Lex: Λογιστικές μεταρρυθμίσεις και τράπεζες

Οι απόψεις των τραπεζών για τις επιπτώσεις της εφαρμογής των Διεθνών Λοιγστικών Προτύπων διίστανται. H HSBC, η Barclay’s και η Royal Bank of Scotland είναι οι πρώτες που δοκιμάζουν τα νέα πρότυπα στις οικονομικές τους καταστάσεις, ενώ οι περισσότερες γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές τράπεζες τηρούν ακόμη ”σιγή ισχύος”.

Η αντίθεση ”βγάζει μάτια”. Την Πέμπτη το πρωί η Royal Bank of Scotland αποκάλυψε την εκτίμησή της για τις επιπτώσεις των λογιστικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη στα οικονομικά της αποτελέσματα. Η είδηση ήταν καθησυχαστική.

Εάν εφαρμόζονταν τα νέα πρότυπα στα αποτελέσματα του 2004, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της RBS θα ήταν 10% υψηλότερα, κυρίως διότι τα άυλα στοιχεία ενεργητικού (goodwill) που προκύπτουν από τον ”χείμαρρο” των εξαγορών της δεν θα χρειαζόταν να αποσβεσθούν. Ωστόσο, εξαιρουμένου του κόστους του goodwill και της ενσωμάτωσης, τα EPS μειώνονται σε ποσοστό μόλις 2%-3%.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα, η HSBC προχώρησε στις δικές της εκτιμήσεις, οι οποίες δεν ήταν ούτε οριστικές ούτε καθησυχαστικές. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης προειδοποίησε πως θα υπάρξουν σημαντικές ”νομισματικές” επιπτώσεις στα αποτελέσματά της από τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αρνήθηκε να τις προσδιορίσει ποσοτικά ή να αναφέρει πότε θα μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρη.

Για να είμαστε δίκαιοι με την HSBC, οι δραστηριότητές της είναι πολύ πιο περίπλοκες από αυτές της RBS και η συμμετοχή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο επιβάλλει νομοθετικούς περιορισμούς.

Επιπροσθέτως, η HSBC δεν είναι η μοναδική τράπεζα που εκνευρίζει τους αναλυτές. Η Barclay’s έδωσε μια αισιόδοξη νότα νωρίτερα στην εβδομάδα, τονίζοντας πως τα νέα λογιστικά πρότυπα θα ενισχύσουν τα κέρδη ανά μετοχή της κατά 2%. Αυτό που απέφυγε να διαφημίσει είναι ότι αν τα κέρδη υπολογιστούν χωρίς τα άυλα στοιχεία ενεργητικού -το μέγεθος που θα πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές- τα EPS ενδέχεται να μειωθούν κατά 7%.

Καθώς αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις για το ζήτημα από τις τράπεζες σύντομα, το ηθικό δίδαγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: θα υπάρχουν πολλές τραπεζικές εκπλήξεις στους επόμενους μήνες. Άλλωστε, οι περισσότερες γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές τράπεζες έχουν τηρήσει ”σιγή ισχύος” στο όλο ζήτημα.

Όταν και αυτές αρχίσουν διστακτικά να αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους στοιχεία, η διαφορά μεταξύ της πρακτικής λογιστικής αποτύπωσης και της απόδοσης ενδέχεται να γίνει πολύ έντονη.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v