Ζώντας με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου

H δεύτερη φάση της αγοράς ”μετά το carry trade” βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη. Σημειώθηκε ήδη η αναμενόμενη ενίσχυση στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και στην τιμή του χρυσού, που αποτελούν δύο παραδοσιακές μεθόδους άμυνας. Οι τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις με το μάτι του έγκριτου συντάκτη επενδύσεων των ”Financial Times”, Philip Coggan.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

H δεύτερη φάση της αγοράς ”μετά το carry trade” βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη. Σημειώθηκε ήδη η αναμενόμενη ενίσχυση στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και στην τιμή του χρυσού, που αποτελούν δύο ”παραδοσιακές” μεθόδους άμυνας.

Οι νομισματικές αγορές διακατέχονται επίσης από αλλαγή τάσης. Το ευρώ σημείωσε υψηλό 2,5 εβδομάδων έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί και η στερλίνα έχει σημειώσει αντίστοιχη ανάκαμψη. Είναι σαφές πως το ”χαλάρωμα” του δανεισμού στο αμερικανικό νόμισμα (που χρηματοδοτούσε το carry trade) δεν είναι πια η κινητήριος δύναμη της αγοράς.

Η άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι ότι η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου δεν κατάφερε να χαλιναγωγήσει την τιμή του. Τη Δευτέρα το πρωί ”έπεσε” κάτω από τα 40 δολ./βαρέλι, αλλά μέχρι το απόγευμα κινούταν πάλι σε ιστορικά υψηλά.

Υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός στις αγορές για το κατά πόσο μπορεί η Σαουδική Αραβία να διατηρήσει την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα.

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου είναι σίγουρα κακά νέα για τις μετοχές. Στις αγορές ομολόγων οι επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ των βραχυπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων και των μεσοπρόθεσμων πιέσεων στη ζήτηση, εξ ου και η στασιμότητα στις ομολογιακές αποδόσεις.



Οι επενδυτές έχουν πλέον αρχίσει να αναλογίζονται τη μακροπρόθεσμη εικόνα του πετρελαίου. Από τότε που ξεκίνησε η ανοδική κίνηση του πετρελαίου, στα τέλη του 1990, υπάρχουν σκεπτικιστές που περιμένουν την κατάρρευσή του. Σίγουρα, τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου υποδηλώνουν πως οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια μακροπρόθεσμη τιμή του εμπορεύματος, λίγο πάνω από τα 20 δολ.

Ωστόσο, τι γίνεται αν η παγκόσμια οικονομία χρειαστεί να ζήσει για εκτεταμένη περίοδο με τιμή πετρελαίου στα 40 δολ.; Ίσως να μην ανακάμψει ποτέ η ιρακινή παραγωγή, ιδιαίτερα εάν η χώρα κυλήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

Ίσως η Σαουδική Αραβία διαθέτει λιγότερα αποθέματα απ’ όσα πιστεύουν οι περισσότεροι. Υπάρχουν νέες φλέβες πετρελαίου που μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα τιμών για να καλύψουν το κόστος εξόρυξης, ενώ θα υπάρξει και σημαντική καθυστέρηση μέχρι να φθάσουν στις αγορές. Εν τω μεταξύ, η αύξηση της ασιατικής ζήτησης ίσως ξεπεράσει κάθε αύξηση στην προσφορά.

Το αποτέλεσμα θα ήταν ένας επιπλέον φραγμός στη δραστηριότητα που σχετίζεται με τις υπηρεσίες. Ενδέχεται να δούμε ολόκληρες βιομηχανίες να αναγκάζονται να αναδιοργανωθούν, ακόμη και αεροπορικές εταιρίες.

Τα υψηλά επίπεδα τιμών του πετρελαίου θα προσδώσουν κίνητρα στην υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας αλλά και αυτές θα πάρουν χρόνο για να αναπτυχθούν (αιολική και ηλιακή ενέργεια) και ενδέχεται να έχουν περιορισμένες εφαρμογές.

Πάρα ταύτα, είναι εύκολο να φανταστούμε τους κερδοσκόπους να τρέχουν πίσω από μετοχές εταιριών εναλλακτικής ενέργειας, οι οποίες θα αποκομίσουν εύλογα οφέλη από μια μεταστροφή των αγορών από το πετρέλαιο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v