Lex: Η HSBC, το σκάνδαλο και η μετοχή

Στους ηθικολόγους και τους πολιτικούς μπορεί να μην αρέσει, αλλά η επίπτωση που έχει το σκάνδαλο του ελβετικού private banking της HSBC στον επενδυτικό της φάκελο είναι μηδενική. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η τράπεζα συνιστά ελκυστική επένδυση.

  • Lex
Lex: Η HSBC, το σκάνδαλο και η μετοχή

Στους ηθικολόγους και τους πολιτικούς, δεν θα αρέσει η παρακάτω φράση. Αλλά η επίπτωση που έχει το σκάνδαλο του ελβετικού private banking της HSBC στον επενδυτικό φάκελο της μετοχής της τράπεζας, είναι μηδενική. 

Οι μέτοχοι ξέρουν να συγχωρούν την κακή συμπεριφορά, ειδικά όταν πρόκειται, όπως τώρα, για μια υπόθεση ηλικίας 10 ετών και καθώς η διοίκηση (υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Stuart Gulliver) έχει αποδείξει ότι μπορεί να καθαρίζει προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, η αμφιλεγόμενη πρακτική που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο, καταλαμβάνει λιγότερο από 3% επί των κερδών. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι η HSBC είναι ελκυστική επένδυση. Στα θετικά της, η μερισματική της απόδοση για τα δύο επόμενα χρόνια εμφανίζεται ζουμερή στο 5% με 6%. Αλλά θα πληρώσετε ακριβά για αυτό το έσοδο. Η αξιολόγηση της HSBC παραμένει υψηλότερη σε σχέση με την πάγια λογιστική της αξία, σε αντίθεση με πολλούς δυτικούς ανταγωνιστές, και δεν είναι λίγες οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η τράπεζα στο μέλλον. 

Η λογική απομάκρυνσή της από λιανικές κι επιχειρηματικές τραπεζικές δραστηριότητες σε ορισμένες «ακραίες» αγορές, έχει αφήσει στο investment banking πολύ μεγάλα βάρη. Σχεδόν τα μισά από τα προ φόρων κέρδη προέρχονται από τον βραχίονα διεθνούς τραπεζικής και αγορών, σε μια περίοδο που η κερδοφορία της επενδυτικής στρατηγικής είναι, κυκλικά και στρατηγικά, αδύναμη. 

Ετσι, οι προβλέψεις για σχεδόν 6 δισ. δολ. σε συνολικά προ φόρων κέρδη στο δ΄ τρίμηνο είναι μάλλον υπερβολικές. Όταν θα κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν επίσης στον πεισματικά υψηλό συντελεστή κόστους/εσόδων. Ο κ. Gulliver κάποτε οραματιζόταν να τον μειώσει κάτω από το 50% αλλά αντίθετα σήμερα κινείται προς το 60%. 

Καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι λόγω επιχειρηματικής δεοντολογίας και άλλων εποπτικών κινήσεων, η περικοπή του κόστους γίνεται όλο δυσκολότερη. Και μια τόνωση των εσόδων μέσω των αυξήσεων επιτοκίων μοιάζει όλο πιο μακρινή. Γι’αυτό και υποβαθμίστηκε αθόρυβα ο μεσοπρόθεσμος στόχος για μετοχική απόδοση 12%, σε κάτω από 10%.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v