Telefonica: Προβληματισμός για το τίμημα της O2

Οι επενδυτικές τράπεζες που εμπλέκονται στην προτεινόμενη εξαγορά της O2 από την ισπανική Telefonica αναμένεται να μοιραστούν περίπου 90 εκατ. δολάρια ως προμήθεια για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στο deal αξίας 18 δισ. στερλινών. Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί το κοινοπρακτικό δάνειο-ρεκόρ της ισπανικής εταιρίας.

του Peter Thal Larsen

Οι επενδυτικές τράπεζες που εμπλέκονται στην προτεινόμενη εξαγορά της O2 από την ισπανική Telefonica αναμένεται να μοιραστούν περίπου 90 εκατ. δολάρια ως προμήθεια για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στο deal αξίας 18 δισ. στερλινών.

Η Telefonica δεν έχει αποκαλύψει το ύψος των προμηθειών αλλά οι αναλυτές της Thomson/Freeman εκτιμούν ότι οι τράπεζες και για τις δυο μεριές του deal έχουν λαμβάνειν περί τα 25 εκατ. στερλίνες ως προμήθεια. Τυπικά, η προμήθεια της τράπεζας που μεσολαβεί για την ολοκλήρωση ενός deal κυμαίνεται μεταξύ 0,125% και 0,5% της αξίας της συμφωνίας.

Η JP Morgan Cazenove και η Merrill Lynch συμβουλεύουν την O2, ενώ η Citigroup και η Goldman παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Telefonica.

Εν τω μεταξύ, οι βετεράνοι της αγοράς ομολόγων δεν μπορούν παρά να συγκρίνουν το deal με την εξαγορά της Orange από τη France Telecom το 2000. Εκείνη η συμφωνία, η οποία είχε πραγματοποιηθεί κυρίως σε ρευστό, συνέβαλε τα μέγιστα στη συσσώρευση χρέους που ανάγκασε τη γαλλική τηλεπικοινωνιακή εταιρία να προχωρήσει σε σχέδιο διάσωσης λίγα χρόνια αργότερα.

Η Telefonica σχεδιάζει να καταβάλλει το τίμημα για την O2 με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 32,7 δισ. δολ. που, σύμφωνα με την Thomson Financial, αποτελεί το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία. Το δάνειο της France Telecom ανερχόταν σε 27 δισ. δολ.

Ο ισπανικός όμιλος τονίζει ότι εκτιμά πως το δάνειο, το οποίο έχει ωρίμανση τριών ετών, δεν θα έχει επιτόκιο μεγαλύτερο των 40 μονάδων βάσης επί του LIΒOR. ”Ένα δάνειο 27 δισ. ευρώ στις 40 μονάδες βάσης πλέον του LIBOR είναι εντυπωσιακά φθηνό για μια τέτοια κλίμακα δανείου. Το μεγάλο ερώτημα είναι σε τι επίπεδα θα γίνει η επαναχρηματοδότηση, εάν προχωρήσει το deal”, σχολίασε ο Satyajit Chatterjee, αναλυτής της SGCIB στο Λονδίνο.

Μετά την ανακοίνωση του deal η Standard & Poor’s προχώρησε άμεσα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των χρεογράφων της Telefonica σε Α- και τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του deal θα τη μειώσει περαιτέρω στο BBB+.



© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v