Οι δείκτες απόδοσης μετοχών στο στόχαστρο της IASB

Σε σύσταση επιτροπής από επαγγελματίες του χώρου της μετοχικής ανάλυσης προχώρησε το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, για την εξονυχιστική εξέταση των δεικτών απόδοσης των μετοχών και της αποτύπωσης των αποτελεσμάτων χρήσης από τις επιχειρήσεις, μεγέθη που η IASB θεωρεί ότι είναι ευάλωτα σε χειραγώγηση.

του Barney Jopson

Όταν ο Tony Good ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στα χρηματιστηριακά τη δεκαετία του ’60, κυριαρχούσε η ιδέα της ανάλυσης των μετοχών βάσει των προοπτικών κερδοφορίας των εταιριών και όχι της μερισματικής απόδοσης.

”Εκείνες τις ημέρες, ο λόγος της χρηματιστηριακής τιμής προς την κερδοφορία ήταν μια έξυπνη, εκλεπτυσμένη επινόηση”, επισημαίνει ο χρηματιστηριακός σύμβουλος, πρόεδρος της βρετανικής Society of Investment Professionals.

Έκτοτε, οι επενδυτές έχουν αναπτύξει μια σειρά πολύπλοκων εργαλείων για να εξετάζουν τις επιχειρήσεις και τις αγορές. Όμως, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή είναι το πιο διαδεδομένο. Ωστόσο, η κυριαρχία αυτού του εργαλείου στη συνείδηση των επενδυτών έχει προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών που χαράσσουν τα πρότυπα των λογιστικών κανόνων.

Ο Tom Jones, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, τονίζει: ”Ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του φορέα επισημαίνουν ότι η επικέντρωση των επενδυτών στα έσοδα και τα κέρδη ανά μετοχή είναι ολέθρια. Αυτό το ξεπούλημα των μετοχών επειδή η Wall Street περίμενε κέρδη της τάξεως των 2 σεντς ανά μετοχή και ήταν μόλις 1 σεντ, είναι καθαρή τρέλα”.

Η IASB προχώρησε στη σύσταση επιτροπής από επαγγελματίες του χώρου της μετοχικής ανάλυσης, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο φορέα στις ΗΠΑ, το Financial Accounting Standards Board, για να εξετάσουν τα σφάλματα των σύγχρονων δεικτών απόδοσης, σε σχέση με την μεγάλη απήχηση που έχουν.

Ήδη, το εγχείρημα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις εταιριών και ”παικτών” της αγοράς. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται ένα από τα πιο μπερδεμένα ζητήματα της λογιστικής: με δεδομένο ότι μια εταιρία έχει επενδύσεις που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα, χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό και παράγωγα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο, τι από τα ανωτέρω θα πρέπει να εμφανίζεται ως πηγή κέρδους στα αποτελέσματα χρήσης και τι ως στοιχείο ενεργητικού στον ισολογισμό;

Πολλά στελέχη του νομοθετικού φορέα επισημαίνουν ότι είναι αδύνατο να βρεθεί μια αρχή, η οποία να καθορίζει ακριβώς, τι θα πρέπει να πάει, πού. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία των καθαρών κερδών ενδέχεται να είναι παραπλανητικά και ανοιχτά σε χειραγώγηση, καθώς βασίζονται σε αυθαίρετες αποφάσεις αναφορικά με το τι εντάσσεται στα αποτελέσματα χρήσης.

”Οι φορείς των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που περιλαμβάνονται στα καθαρά κέρδη”, τονίζει ο κ. Jones.

Αυτό που φέρεται από πολλούς ως υποψήφιο για την πρώτη σελίδα των οικονομικών καταστάσεων είναι τα ”αναλυτικά αποτελέσματα χρήσης”, ένα μέγεθος που συμπεριλαμβάνει όλα τα κέρδη και τις ζημιές σε όλες τις καταστάσεις, που υφίσταται μια επιχείρηση στο εξεταζόμενο διάστημα.

Όμως, οι επιχειρήσεις δεν φαίνονται να συναινούν. Ανησυχούν ότι ένα διευρυμένο μέγεθος θα είναι πιο ευμετάβλητο, θα προκαλέσει εκνευρισμό στους επενδυτές και θα ενισχύσει το κόστος δανεισμού.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v