Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι G20 υπέρ πίστεως και ανάπτυξης

Προσπάθειες τόνωσης της εμπιστοσύνης των αγορών θα καταβάλουν οι υπουργοί της G20 το διήμερο στη Ν. Κορέα, αν και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν το βασανιστικό δίλημμα: δημοσιονομική εξυγίανση ή ανάκαμψη;

  • Chris Giles (Μπουσάν)
Οι G20 υπέρ πίστεως και ανάπτυξης
Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη επιχειρούν να δείξουν κοινή αποφασιστικότητα για να τονώσουν την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς διογκώνονται οι φόβοι ότι η αδύναμη δημοσιονομική θέση της Ευρώπης θα εκτροχιάσει εντελώς την τάση, που ήδη κομπιάζει, και τις προσπάθειες συμφωνίας για την καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της απειλής.

Στις συναντήσεις τους την Παρασκευή και το Σάββατο στο λιμάνι του Bushan της Νοτίου Κορέας, οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι της G20 θέλουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές, που έχουν υποστεί έντονα πλήγματα από την προηγούμενη συνάντηση του Απριλίου.

«Η διεθνής οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», είπε ο κ. Tim Geithner, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, στους δημοσιογράφους. «Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα κατανοήσουν πως είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ενίσχυση της ανάκαμψης».

Ενώ όμως αυτή η θετική φρασεολογία επαναλαμβάνεται όλη την εβδομάδα στις πρωτεύουσες του πλανήτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των 20 πλουσιότερων οικονομιών αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα βασανιστικό δίλημμα. Αν και η υποτονική δράση για την καταπολέμηση των δημοσίων ελλειμμάτων θα μπορούσε να επιφέρει μια δεύτερη κρίση, εξίσου η παγκόσμια ανάκαμψη θα μπορούσε να υπονομευτεί από τις συντονισμένες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τις αυξήσεις φόρων, που έχουν στόχο να μειώσουν τα ελλείμματα.

Η κ. Christine Lagarde, η Γαλλίδα υπουργός, δήλωσε: «Πώς θα προωθήσουμε την απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση και από την άλλη θα στηρίξουμε την ανάπτυξη; Αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία στο εγχείρημα».

Αν και η G20 είναι ενωμένη στην αναζήτηση ταχύτερης ανάπτυξης και καλύτερης δημοσιονομικής θέσης, οι διαφορές στις προσεγγίσεις αρχίζουν να φαίνονται.

Η Γερμανία και ο Καναδάς εκφράζουν δημόσια ανησυχίες ότι η κρατική οικονομική στήριξη έχει φτάσει στα όριά της - και η Γερμανία το έδειξε σαφώς ανακοινώνοντας περικοπές των δαπανών τον περασμένο μήνα. Οι δύο χώρες, ενώ δεν έβρισκαν ανταπόκριση από τη Βρετανία πριν από έναν μήνα, έχουν πλέον τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού αποφασιστικά στο πλευρό τους.
Στην αντίθετη όχθη, της δημοσιονομικής αυστηρότητας, βρίσκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ, που φοβούνται ότι η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και θα είναι αντιπαραγωγική οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκλησης της κρατικής στήριξης.

Η υπουργική σύνοδος της G20 συγκαλείται για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής στο Τορόντο του Καναδά, στη συνέχεια του μήνα.

Οι αξιωματούχοι δεν θέλουν να επαναληφθούν διαμάχες μεταξύ των κρατών την επόμενη εβδομάδα, όταν η παγκόσμια τραπεζική βιομηχανία θα παρουσιάσει το αμυντικό της σχέδιο στις προτεινόμενες ρυθμίσεις της «Βασιλείας ΙΙΙ» για την επάρκεια των τραπεζών σε κεφάλαια και ρευστότητα. Η ενότητα που χρειάζεται, όμως, δύσκολα θα βρεθεί στην G20.

Υπάρχουν επίσης λίγες πιθανότητες να καλύψουν τις διαφορές τους οι υπουργοί όσον αφορά στις προτάσεις για παγκόσμιο φόρο στις τράπεζες, καθώς ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία εξακολουθούν να αντιτίθενται στην ιδέα. Το πιο πιθανό είναι να συμφωνήσουν οι χώρες στο Τορόντο σε κάποιες κοινές αρχές και να προωθήσουν το θέμα σε εθνική βάση, καθώς τα τραπεζικά τέλη σε χαμηλά επίπεδα δεν εκτιμάται ότι χρειάζονται διεθνή συνεργασία.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v