Το ΔΝΤ συζητά για περισσότερο ρευστό στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ συζητά αύξηση του μεριδίου του στο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ παρατηρητές αναφέρουν ότι το συνολικό πακέτο θα ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ.

  • David Oakley (Λονδίνο), Alan Beattie (Ουάσιγκτον) και Kerin Hope (Αθήνα)*
Το ΔΝΤ συζητά για περισσότερο ρευστό στην Ελλάδα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μελετά να αυξήσει το μερίδιό του στο πακέτο οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας κατά 10 δισ. ευρώ, λόγω φόβων ότι το πρόγραμμα των 45 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τη διόγκωση της κρίσης σε επίπεδα εκτός ελέγχου.

Τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποχώρησαν και οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες πλήττονται από τη χειρότερη πτώση του έτους, μετά την υποβάθμιση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επίπεδο "junk" από τη Standard & Poor’s. Η καταπονημένη ελληνική οικονομία είναι η πρώτη στην ευρωζώνη της οποίας το χρέος υποβαθμίζεται σε επίπεδο "junk".

Το χρηματιστήριο στην Αθήνα βούλιαξε 6% και οι τράπεζες 9% και πλέον χαμηλότερα. Τα κρατικά ομόλογα υπέστησαν βαριές απώλειες, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η χώρα ίσως χρειαστεί να αναδιοργανώσει το χρέος της, παρά το προτεινόμενο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, η οποία επίσης υποβαθμίστηκε χθες, διολίσθησε σχεδόν 5%.

Κορυφαίοι τραπεζίτες και αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα δήλωσαν στους "Financial Times" ότι το ΔΝΤ συζητά αύξηση της συμβολής του κατά 10 δισ. ευρώ. Το ταμείο θα διαθέσει αυτό το ποσό σε βάση τριετούς δανείου, σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους.

Ειδικοί του επενδυτικού κόσμου δηλώνουν ότι οι προβλέψεις στους κύκλους της Ουάσιγκτον για το μέγεθος του συνολικού πακέτου έχει αυξηθεί στα 70 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. προτείνει να διαθέσει 30 δισ. και το ΔΝΤ 15 δισ. ευρώ. "Το τρέχον πλαφόν του ταμείου για την Ελλάδα σήμερα είναι 25 δισ. ευρώ και συζητείται η απελευθέρωση παραπάνω κεφαλαίων", δήλωσαν αναλυτές. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet, δήλωσε ότι "δεν τίθεται κανένα θέμα" χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αξιωματούχοι της Κομισιόν τόνισαν ότι η αναδιοργάνωση χρέους δεν τίθεται υπό συζητήση στις συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τις αρχές της Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα δώσουν την τελική συγκατάθεσή τους για το πακέτο βοήθειας στις αρχές Μαΐου.

Ο S&P 500, ο FTSE 100 και ο Eurofirst 300 υποχώρησαν χαμηλότερα, ενώ το ευρώ βούλιαξε σε χαμηλό ενός έτους σχεδόν έναντι του δοαλρίου. Τα αμερικανικά και τα γερμανικά ομόλογα ευνοήθηκαν από την επενδυτική αναζήτηση καταφυγίων και τα yields στα γερμανικά bunds (που έχουν ανάστροφη σχέση με τις τιμές) σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο.

Τα yields στα διετή ελληνικά ομόλογα ενισχύθηκαν 2% στο 14,96%, επίπεδο-ρεκόρ για την Ελλάδα από τότε που εντάχθηκε στο ευρώ. Οι επενδυτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ στήριξη και πιστεύουν πως τα 45 δισ. ευρώ που προτείνεται να δοθούν επαρκούν για την ελληνική χρηματοδότηση μόνο μέχρι το τέλος του έτους.


*Επιπλέον ρεπορτάζ των Tony Barber, Gerrit Wiesmann και Ralph Atkin.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v