ΔΝΤ: Ο νέος εχθρός των τραπεζών;

Η πρόταση του ΔΝΤ για επιβολή φόρων στα κέρδη τραπεζών τις ξάφνιασε, καθώς δεν υπολόγιζαν το Ταμείο μεταξύ των "εχθρών" τους. Παράλληλα προσφέρει στους πολιτικούς την ευκαιρία να "μαζέψουν" χρέη και ελλείμματα.

  • Lex
ΔΝΤ: Ο νέος εχθρός των τραπεζών;
Και εσύ Ντομινίκ; Οι τράπεζες γνώριζαν ότι είχαν εχθρούς, αλλά πραγματικά ξαφνιάστηκαν από τις προτάσεις του ΔΝΤ προς τις χώρες του G20 ότι ο τραπεζικός κλάδος οφείλει να συνεισφέρει τις οικονομίες με «σημαντικό και συνεχή» ρυθμό.

Εκ των προτάσεων του Ταμείου η επιβολή φόρου ώστε οι τράπεζες να καλύπτουν το κόστος ασφάλισης προβληματικών προϊόντων τους ήταν αναμενόμενη. Όμως, ο δεύτερος φόρος που προτάθηκε, επονομαζόμενος FAT (Financial Activities Tax) που αφορά τα κέρδη των τραπεζών, δεν αναμένονταν από κανέναν. Οι προτάσεις προκειμένου να μειωθούν οι «ηθικές συγκρούσεις» που απαιτούν όλοι οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι –και όχι μόνο όσοι θεωρούνται απόλυτα σημαντικοί για το σύστημα- ακόμη και οι ασφαλιστικές εταιρίες να φορολογούνται ξάφνιασαν τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες δεν μπορούν να κατηγορήσουν –κάτι που πράττουν συχνά ενάντια στην αμερικανική επιτροπή ελέγχου κεφαλαιαγοράς (SEC)- το ΔΝΤ ότι έχει πολιτικά κίνητρα για τις προτάσεις που καταθέτει.

Οι πιθανότητες κάποιες από τις χώρες του G20 να ακολουθήσουν την συμβουλή του ΔΝΤ είναι υψηλές. Με δεδομένα τα ελλείμματα που υπάρχουν, οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τους φόρους. Οι έξυπνοι πολιτικοί θα φροντίσουν να τους αυξήσουν για κλάδους που δεν είναι συμπαθείς στους πολίτες. Όπως ο τραπεζικός.

- Editorial: Η σανίδα σωτηρίας του ΔΝΤ προς τις κυβερνήσεις

Το ΔΝΤ προσφέρει μία σανίδα σωτηρίας προς τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με Editorial των Financial Times, μέσω των προτάσεών του για το χρηματοοικονομικό σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά ελλείμματα και τη συσσώρευση όλο και μεγαλύτερου χρέους από τις χώρες της υφηλίου.

Οι πολιτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο δύσκολα καθήκοντα. Το πρώτο να καταστήσουν πιο ασφαλείς τις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ξεκινήσει, είναι προς την ορθή κατεύθυνση αλλά οι ρυθμοί εφαρμογής τους είναι πολύ αργοί. Το δεύτερο είναι να επανακτήσουν την αξιοπιστία τους, μειώνοντας χρέη και ελλείμματα αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην πλήξουν την εύθραυστη ανάκαμψη. Οι πολιτικοί οφείλουν να πείσουν τους πολίτες ότι θα πράξουν ότι είναι απαραίτητο.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v