Η Ευρώπη χρειάζεται νέους κανόνες για όλους

Η ελληνική κρίση αναγκάζει την ευρωζώνη να επανεξετάσει τους κανόνες που τη διέπουν και να αλλάξει όσους δεν "λειτουργούν". Αν και άργησε ελαφρώς, η ευρωζώνη τελικώς αντιδρά με τον ορθό τρόπο.

  • Editorial
Η Ευρώπη χρειάζεται νέους κανόνες για όλους
Η κρίση στην Ελλάδα φέρνει όλο και εγγύτερα την ανάγκη μετεξέλιξης της ευρωζώνης. Η είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης των όρων βάσει των οποίων θα ενεργοποιηθεί το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης προς τη χώρα υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την ανάγκη ενός νέου πλαισίου λειτουργίας για την ευρωζώνη.

Η αντίδραση στα ελληνικά προγράμματα έχει, ήδη, καταστρέψει την αξιοπιστία του όρου «μη διάσωσης» που έχει η ευρωζώνη. Τώρα οι Βρυξέλλες εργάζονται προκειμένου να φτιάξουν το «βιβλίο κανόνων» που διέπει την ευρωζώνη.

Ο επίτροπος για νομισματικά και οικονομικά θέματα κ. Olli Rehn προτείνει η Eurostat να έχει μεγαλύτερη δικαιοδοσία στην εξέταση των δημοσιονομικών «λογαριασμών» των κρατών της ευρωζώνης. Επίσης, επιθυμεί σκληρότερα μέτρα για τα κράτη τα οποία παραβιάζουν τους κανόνες και επιβολή ποινών. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι υπάρχοντες κανόνες της ευρωζώνης έχουν αποτύχει να υπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

Βέβαια, δεν σηματοδοτούν τον θάνατο της ευρωζώνης. Οι προτάσεις του κ. Rehn υποδεικνύουν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα και μετεξέλιξης. Η Ευρώπη μαθαίνει από τα λάθη της και αναζητά έναν καλύτερο τρόπο λειτουργίας. Οι νέοι μηχανισμοί πιθανώς να μην είναι τέλειοι, αλλά τουλάχιστον η ευρωζώνη αναλαμβάνει δράση.

Η πρόταση του κ. Rehn για περισσότερη «δύναμη» της Eurostat στον έλεγχο των δημοσιονομικών των κρατών-μελών είναι ορθή. Άλλωστε, η ελληνική κρίση ξέσπασε όταν η νέα κυβέρνηση της χώρας αποκάλυψε το «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων.

Η βελτίωση της αξιοπιστίας των στατιστικών των κρατών της ευρωζώνης θα καταστήσει ευκολότερο για τους επενδυτές να αποφασίσουν εάν τα κράτη αυτά είναι φερέγγυα. Από τη στιγμή που η Ε.Ε. δεν δεσμεύεται για τη στήριξη των κρατών με οικονομικά προβλήματα, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις χώρες που έχουν υπερβολικές δαπάνες.

Είναι σοφό εκ μέρους του κ. Rehn που ασχολείται με την αναδιατύπωση των κανόνων της ευρωζώνης. Όμως, το να επικεντρώνεται μόνο σε όσους έχουν υψηλές δαπάνες δεν είναι ορθό. Το νέο «βιβλίο κανόνων» δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο ποινές για τους παραβάτες στα ελλείμματα. Πρέπει να ενθαρρύνει και όσους έχουν υψηλά πλεονάσματα να δαπανούν περισσότερο.

Η Ευρώπη, επίσης, χρειάζεται νέους κανόνες που θα μπορούν να επιβληθούν σε όλους. Εάν οι πολιτικοί εφαρμόζουν τους κανόνες, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να τους επιβραβεύουν γι’ αυτό. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμοστούν για όλες τις χώρες, όχι μόνο για τις μικρές.

Δεν υπάρχει, τουλάχιστον με την πρώτη ματιά, εύκολος τρόπος να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη στους νέους κανόνες. Είναι, όμως, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ευρωζώνη άρχισε να σκέφτεται την ανάγκη που υπάρχει για να τους αλλάξει.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v