Η μικρή κεφαλαιοποίηση κλείνει την ”ψαλίδα”

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν πολύ θετική τροχιά την τελευταία πενταετία. Από τις 22 χώρες που εξετάζονται από τους καθηγητές Elroy Dimson και Paul Marsh του London Business School, μόλις σε 2, σε Νορβηγία και Αυστρία, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης υποαπέδωσαν στην περίοδο 2000-2004. ”Θα αντιστραφεί η τάση;”, αναρωτιέται ο Philip Coggan.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν πολύ θετική τροχιά την τελευταία πενταετία. Από τις 22 χώρες που εξετάζονται από τους καθηγητές Elroy Dimson και Paul Marsh του London Business School, μόλις σε 2, σε Νορβηγία και Αυστρία, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης υποαπέδωσαν στην περίοδο 2000-2004.

Ένα σημαντικό ποσοστό της υπεραπόδοσης αντανακλά επιστροφή στη μέση οδό, μετά τη ”φούσκα” στις αναπτυξιακές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Έως το 1999, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης φαίνονταν σχετικά υποτιμημένες. Ο δείκτης Hoare Govett Smaller Companies, που καλύπτει μόνο τη βρετανική αγορά, είχε discount πλέον του 30% βάσει του Ρ/Ε.

Όμως, αυτή η ψαλίδα αποτιμήσεων έχει πλέον εξαφανιστεί. Στην Αγγλία, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με οριακά υψηλότερο Ρ/Ε και με σημαντικά χαμηλότερη μερισματική απόδοση έναντι των ”μεγαλύτερων” μετοχών. Σε αντίθεση με τους δείκτες των blue chips, ο δείκτης Hoare Govett βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Εάν η αποτίμηση δεν είναι πλέον η λογική για τις αγορές μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν πιο θεμελιώδεις αιτίες αγοράς των μετοχών. Παραδοσιακά, υφίστανται δύο βασικοί λόγοι. Είτε είναι παίκτες με υψηλό δείκτη beta στην αγορά είτε υπερεκτίθενται σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτοί που σχετίζονται με την εγχώρια αγορά.

H περυσινή υπεραπόδοση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης ενδέχεται να οφείλεται στη γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Τουλάχιστον στην Αγγλία, οι μικρότερες εταιρίες άρχισαν επιτέλους να επιβεβαιώνουν τις ελπίδες των μετόχων. Η αύξηση της μερισματικής απόδοσης ανήλθε σε 14% πέρυσι, μετά από τρία χρόνια μείωσης. Παρ’ όλα αυτά, εάν η ανάπτυξη είναι ο λόγος των τοποθετήσεων σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, είναι πολύ περίεργο το ότι οι μετοχές που υπεραπέδωσαν ήταν οι αμυντικές.

Φαίνεται πιθανό η περυσινή υπεραπόδοση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης να οφείλεται στην προθυμία των επενδυτών για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου, το ίδιο φαινόμενο που οδήγησε σε συρρίκνωση των spreads στα εταιρικά ομόλογα και τις αναδυόμενες αγορές.

Οπότε, ενδέχεται να είναι κακό σημάδι το γεγονός ότι οι επενδυτές φαίνονται να αποστρέφονται τον κίνδυνο εφέτος. Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, οι δείκτες κινδύνου όπως τα βραζιλιάνικα κρατικά ομόλογα και τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης έχουν αρχίσει να αποδίδουν τελευταίως. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v