Οι επενδυτές σπεύδουν στα μακροπρόθεσμα ομόλογα

Έντονη ζήτηση εμφανίζουν οι κρατικές ομολογίες μακροπρόθεσμης ωρίμανσης στις διεθνείς αγορές, καθώς αποτελεί γενική παραδοχή ότι είναι η καλύτερη επένδυση για συνταξιοδοτικά ταμεία και φορείς που αντιμετωπίζουν υποχρεώσεις σε 40 και 50 χρόνια. Γερμανία και Αγγλία αξιοποιούν τη ζήτηση, εκδίδοντας ομολογίες με ωρίμανση το 2038, οι οποίες υπερκαλύπτονται. Ο Philip Coggan αναλύει.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

H δημοπρασία των ομολόγων ωρίμανσης 2038 από τη βρετανική UK Debt Management Office πήγε πολύ καλά. Οι ομολογίες αξίας 2,25 δισ. στερλινών προσέλκυσαν αρκετή ζήτηση ώστε να υπάρξει διπλάσια υπερκάλυψη.

Και έτσι θα έπρεπε να γίνει, θα μπορούσαν να σχολιάσουν οι επενδυτές. Τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία είναι απελπισμένα για αξιόγραφα μακροπρόθεσμης ωρίμανσης. Η διαμάχη για το αν τα συνταξιοδοτικά ταμεία εξυπηρετούνται καλύτερα από τις επενδύσεις σε ομόλογα ή σε μετοχές συνεχίζεται, αλλά, εν κατακλείδι, η λύση θα προέλθει από τις συγκυρίες. Με πολλά ταμεία να παραμένουν κλειστά σε νέα μέλη, σταδιακά θα κυριαρχηθούν από συνταξιοδοτικές πληρωμές. Όλοι συμφωνούν ότι τα ομόλογα είναι η καλύτερη επένδυση γι’ αυτές τις υποχρεώσεις.

Το βρετανικό Γραφείο Διαχείρισης Χρέους ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπήρξε σημαντική ενίσχυση της ζήτησης για ομόλογα που καλύπτουν ακόμη μακρύτερη περίοδο, 40-50 ετών. Και πάλι, ούτε αυτό αποτελεί έκπληξη. Ένα ταμείο με μέλη εργαζόμενους 40 ετών ενδέχεται να καταβάλλει πληρωμές μετά από 50 χρόνια.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης να διαμορφώνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, είναι σίγουρο ότι οι κυβερνήσεις μπαίνουν στον πειρασμό να αξιοποιήσουν αυτή τη ζήτηση. Το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα που συνδέονται με δείκτες, όπου οι αποδόσεις είναι μόλις 2% και η ζήτηση από τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Η γερμανική κυβέρνηση αξιοποίησε τον ενθουσιασμό των επενδυτών για ομόλογα μακροπρόθεσμης ωρίμανσης εντός της εβδομάδας, απορροφώντας 5,5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων με ωρίμανση το 2037 και απόδοση 4%.

Όμως, μια χώρα που δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται είναι οι ΗΠΑ. Το 30ετές ομόλογό της αποτελούσε το σημείο αναφοράς στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος, μέχρι που αποσύρθηκε το Νοέμβριο του 2001. Τότε, εκείνες τις ημέρες της αθωότητας, ορισμένοι πίστευαν ότι τα ισχυρά φορολογικά έσοδα θα μπορούσαν να εξαφανίσουν το χρέος γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ εντός μιας δεκαετίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει έκτοτε ότι το χρέος μακροπρόθεσμης ωρίμανσης είναι ακριβότερο από το βραχυπρόθεσμο. Νωρίτερα μέσα στο μήνα το υπουργείο, μιλώντας με τους primary dealers, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιστροφής στα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Αυτό φαίνεται κάπως περίεργο. Οι ΗΠΑ έχουν πάρα πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ωρίμανσης που έχουν οι συνάδελφοί τους στην Αγγλία. Είναι παράξενο που μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση στη χώρα του ελεύθερου καπιταλισμού της αγοράς δεν αφήνει την αγορά να έχει αυτό που φαίνεται πως επιθυμεί.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v