Μακροπρόθεσμα εταιρικά οφέλη από το τσουνάμι

Οι νόμοι της οικονομικής επιστήμης πολλές φορές εμφανίζονται ασυγκίνητοι στις ανθρώπινες τραγωδίες. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στην περίπτωση της καταστροφής από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, με τον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο να προσδοκά άνθηση από την προσπάθεια ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές.

του John Burton στη Σιγκαπούρη, του William Barnes στο Bangkok και του Enid Tsui στο Χονγκ Κονγκ.

Οι νόμοι της οικονομικής επιστήμης πολλές φορές εμφανίζονται ασυγκίνητοι στις ανθρώπινες τραγωδίες. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στην περίπτωση της καταστροφής από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

Ελάχιστοι κλάδοι στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός, αναμένεται να δεχθούν βραχυπρόθεσμα πλήγματα, ενώ άλλοι, όπως ο κατασκευαστικός, αναμένεται να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως εξηγούν οι αναλυτές.

”Οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια της κρίσης του ιού SARS, αν και οι νεκροί ήταν πολύ πολύ λιγότεροι”, τονίζει ο Rajiv Malik, οικονομολόγος της JP Morgan στη Σιγκαπούρη.

Αν και η Munich Re, ο μεγαλύτερος όμιλος αντασφαλίσεων στον κόσμο, εκτιμά ότι η συνολική ζημία που προκάλεσε το τσουνάμι θα ανέλθει σε 14 δισ. δολ., το ποσόν αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ζημίες των 132 δισ. δολ. που προκάλεσε ο σεισμός στο Kobe της Ιαπωνίας το 1995, ο οποίος σκότωσε 5.000 ανθρώπους, πολύ λιγότερους απ, ό,τι η τωρινή καταστροφή.

Η βασική αιτία του παράδοξου είναι ότι το τσουνάμι έπληξε κυρίως φτωχές περιοχές με ελάχιστες υποδομές και ανύπαρκτη βιομηχανία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων θα δαπανηθεί στην ανοικοδόμηση, με την Ταϊλάνδη να σχεδιάζει δαπάνες ύψους 510 εκατ. δολ. για να ξαναχτίσει τον βασικό τουριστικό προορισμό της στα νησιά Πουκέ, ενώ η Ινδονησία σκοπεύει να δώσει 1 δισ. δολ. στη Βόρεια Σουμάτρα, η οποία ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Οι τιμές των μετοχών των εταιριών που συνδέονται με την κατασκευαστική δραστηριότητα, όπως η Siam Cement και οι NSM και Sahariviya της Ταϊλάνδης, έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την Κυριακή, ενώ οι οικονομολόγοι προσδοκούν αυξημένη ζήτηση για δομικά υλικά για το 2005.

Οι αναλυτές στο Σίδνεϊ προβλέπουν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος της Αυστραλίας, ο οποίος έχει ισχυρή παρουσία στην Ασία, θα αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη από την προσπάθεια ανοικοδόμησης.

Οι μεγαλύτερες ζημίες θα πλήξουν τον τοπικό ασφαλιστικό κλάδο, με την Thai Reinsurers να περιμένει απώλειες ύψους 2,6 εκατ. δολ.

Όμως, τα μεγαλύτερα μεσοπρόθεσμα πλήγματα αναμένεται να υποστούν οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως οι ξενοδοχειακές και οι αεροπορικές εταιρίες.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v