Αριθμοί και προβλέψεις για το 2005

Για όποιον επενδύει σε μετοχές και αφήνει τη μοίρα του να καθορίζεται από τα ιστορικά στοιχεία, το 2005 είναι καλή χρονιά. Τα τελευταία 120 χρόνια ο Dow Jones ενισχύεται κάθε χρονιά που τελειώνει σε ”-5”, αν και για εφέτος τα κέρδη δεν προβλέπεται να είναι θεαματικά.

του Christopher Brown-Humes

Για όποιον επενδύει σε μετοχές και αφήνει τη μοίρα του να καθορίζεται από τα ιστορικά στοιχεία, το 2005 είναι καλή χρονιά. Τα τελευταία 120 χρόνια ο Dow Jones ενισχύεται κάθε χρονιά που τελειώνει σε 5.

Σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές αναμένουν επανάληψη της συγκεκριμένης νόρμας, αν και δεν προβλέπουν θεαματικά κέρδη.

Περισσότερο αρνητικό είναι το κλίμα στα ομόλογα -και ιδίως τα αμερικανικά κρατικά δεκαετή ομόλογα- τα οποία θεωρούνται από πολλούς υπερεκτιμημένα.

Εν τω μεταξύ, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στις αγορές βλέπει περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου, καθώς η αγορά θα προσπαθεί να ρυθμίσει τις ανισσοροπίες που δημιουργούνται από τα ελλείμματα των ΗΠΑ.

”Για τις κεφαλαιαγορές, το 2005 θα ξεκινήσει με τα ίδια ακριβώς ζητήματα που κυριάρχησαν καθ’ όλο το 2004. Οι καθημερινές διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τις μεταβολές στην τιμή του πετρελαίου, του δολαρίου και από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ”, τονίζει ο Jim Wood-Smith, επικεφαλής του τμήματος μετοχικής στρατηγικής της βρετανικής χρηματιστηριακής εταιρίας Gerrard.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, όπως και η ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας αναμένεται να επιβραδυνθούν εφέτος, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη μετά από ένα έτος κατά το οποίο η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,5%, τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 20ετίας. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη θα είναι ακόμη εξαιρετική, αν ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις που τη θέτουν στο 3,6%. Οι βασικές ”ατμομηχανές” της ανάπτυξης θα παραμείνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, με εκτιμώμενο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης σε ευρωζώνη και Ιαπωνία. Οι δύο τελευταίες περιφέρειες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις των ισοτιμιακών μεταβολών στις εξαγωγές τους.

Εάν μια ανησυχία κυριαρχεί επί των υπόλοιπων για το 2005, είναι το αν θα παραμείνουν ισχυρές οι αμερικανικές καταναλωτικές δαπάνες. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του James Barty, επικεφαλής πανευρωπαϊκής στρατηγικής της Deutsche Bank, ο οποίος βασίζεται εξ ολοκλήρου στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από ανεπίσημες συνεδριάσεις με επενδυτές.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι τιμές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο θα ενισχυθούν σε ποσοστό 10%-15% εφέτος. Ωστόσο, παρατηρεί επίσης ότι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές εμφανίζουν υψηλό επίπεδο συσχέτισης και εκτιμά ότι η αμερικανική κεφαλαιαγορά θα παρουσιάσει μια από τις μικρότερες αυξήσεις. ”Αυτή ακριβώς είναι και η δυσκολία. Εάν δεν βλέπει κάποιος πολλά ανοδικά περιθώρια στις ΗΠΑ, θα πρέπει να περιοριστεί η αισιοδοξία του και για τις υπόλοιπες αγορές”, τονίζει ο κ. Barty. Οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει τη χρονιά μεταξύ 1.200 και 1.325 μονάδων, εν συγκρίσει με τις 1.212 μονάδες, επίπεδα στα οποία ολοκλήρωσε το 2004.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τυγχάνουν μεγαλύτερης εκτίμησης από τους αναλυτές. Αυτό ενδέχεται να αποτελεί έκπληξη δεδομένης της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και του ισχυρού ευρώ, αλλά αντανακλά ελκυστικές αποτιμήσεις.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v