Lex: Συνδυασμένος παρεμβατισμός

”Μαγειρεύουν” κάτι οι Ιάπωνες και οι Ευρωπαίοι; Ορισμένοι traders στις συναλλαγματικές αγορές φαίνονται να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής, το Τόκιο παρακολουθεί απλώς το ράλι του γεν -σε αντίθεση με τον προηγούμενο χειμώνα, όταν αγόρασε 280 δισ. δολ. για να σταματήσει τη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος.

”Μαγειρεύουν” κάτι οι Ιάπωνες και οι Ευρωπαίοι; Ορισμένοι traders στις συναλλαγματικές αγορές φαίνονται να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής, το Τόκιο παρακολουθεί απλώς το ράλι του γεν -σε αντίθεση με τον προηγούμενο χειμώνα, όταν αγόρασε 280 δισ. δολ. για να σταματήσει τη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος.

Τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, για παράδειγμα, επιβεβαιώνουν ότι η Ιαπωνία δεν προχώρησε σε παρεμβατικές κινήσεις καθ’ όλο το Νοέμβριο. Ωστόσο, αυξήθηκαν οι λεκτικές αναφορές από το Υπουργείο Οικονομικών και την προηγούμενη εβδομάδα, ορισμένοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι συζητούν το ενδεχόμενο συνδυασμένου παρεμβατισμού, με τους Ευρωπαίους.

Η εξαπόλυση τέτοιου τύπου απειλών έχει νόημα. Άλλωστε, τα λόγια δεν κοστίζουν κάτι και οι αγορές επιδεικνύουν νευρικότητα, δεδομένης της εκτίναξης του παρεμβατισμού στην αγορά συναλλάγματος πέρυσι το Δεκέμβριο.

Ωστόσο, μην στοιχηματίζετε σε άμεσες ενέργειες. Η άβολη οικονομική δομή της Ευρώπης καθιστά δύσκολες τις ριζοσπαστικές ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πόσο μάλλον την ευθυγράμμιση με το Τόκιο. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ διστάζουν να ”ευλογήσουν” άλλο ένα κύκλο αγορών δολαρίων από την Ιαπωνία.

Φυσικά, η Ιαπωνία θα μπορέσει να δράσει ακόμη και χωρίς τις ευλογίες των ΗΠΑ -και το έχει πράξει στο παρελθόν. Ωστόσο, οι ιάπωνες αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά, από πικρή προσωπική εμπειρία, πως ο παρεμβατισμός χωρίς τις ευλογίες των ΗΠΑ ενδέχεται να αποτύχει. Επιπροσθέτως, έχουν άλλες ασχολίες στις συνομιλίες τους με την Ουάσινγκτον, όπως τη διασφάλιση θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, η Ιαπωνία μπορεί να ζήσει και με τα τρέχοντα επίπεδα της ισοτιμίας του δολαρίου.

Όπως τονίζει και η Merrill Lynch, οι επιχειρήσεις της Ιαπωνίας προϋπολογίζουν με βάση μια ισοτιμία 106,5 γεν έναντι του δολαρίου, για την οικονομική χρήση που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2005. Από τη στιγμή που στο πρώτο εξάμηνο της οικονομικής αυτής περιόδου, ο μέσος όρος ήταν στο 109,7 γεν, μια ισοτιμία της τάξεως των 103 γεν στο δεύτερο εξάμηνο, αρκεί για την επίτευξη των στόχων. Το γεν στην παρούσα φάση είναι ακόμη υψηλότερα, στα 102,4 γεν.

Ωστόσο, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να προκαλέσει πανικό στις ιαπωνικές επιχειρήσεις, ιδίως από τη στιγμή που το γεν έχει συρρικνωθεί σημαντικά έναντι του ευρώ, βοηθώντας τις ιαπωνικές επιχειρήσεις στον ανταγωνισμό τους με τις γερμανικές.

Το μεγαλύτερο θύμα της ισοτιμίας του δολαρίου, με άλλα λόγια, είναι οι Ευρωπαίοι και όχι οι Ιάπωνες. Η Ευρώπη είναι που συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες ουσιαστικών δράσεων -ό,τι κι αν λένε στην Ιαπωνία.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v