”Βάρος” οι νέοι κανονισμοί εταιρικής διακυβέρνησης

Η επιβάρυνση της νέας νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση ωθεί τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων, να σκέφτονται την απόσυρση των εταιριών από τα χρηματιστήρια, σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων fund του κόσμου με αντικείμενο τις εξαγορές.

των James Politi, Adrian Michels και David Wighton στη Νέα Υόρκη

Η επιβάρυνση της νέας νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση ωθεί τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων, να σκέφτονται την απόσυρση των εταιριών από τα χρηματιστήρια, σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων fund του κόσμου με αντικείμενο τις εξαγορές.

Ο Steve Schwarzman, διευθύνων σύμβουλος της The Blackstone Group, δήλωσε πως οι επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας Sarbanes-Oxley στην εταιρική διακυβέρνηση παροτρύνουν τα αφεντικά ακόμη και των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων, να επανεξετάσουν τα κόστη και τα οφέλη της δημόσιας εισαγωγής τους.

”Μιλούσα με τον επικεφαλής μιας εκ των πιο διάσημων αμερικανικών εταιριών και μου έλεγε πως ”εάν μπορούσα να βγάλω την εταιρία μου από το χρηματιστήριο, θα το έκανα””, δήλωσε ο κ. Schwarzman στους Financial Times. Όπως πρόσθεσε, ο επικεφαλής της εταιρίας του είπε: ”Νόμιζα πως θα μπορούσα να είμαι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας μου για 20 χρόνια. Τώρα πλέον, δεν νομίζω ότι θέλω αυτή τη δουλειά για περίοδο άνω των 5-6 ετών. Γίνεται πολύ δύσκολο και δεν έχει πλάκα πια.”

Ο κ. Schwarzman δήλωσε πως η νομοθεσία, η οποία θεσπίστηκε στον απόηχο των πρόσφατων επιχειρηματικών σκανδάλων στις ΗΠΑ, θα δημιουργήσει, κατά πάσα πιθανότητα, μεγάλες ευκαιρίες για funds όπως η Blackstone, η οποία δραστηριοποιείται στις εξαγορές.

”Υπάρχει ένα πλεονέκτημα έναντι των εισηγμένων εταιριών στο ότι, τα διοικητικά σχήματα δεν υπόκεινται στην τυραννία των τριμηνιαίων ανακοινώσεων κερδοφορίας… Επίσης δεν έχουν τις διαδικασίες Sarbanes – Oxley που οφείλουν να σεβαστούν τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιριών.”



Πολλές εταιρικές διοικήσεις θεωρούν πως οι μεταρρυθμίσεις Sarbanes – Oxley επιβάλλουν μεγάλη γραφειοκρατία, σχετική με την εταιρική διακυβέρνηση και αποτελούν μέρος των υπερβολικών αντιδράσεων στην υπόθεση Enron και άλλα εταιρικά σκάνδαλα.

”Μια ολοένα και αυξανόμενη μερίδα εισηγμένων επιχειρήσεων ζυγίζουν τα έμμεσα και άμεσα κόστη της συμμόρφωσης με την νομοθεσία Sarbanes-Oxley, εν συγκρίσει με τα πλεονεκτήματα της απόσυρσής τους από τη χρηματιστηριακή αγορά” τονίζει ο Michel O’ Brien, συνεταίρος στο δικηγορικό γραφείο King&Spalding.

To μεγαλύτερο επιπρόσθετο κόστος της νέας νομοθεσίας σχετίζεται με τους εσωτερικούς ελέγχους – τα συστήματα που σχεδιάστηκαν για τη διασφάλιση της ακρίβειας των ανακοινώσεων για τα οικονομικά δεδομένα -ενώ η συμμόρφωση με τους κανονισμούς ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές.

Για παράδειγμα, η General Electric ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα δαπανούσε 30 εκ. δολ. για τη συμμόρφωσή της με τις διατάξεις εσωτερικού ελέγχου της νέας νομοθεσίας.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v