Lex: Citigroup

Οι χρηματαγορές λειτουργούν με το νόμο της ζούγκλας. Ως εκ τούτου, κανείς δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται από το memo που κυκλοφόρησε μέσα στη Citigroup λίγο πριν τις συναλλαγές των ομολόγων της ευρωζώνης, πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι χρηματαγορές λειτουργούν με το νόμο της ζούγκλας. Ως εκ τούτου, κανείς δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται από το memo που κυκλοφόρησε μέσα στη Citigroup λίγο πριν τις συναλλαγές των ομολόγων της ευρωζώνης, πέρυσι το καλοκαίρι.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι η υπερβολική διάχυση της ρευστότητας και ο μεγάλος αριθμός των primary brokers έχουν ψαλιδίσει τις ευκαιρίες στα ομόλογα της ευρωζώνης. Επίσης προτείνει σαν λύση κάποιους ”ελιγμούς” στις συναλλαγές που ”θα βοηθούσαν να εξοντωθούν κάποιοι από τους μικρότερους brokers”.

Όλα αυτά είναι φρικιαστικά δυσάρεστα για τη Citigroup. Ωστόσο, εάν παραμερισθούν όλα τα νομικά προβλήματα, το memo θέτει ένα ζήτημα που ισχύει. Η αγορά της ευρωζώνης έχει στην παρούσα φάση πολύ περισσότερους primary dealers απ’ ό,τι προτάσσει η μακροοικονομική λογική, καθώς κάθε κυβέρνηση εκδίδει ομολογίες ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας εγχώρια και διεθνή τραπεζικά ιδρύματα σαν primary dealers.

Η συνέπεια αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης είναι ότι δεκάδες τράπεζες αγωνίζονται να κερδίσουν μερίδια αγοράς, κάνοντας δουλειές ακόμη και με ζημίες σε κάποιες περιπτώσεις. Έχει καταγραφεί ότι κάποιες μεγάλες τράπεζες πληρώνουν περίπου 30 εκατ. δολ. ετησίως για να παραμείνουν στην κορυφή της κατάταξης.

Ωστόσο, ενώ οι μεγάλοι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι μπορούν να αντισταθμίσουν τις ζημίες, οι ”μεσαίες” τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πρόκληση αλλά αρνούνται να παραιτηθούν για λόγους εθνικής υπερηφάνειας. Ωστόσο, όσο πιο ”σφιχτά” γίνονται τα spread, τόσο μεγαλύτερες θα γίνονται οι πιέσεις σε αυτά τα ιδρύματα.

Εν τω μεταξύ, οι πραγματικοί κερδισμένοι από αυτό το παράξενο σύστημα είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε ομόλογα σε έναν εγγυημένο αριθμό αγοραστών σχεδόν ανεξάρτητα από τις πιστοληπτικές τους αξιολογήσεις.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v