To ”φακελάκι” κυριαρχεί στις χώρες της Ε.Ε.

Η 9η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς και η Transparency International τη γιορτάζει με μια επισκόπηση του φαινομένου της δωροδοκίας. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. στα ”φακελάκια”.

του Hugh Williamson στο Βερολίνο

Ένας στους δύο κατοίκους στο Καμερούν και ένας στους δέκα στην Ελλάδα έχει χρειαστεί να δωροδοκήσει μέσα στο τελευταίο έτος, σύμφωνα με μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εκθέσεις για τη δωροδοκία, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Η Transparency International, ο διεθνής φορέας παρακολούθησης της διαφθοράς με έδρα το Βερολίνο, διαπίστωσε πως το φαινόμενο της διαφθοράς παραμένει σοβαρότατο πρόβλημα σε πολλές χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο, με το 32% των Λιθουανών και το 21% των Τσέχων να παραδέχεται πως δωροδόκησε κάποια δημόσια υπηρεσία εντός του έτους.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 60.000 πολίτες σε 64 χώρες για την Transparency International από την εταιρία δημοσκοπήσεων Gallup International. Δημοσιεύεται την Πέμπτη στο Παρίσι, στα εγκαίνια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της διαφθοράς.

Σχεδόν ένας στους δέκα σε παγκόσμιο επίπεδο παραδέχεται ότι ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει χρειαστεί να δωροδοκήσει, σύμφωνα με την TI. Το Καμερούν βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, με το 52% των ερωτηθέντων να παραδέχεται τη δωροδοκία, ενώ ακολουθούν η Κένυα (36%), η Λιθουανία, η Νιγηρία και η Μολδαβία (32%).

Ένας στους τέσσερις στην Ουκρανία αναγκάσθηκε να δώσει ”φακελάκι” εντός του έτους, ένα αποκαλυπτικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της πρόσφατης εκλογικής διαμάχης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρωσία ανέρχεται σε 21%.

Μεταξύ των ”παλαιών” μελών της Ε.Ε., η Ελλάδα έρχεται πρώτη με 10%, η Φινλανδία ακολουθεί με 3%, ενώ έπονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία με 2%. Το ποσοστό σε Βρετανία και Ιρλανδία ανέρχεται σε 1%, ενώ η μοναδική χώρα στην οποία χρειάστηκε να καταφύγει στη δωροδοκία ποσοστό μικρότερο του 1% είναι οι ΗΠΑ.

Το ερωτηματολόγιο της Transparency International αναφέρεται σε ”δωροδοκία οποιασδήποτε μορφής”. Ο φορέας επισημαίνει ότι η διστακτικότητα στην παραδοχή της τέλεσης του αδικήματος ίσως να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το 12% των ερωτηθέντων στην Αυστρία και το 23% στο Πακιστάν αρνήθηκε να απαντήσει ή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του μέσου όρου του 3% των ”δεν γνωρίζω-δεν απαντώ” στις υπόλοιπες χώρες.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v