2004: Πού κρύβονταν οι αποδόσεις;

Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές να επαναλάβουν την απόδοση του 31,4% του προηγούμενου έτους και για το 2004. Όμως, μετά από ενίσχυση κατά 12,3% το 2004, ο παγκόσμιος δείκτης FTSE διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2001.

του David Larking και του Chris Flood

Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές να επαναλάβουν την απόδοση του 31,4% του προηγούμενου έτους και για το 2004. Όμως, μετά από ενίσχυση κατά 12,3% το 2004, ο παγκόσμιος δείκτης FTSE διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2001.

Η απόδοση αυτή είναι περισσότερο αξιοσέβαστη δεδομένης της σημαντικής ενίσχυσης της πετρελαϊκής τιμής. Οι ανησυχίες για πετρελαϊκές ελλείψεις και ισχυρότερη ζήτηση ώθησαν την τιμή στο συμβόλαιο future του Nymex στην υψηλότερη ονομαστική τιμή όλων των εποχών, στα 56,35 δολ. το βαρέλι.

Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των τιμών των διεθνών μετοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25%, φέρνοντας τον κλάδο στην πέμπτη θέση του πίνακα των αποδόσεων όλων των τομέων. Ο κλάδος με την υψηλότερη ανάπτυξη ήταν τα ξενοδοχεία, με τις μετοχές να ενισχύονται κατά 31%, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για την τρομοκρατία και τον Πόλεμο στο Ιράκ, ενώ η αμερικανική βιομηχανία καζίνο αναδιαρθρώθηκε λόγω δυο κολοσσιαίων συμφωνιών.

Η μεταβλητότητα έχει αποτελέσει μάστιγα για πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, αλλά εντός του 2004, οι κεφαλαιαγορές περιορίστηκαν στο στενότερο εύρος διακύμανσης της πρόσφατης χρηματιστηριακής ιστορίας.

Το ανώτατο σημείο του S&P 500 ήταν μόλις 13,8% υψηλότερο από το χαμηλό έτους και οι διακυμάνσεις στην Ευρώπη και την Αγγλία ήταν ακόμη πιο περιορισμένες. Το γεγονός αυτό, καθιστά το 2004 ως έτος επιλογής μεμονωμένων μετοχών αντί για κλαδικές ή γεωγραφικές τοποθετήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν αποδείξεις απομάκρυνσης των επενδυτών από τους κυκλικούς κλάδους που είχαν αποδώσει εξαιρετικά το 2003. Οι εταιρίες εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν ο χειρότερος κλάδος με αρνητική απόδοση 3% ενώ τα μέσα ενημέρωσης ενισχύθηκαν μόλις κατά 6%.

Καλύτερη απόδοση σημείωσαν οι ”αμυντικοί” τίτλοι, με τις μετοχές ηλεκτρικής ενέργειας να ενισχύονται κατά 22,6% και τις καπνοβιομηχανίες να αυξάνουν τη χρηματιστηριακή τους αξία κατά 21,2%. Η μεγάλη απογοήτευση του έτους ήταν ο φαρμακευτικός κλάδος, τον οποίο οδήγησαν σε αρνητική απόδοση 0,3% οι ανησυχίες για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

Σημαντικές αποδόσεις ”έκρυβαν” οι κεφαλαιαγορές που συνδέονται με εμπορεύματα. Το χρηματιστήριο της Νότιας Αφρικής ενισχύθηκε κατά 47,3%, της Αυστραλίας κατά 24% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 23%.

Η υποτίμηση του δολαρίου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχόλησαν τις αγορές, με το αμερικανικό νόμισμα να υποχωρεί κατά 5% στο έτος και κατά 10,5% έναντι του υψηλού που κατέγραψε στα μέσα Μαΐου.

Εξετάζοντας την εικόνα του παγκόσμιου δείκτη FTSE μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι επενδυτές που επέδειξαν θράσος και τοποθετήθηκαν στην αγορά της Αιγύπτου ή της Κολομβίας πέρυσι τον Ιανουάριο, έχουν διπλασιάσει το αρχικό τους κεφάλαιο. Η απόδοση των μεγάλων αγορών ήταν πιο περιορισμένη. Οι ΗΠΑ σημείωσαν απόδοση 8,9% στο έτος, η Αγγλία 14,5% και η Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά 10,1%.

Ο δείκτης FTSE Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 16,2% με τις μικρότερες χώρες, όπως η Αυστρία και το Βέλγιο να καταγράφουν αποδόσεις 61% και 41% αντίστοιχα, ξεπερνώντας Γαλλία και Γερμανία, που απέδωσαν 14,6% και 11,4% αντίστοιχα σε αυτούς που τις επέλεξαν για τις επενδύσεις τους. Ήταν μια εξαιρετικά αποδοτική χρονιά για τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές, με την κεφαλαιαγορά της Ουγγαρίας να ενισχύεται κατά 86,5% και αυτήν της Τσεχίας να διαμορφώνεται κατά 80,1% υψηλότερα.

Ίσως η έκπληξη της χρονιάς να προέρχεται από την Κίνα, με το χρηματιστήριο να καταγράφει αρνητική απόδοση 8% παρά την ταχύτατη αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v