Soros: Ο ορθός τρόπος στήριξης των τραπεζών

Η κυβέρνηση Obama οφείλει να αποφύγει τα λάθη της προηγούμενης σε ό,τι αφορά τον τρόπο διάσωσης των τραπεζών. Να εξετάσει όλες τις εναλλακτικές επιλογές και να προσπαθήσει να στηρίξει και τους φορολογουμένους.

  • George Soros
Soros: Ο ορθός τρόπος στήριξης των τραπεζών
Σύμφωνα με reports από την Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Obama βρίσκεται πολύ κοντά στο να δαπανήσει 100 δισ. δολάρια στο δεύτερο πακέτο στήριξης, Troubled Asset Relief Programme (TARP), προκειμένου να δημιουργήσει έναν νέο συσσωρευτικό τραπεζικό όμιλο (aggregate bank), στον οποίο θα τοποθετήσει όλα τα τοξικά στοιχεία των τραπεζών.

Το σχέδιο θα μοχλεύσει το εν λόγω ποσό 10 φορές, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τη Fed, ούτως ώστε το χρηματοοικονομικό σύστημα να ξεχάσει τοξικά πάγια αξίας 1 τρισ. δολαρίων.

Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, αυτή η πρόταση μοιάζει με μία προηγούμενη από τον κ. Henry Paulson -την οποία, τελικώς, εγκατέλειψε-, τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Η πρόταση παρουσιάζει πρόβλημα στο εξής: είναι πολύ δύσκολο να ορίσεις την αξία των τοξικών παγίων. Η δημιουργία ενός νέου σημαντικού αγοραστή δεν θα οδηγήσει στην εξεύρεση της ορθής αποτίμησης, αλλά σε παραποίησή της.

Επιπλέον, τα πάγια δεν έχουν ίδια χαρακτηριστικά. Ακόμη και με επίπλαστες πολύ μεγάλες τιμές, αρκετές τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν την αξία αυτών των στοιχείων που παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Το πιθανότερο είναι ότι θα υποθέσουν την αξία, με αποτέλεσμα η Fed να έχει ακόμη περισσότερες ζημίες.

Αυτά τα μέτρα (εάν ληφθούν) θα δημιουργήσουν επίπλαστη στήριξη στις τράπεζες και ακόμη περισσότερα βάρη για τους φορολογουμένους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσουν τις τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Οι τράπεζες θα χρειαστούν ισχυρά περιθώρια κέρδους και yields curves και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να στηρίξουν τις μετοχές τους.

Κατά την άποψή μου, ένα πρόγραμμα μετοχικής στήριξης, βασισμένο σε ορθές αποτιμήσεις, το οποίο θα συνοδεύεται από μείωση των κεφαλαιουχικών απαιτήσεων των τραπεζών, θα ήταν πολύ καλύτερο για να δώσει εκ νέου πνοή στην οικονομία. Το αρνητικό είναι ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια νέων κεφαλαίων. Επίσης, σε αυτό μπορεί να περιλαμβάνεται, εάν χρειαστεί, η ύπαρξη επιλογής καλής - κακής τράπεζας. Σαφώς με αυτόν τον τρόπο οι μέτοχοι θα πιεστούν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος το μεγαλύτερο μέρος των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών να περάσει στο κράτος.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Obama είναι εάν πρέπει να προχωρήσει σε μερική εθνικοποίηση των τραπεζών ή αν θα χρειαστεί να τις αφήσει στους ιδιώτες, αλλά να απορροφήσει τα τοξικά τους πάγια. Η επιλογή της μερικής εθνικοποίησης θα ασκήσει πιέσεις σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, όχι μόνο στους μετόχους των τραπεζών, και στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Όμως, θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα έθετε την οικονομία εκ νέου σε κίνηση.

Εάν ακολουθηθεί η δεύτερη επιλογή, θα αποφευχθεί η συνειδητοποίηση της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας, όμως θα οδηγηθούμε σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί με επιχειρήσεις στηριζόμενες, ουσιαστικά στην κρατική μηχανή, όπως είναι οι Fannie Mae και Freddie Mac. Το δημόσιο συμφέρον θα επιβάλλει την αύξηση της παροχής δανείων, και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Όμως ο δανεισμός θα πρέπει να επιβλέπεται από την κυβέρνηση, μια και οι τράπεζες θα έχουν ως στόχο να στηρίξουν τα δικά τους κεφάλαια.

Η πολιτική πραγματικότητα ωθεί την κυβέρνηση Obama να ακολουθήσει τη δεύτερη επιλογή. Δεν μπορεί να πάει στο Κογκρέσο και να ζητήσει επιπλέον 1 τρισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή η αγορά αναζητά μία γρήγορη λύση, ασκώντας ισχυρές πιέσεις σε μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων. Όμως, το νέο οικονομικό επιτελείο πρέπει να αποφύγει να πράξει τα λάθη του προηγούμενου. Η επιλογή που θα αποφασίσει δεν θα μπορεί να αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθεί ύστερα από προσεκτική παρατήρηση όλων των εναλλακτικών λύσεων.

Ο πρόεδρος Obama θα αποδείξει ότι η υπόσχεση για "γενναία προσέγγιση" ισχύει εάν ακολουθήσει πολιτική διαφορετική από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης. Κογκρέσο και πολίτες έχουν δίκιο να θεωρούν ότι έχουν γίνει πάρα πολλά υπέρ των τραπεζών και πολύ λίγα για τους ταλαιπωρημένους φορολογούμενους.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v