Οι 25 κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι των FT

Τους 25 κορυφαίους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη ξεχώρισαν οι Financial Times, με κριτήριο όχι μόνο την προσωπική περιουσία, αλλά και την επίδρασή τους σε παγκόσμιες κοινωνικές, πολιτικές ή πολιτισμικές αλλαγές. Ποιοι συμμετέχουν, τι λένε οι ίδιοι και τι λένε οι άλλοι γι’ αυτούς, στο αφιέρωμα των Financial Times.

Oι λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους είναι συνήθως απλό ζήτημα. Όσο περισσότερα χρήματα διαθέτει κάποιος, τόσο υψηλότερα ”σκαρφαλώνει” στην κλίμακα. Ωστόσο, η λίστα με τους κορυφαίους δισεκατομμυριούχους των Financial Times είναι διαφορετική. Ενώ τα πλούτη είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή, δεν εγγυώνται μια θέση στη λίστα.

Η λίστα αυτή αντανακλά το ποιοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι που επηρεάζουν περισσότερο τη ζωή των υπολοίπων. Ως εκ τούτου, ένας απλός διαχειριστής μιας οικογενειακής επιχειρηματικής αυτοκρατορίας δεν κερδίζει τη θέση του στη λίστα.

Για την παραγωγή της λίστας αυτής, οι ανταποκριτές των Financial Times από όλο τον κόσμο κατέθεσαν ονόματα δισεκατομμυριούχων που, κατά την άποψή τους, έχουν συμβάλει επίσης σε σημαντικές και διαρκείς κοινωνικές, πολιτικές ή πολιτισμικές αλλαγές, είτε λόγω της επαναστατικής φύσης των δραστηριοτήτων τους είτε λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την περιουσία. Η λίστα παρουσιάστηκε σε ένα πάνελ κριτών-αρθρογράφων των FT, όπου και αποφασίστηκαν οι κορυφαίοι 25.

Για παράδειγμα, οι κληρονόμοι της αυτοκρατορίας των Wal-Mart είναι σαφώς δισεκατομμυριούχοι και η δραστηριότητά τους επηρεάζει τον πλανήτη. Ωστόσο, τα ριζοσπαστικά επιτεύγματα της Wal-Mart πιστώνονται στον πατέρα τους, τον Sam Walton. Οπότε, δεν υπάρχουν Waltons στη λίστα.

Στην κορυφή της λίστας, η κριτική επιτροπή διχάστηκε για το ποιος είναι ο πιο σημαντικός δισεκατομμυριούχος, μεταξύ του Gordon Moore, ιδρυτή της Intel, και του Bill Gates της Microsoft. Παρά τη σημαντική βοήθεια της Intel στην επανάσταση των υπολογιστών, ο Bill Gates κατέλαβε τη πρώτη θέση, όχι μόνο λόγω της επανάστασης της Microsoft που τον έκανε πλούσιο, αλλά και λόγω του ότι χρησιμοποίησε την περιουσία του για να γίνει ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος του κόσμου.

Η λίστα με τους 25 κορυφαίους δισεκατομμυριούχους, έχει ως εξής: 1. Bill Gates (Microsoft) 2. Rupert Murdoch (Μέσα ενημέρωσης The Times, ΒSkyB) 3. George Soros (Soros Fund Management) 4. Silvio Berlusconi (Πρωθυπουργός Ιταλίας, Mediaset) 5. Gordon Moore (Intel) 6. Steve Jobs (Apple) 7. Nicholas Frank Oppenheimer (De Beers, εμπόριο διαμαντιών) 8. Michael Bloomberg (ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg) 9. Ted Turner (CNN) 10. Jeff Bezos (Amazon) 11. Azim Premji (Wipro, μεγαλύτερη εταιρία τεχνολογίας στην Ινδία) 12. Oprah Winfrey (παρουσιάστρια σόου στην τηλεόραση) 13. Richard Mellon Scaife (Mellon Banks) 14. Ingvar Kamprad (Ikea) 15. Michael Dell (Dell) 16. Warren Buffet (Berkshire Hathaway) 17. Li Ka-shing (Hutchison Whampoa, Cheung Kong) 18. Paul Allen (συνιδρυτής της Microsoft 19. Stephan Schmidheiny (περιουσία 2,6 δισ. δολ., σημαντική φιλανθρωπική και περιβαλλοντική δράση) 20. Pierre Omidyar (eBay) 21. Thaksin Shinawatra (Shinawatra Computer and Communications) 22. Rafiq Hariri (πρώην Πρωθυπουργός του Λιβάνου, μεγάλα τεχνικά έργα στη Μέση Ανατολή) 23. Carlos Slim Helu (Telmex) 24. Charles και David Koch (Κοch Industries) 25. Πρίγκιπας Alwaleed bin Talal (Kingdom Holding, Σαουδική Αραβία).

1. Bill Gates

Ίδρυσε τη Microsoft τον Απρίλιο του 1975 μαζί με τον συνεταίρο του, Paul Allen. Η εταιρία που παράγει τα διάσημα Windows τον έχει κάνει, στην ηλικιά των 49 ετών, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 46,6 δισ. δολ. Τώρα πλέον, 29 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρίας, υπάρχει ”ένας υπολογιστής σε κάθε γραφείο και κάθε σπίτι” στις ανεπτυγμένες χώρες, η πλειοψηφία εκ των οποίων χρησιμοποιεί τα Windows.

Το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates έχει κεφάλαια ύψους 27 δισ. δολ., τα οποία διαθέτει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Το Aids, η μαλάρια και η ηπατίτιδα Β είναι οι κυριότεροι χώροι δράσης του.

Τι λέει ο ίδιος: ”Γνωρίζουν άραγε οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη γη πώς ζουν τα 4 από τα 6 δισ. των ανθρώπων; Είμαι σίγουρος πως αν ήξεραν, θα ήθελαν να βοηθήσουν”.

Τι λένε οι άλλοι γι’ αυτόν: ”Ο Bill Gates θα ήθελε να τον βλέπουν σαν νέο Thomas Edison, σαν ένα μεγάλο εφευρέτη. Όμως δεν είναι ένας Edison αλλά ένας Rockefeller”. Larry Ellison, διευθύνων σύμβουλος της Oracle.

2. Rupert Murdoch

Έχοντας γεννηθεί σε σπίτι ”εφημεριδάδων”, ο πρώτος τίτλος εφημερίδας του Rupert Murtoch ήταν ”Τα Νέα της Αδελαΐδας” που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 εξαγόρασε τη Sun, τη New York Post και αμέσως μετά εισέβαλε στο Hollywood με την εξαγορά της 20th Century Fox και της Fox TV. Η Times και η New York Times και η δορυφορική τηλεόραση (BskyB) ακολούθησαν, ενώ η περιουσία του εκτιμάται στα 6,9 δισ. δολ.

Τι λέει ο ίδιος: ”Τα μονοπώλια είναι απαίσια πράγματα, μέχρι να αποκτήσεις ένα”.

Τι λένε οι άλλοι γι’ αυτόν: ”Είναι ο φίρερ της εποχής μας. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν, όπως όλοι οι δικτάτορες, να καταλάβει τον χώρο των μέσων ενημέρωσης και να τον χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τα ζητήματα που θέλει”. Τed Turner.

3. George Soros

Eίναι ένας από τους κολοσσούς των hedge funds. Η εταιρία Soros Fund Management ιδρύθηκε το 1973. Ο George Soros ”έβγαλε” το πρώτο του δισεκατομμύριο κοντράροντας την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας για την ισοτιμία της στερλίνας τον Σεπτέμβριο του 1992. Αποτελεί σίγουρα το αρχέτυπο του ακτιβιστή δισεκατομμυριούχου. Ίδρυσε φορείς στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ισχυρίζεται ότι άνοιξε το δρόμο για τη μετακομμουνιστική εποχή.

Τι λέει ο ίδιος: ”Αποφάσισα πως το σημαντικότερο που μπορούσα να κάνω για να προωθήσω παγκοσμίως τις ανοιχτές κοινωνίες ήταν να διώξω τον Bush από το Λευκό Οίκο”.

Τι λένε οι άλλοι για αυτόν: ”Ακόμη και όταν φοράει το μανδύα του φιλάνθρωπου, ο διαχειριστής των hedge funds δεν απομακρύνεται από την επιφάνεια. Εγκατέλειψε κατά το δοκούν χώρες στις οποίες θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να ανοίξει τις κοινωνίες, πουλώντας τις ιδεολογικές του θέσεις, όσο εύκολα και ξαφνικά πουλάει τις επενδύσεις”. David Rieff, συγγραφέας.

4. Silvio Berlusconi

O Ιταλός πρωθυπουργός έχει αδράξει όλες τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν στα 40 χρόνια του στο επιχειρείν. Ξεκίνησε από τις κατασκευές, αλλά έως το 1975 έλεγχε ήδη περί τις 100 διαφορετικές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στα μέσα ενημέρωσης, τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς και τον χώρο του ποδοσφαίρου, με την ομάδα του Μιλάνου. Η περιουσία του εκτιμάται στα 10 δισ. δολ.

Τι λέει ο ίδιος: ”Μόνο εγώ μπορώ να οδηγήσω τη χώρα σε ανάκαμψη”.

Τι λένε οι άλλοι γι’ αυτόν: ”Δεν είναι ικανός να καθοδηγεί την Ιταλία”. Περιοδικό The Economist.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v