Ο ρόλος του χρυσού ως σινιάλου για πληθωρισμό

Ο χρυσός, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος hedging στον πληθωρισμό. Ωστόσο, μια νέα έκθεση από την αμερικανική H.C. Wainwright επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα του χρυσού ως επενδυτικής επιλογής. Πρόσφατη έκθεση διαπιστώνει ότι η τροχιά της τιμής του χρυσού συσχετίζεται με επικείμενες πληθωριστικές πιέσεις.

του Philip Coggan

Ο χρυσός, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος hedging στον πληθωρισμό. Το πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση είναι η πορεία του πολύτιμου μετάλλου τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με την οποία, διαπραγματεύεται στο ήμισυ της ανώτατης τιμής του.

Ωστόσο, μια νέα έκθεση από την αμερικανική H.C. Wainwright επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα του χρυσού ως επενδυτικής επιλογής. Χρειάζεται μια δόση δυσπιστίας, δεδομένου ότι η έκθεση χρηματοδοτείται από το World Gold Council. Όμως ακόμη και έτσι, η έκθεση εγείρει κάποια ενδιαφέροντα ζητήματα.

Η Wainwright αναλύει την αποτελεσματικότητα που έχουν διάφορα εμπορεύματα ως δείκτες για την αγορά των αμερικανικών κρατικών δεκαετών ομολόγων. Διαπιστώνει ότι η πλατίνα, το ασήμι και ο χρυσός προηγούνται της αγοράς ομολόγων κατά 12-15 μήνες.

Όταν οι τιμές αυτών των εμπορευμάτων ενισχύονται, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν και, αντίστοιχα, ενισχύονται οι αποδόσεις τους. Όταν αυτά τα τρία εμπορεύματα συνδυαστούν, η συσχέτιση με τις αντίστοιχες κινήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων διαμορφώνεται στο 0,79, τη στιγμή που η τέλεια συσχέτιση αντιστοιχεί στη μονάδα.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός αποτελεί μια χρήσιμη μέθοδο hedging για τους επενδυτές των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων. Η Wainwright αναφέρει ότι ένα χαρτοφυλάκιο που θα αποτελείται από ομόλογα σε ποσοστό 82% και από χρυσό σε ποσοστό 18% δεν επηρεάζεται από ενίσχυση στις τιμές καταναλωτή. Όμως, οι αποδόσεις των treasuries εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες εκτός του πληθωρισμού, όπως από την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ και τις στρατηγικές hedging των ασιατικών κεντρικών τραπεζών.

Ο χρυσός, αναφέρει η έκθεση, αποτελεί άμεση ένδειξη για τον πληθωρισμό. Από το 1951, ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των μεταβολών στην τιμή του χρυσού και του δείκτη τιμών παραγωγού διαμορφώνεται σε 0,37, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,5. Ως εκ τούτου, λέει η έκθεση, οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετούνται στο χρυσό, ως μέθοδος hedging έναντι των πληθωριστικών πιέσεων.

Όμως, με το χρυσό να αναρριχάται πρόσφατα σε υψηλό 17 ετών και τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται στην αγορά, η έκθεση ενδέχεται να επαναφέρει το δημόσιο διάλογο για τη θέση του χρυσού σε ένα χαρτοφυλάκιο που επιδιώκει τη διασπορά. Επίσης, ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες ανησυχίες ότι η πρόσφατη ενίσχυση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου αποτελεί προάγγελο επερχόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v