Pimco: Πώς κλιμακώνεται η ελληνική κρίση

Κατά τον κ. El-Erian της Pimco, ο καταλύτης για την πρόσφατη δραματική κλιμάκωση στην ελληνική κρίση και στον κίνδυνο «ντόμινο» είναι ότι μακροχρόνιοι κάτοχοι ομολόγων δίνουν πλέον εντολές sell, αντί buy - hold.

  • Mohamed El-Erian
Pimco: Πώς κλιμακώνεται η ελληνική κρίση
Η επίπτωση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος έγινε χθες ολοκληρωτικά αισθητή σε άλλες αγορές, σημειώνει ο κ. Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου επενδυτή ομολόγων στον πλανήτη, της Pimco.

Γράφοντας στη στήλη Alphaville των "F.T.", ο κ. El-Erian προσδιόρισε ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υφίστανται συνεχόμενες πιέσεις, τα spreads κινδύνου στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της Ευρώπης διευρύνονται (ειδικά στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία) και το ευρώ υφίσταται ξεπούλημα.

Όπως είχε προειδοποιήσει με άρθρο του στους "F.T." τον Απρίλιο, ο κ. El-Erian τονίζει ότι δεν υπάρχει άμεση λύση για τα διογκούμενα προβλήματα της Ελλάδας. Η χώρα έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών σε επίπεδο στρατηγικής, οι πιστωτές διστάζουν να διαθέσουν χρηματοδότηση και υπάρχουν προβλήματα συντονισμού.

Όλα αυτά θα έπρεπε να τα έχουν αναγνωρίσει μέχρι τώρα. Αλλά αυτό δεν έγινε. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας τεχνικών παραγόντων που πολλαπλασιάζουν τα αδύναμα θεμελιώδη δεδομένα.

Φαίνεται ότι ο καταλύτης για την πρόσφατη κατρακύλα στις τιμές των ελληνικών εργαλείων είναι οι πωλήσεις από μακροχρόνιους κατόχους ομολόγους. Αυτό το συμπέρασμα συμφωνεί με παλαιότερη παρατήρηση του γράφοντος, στις 7 Απριλίου, ότι, παρά το περί του αντιθέτου ένστικτό τους, ορισμένοι επενδυτές, εξαιτίας των επίμονα υψηλών και ευμετάβλητων κυβερνητικών spreads, θα υποχρεωθούν να πωλήσουν (sell), αντί να αγοράζουν - κρατούν (buy - hold).

Αν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή, αυτός ο τεχνικός παράγοντας θα κλιμακωθεί. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί επενδυτές που κατέχουν ομόλογα βιομηχανοποιημένων κρατών (όπως η Ελλάδα), τα οποία θεωρούσαν (εσφαλμένα) ότι έχουν άνοιγμα στους κινδύνους των επιτοκίων και όχι στους κινδύνους πίστωσης.

Με τις υπερβολικά μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να προσαρμοστούν στους κινδύνους και με τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις τιμές εθνικών χρεών, αυτοί οι επενδυτές θα υποχρεωθούν να πουλήσουν, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον κίνδυνο ντόμινο που σχετίζεται με την υπόθεση της Ελλάδας. Και συνακόλουθα, έτσι θα αυξηθεί η πιθανότητα μεγάλων εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Αν κρίνουμε από την ιστορία, είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν αυτές οι τεχνικές δυναμικές, εν τη απουσία μιας πολύ μεγάλης βάσης αγοραστών distressed χρεογράφων (τα spreads δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλα για κάτι τέτοιο) και/ή μαζικής επίσημης χρηματοδότησης (η έγκαιρη διάθεση της οποίας αντιμετωπίζει κάποια σημαντικά εμπόδια.)
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v