποχωρήσεις, οι οποίες θα απαιτούν από αυτούς να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα. Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο κ. Κάμερον είναι να πάρει μια γραπτή υπόσχεση για κάποιες αλλαγές των συνθηκών σε μελλοντικό χρόνο.

Όταν δείξει με αποφασιστικό τρόπο τι έχει σκοπό να πράξει, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να ανταποκριθούν. Οικονομικά, η Βρετανία είναι πρωταθλητής της Ε.Ε. στα θέματα ενιαίας αγοράς και είναι μία από τις βασικές αμυντικές της δυνάμεις. Η αποχώρησή της θα ήταν σημαντικό πλήγμα για την Ε.Ε. ως παγκόσμια δύναμη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη ότι, ενώ πολλές φορές η Μ. Βρετανία λοιδορείται για τη χαλάστρα που κάνει στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση Κάμερον θα ζητήσει μεταρρυθμίσεις που θέλουν και οι δικοί τους πολίτες.

Παρ' όλα αυτά, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι για τον ίδιο το Βρετανό πρωθυπουργό. Τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Κάμερον θα πρέπει όχι μόνο να ξεκινήσει μια πολύ πιο συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια απ' ό,τι έχει κάνει στο παρελθόν. Θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει ο ίδιος τη συμμετοχή στην Ε.Ε. τόσο μέσα στο κόμμα του όσο και απέναντι στους Βρετανούς πολίτες, κάτι το οποίο έχει παραμελήσει εδώ και καιρό. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν δύσπιστοι για το αν θέλει πραγματικά να κρατήσει τη Βρετανία εντός της Ε.Ε.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v