Τέσσερα καυτά ερωτήματα για την πορεία των αγορών

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκίνησε καθώς τρεις κεντρικές τράπεζες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Η κίνηση κρατικών και εταιρικών ομολόγων και ο ρόλος της ΕΚΤ. Τις αποφάσεις του MSCI περιμένει το Πεκίνο.

  • των ρεπόρτερς του FT Markets
Τέσσερα καυτά ερωτήματα για την πορεία των αγορών

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θέτουμε εμείς στο FT Markets, καθώς ξεκινά μια νέα (κρίσιμη) εβδομάδα.

Τι μήνυμα θα δώσουν οι κεντρικές τράπεζες;

Η είδηση πως η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 38.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο -ο χαμηλότερος αριθμός από το 2010- φαίνεται πως έχει βάλει φρένο στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο και πιθανώς και τον Ιούλιο. Να αναμένετε πως η Fed θα εξερευνήσει λεπτομερώς το αν ο αριθμός των θέσεων εργασίας σχετίζεται ή όχι με τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία και το πώς τα αυξανόμενα κόστη στην ενέργεια επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Η πρόεδρος Τζάνετ Γέλεν ενδέχεται επίσης να προσπαθήσει να επαναλάβει το μήνυμα της ομιλίας της στη Φιλαδέλφεια την περασμένη εβδομάδα, στην οποία εξέφρασε μια αισιόδοξη προοπτική για την αμερικανική οικονομία.

Στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα τονίσει για άλλη μια φορά τον αντίκτυπο του Brexit στην εγχώρια οικονομία, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το Brexit ως εξήγηση για την απραξία της -εκτός κι αν ο διοικητής Kuroda θελήσει να κάνει την έκπληξη-, ενώ θα θέσει τις βάσεις για χαλάρωση την επόμενη φορά.

Πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων;

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με το ιαπωνικό, το βρετανικό και το γερμανικό κυβερνητικό χρέος να αγγίζουν χαμηλά ρεκόρ.

Οι επενδυτές αναζητούν περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια αφού τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία εγείρουν ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, σε αγορές που ήδη αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στην Ιαπωνία και την ευρωζώνη. Την προηγούμενη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράζει εταιρικά ομόλογα, πιέζοντας τις αποδόσεις ακόμη πιο κάτω.

Την επόμενη εβδομάδα, τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα συνεδριάσουν και, ακόμη και χωρίς μια απροσδόκητη αλλαγή στις πολιτικές, οι επενδυτές θα μελετήσουν τα μηνύματά τους προκειμένου να αλιεύσουν ιδέες για το προς τα πού μπορεί να κινηθούν τα επιτόκια το επόμενο διάστημα.

Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσουν οι τίτλοι επενδυτικής κλάσης;

Πριν το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, η μέση απόδοση των τίτλων επενδυτικής κλάσης (investment grade) υποχώρησε κάτω του 1% σε χαμηλό ενός έτους.

Η τελευταία φορά που άγγιξε αυτά τα επίπεδα ήταν πριν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα, ενώ μετά από αυτό η αγορά υπέστη ένα απότομο sell-off.

Οι επενδυτές αναρωτιούνται αν θα δουν μια επανάληψη αυτών των επιδόσεων, με τις αποδόσεις να επανέρχονται σε πιο ομαλά επίπεδα καθώς ξεκινά η αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Bank of America Merrill Lynch σε επενδυτές στην αγορά πίστωσης, το 90% τονίζει πως το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι η κύρια ανησυχία τους, με πολλούς να ελαττώνουν τα πονταρίσματα σε πίστωση υψηλής βαθμολογίας. Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν τα πάντα, από μια «έκρηξη» εταιρικών ομολόγων βραχυπρόθεσμα μέχρι την προοπτική μιας «φούσκας» στην πίστωση εξαιτίας της κεντρικής τράπεζας.

Θα κάνει η MSCI επιτέλους το βήμα στο θέμα της Κίνας;

Άλλη μια χρονιά, αλλά το ίδιο ερώτημα: θα δώσει η MSCI μια θέση στις μετοχές της κινεζικής ενδοχώρας (A-shares), στο σύμπαν των δεικτών της; Η Κίνα είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε όρους κεφαλαιοποίησης και η επιχειρηματολογία υπέρ της περίληψής τους κάνει λόγο για τη δουλειά που έχει κάνει η Κίνα στο να ανοίξει τις αγορές της, διευρύνοντας τις ποσοστώσεις που χορηγεί σε ξένους επενδυτές.

Η αντίθετη άποψη σημειώνει ότι η Κίνα έχει κάνει λιγότερα για να καταστήσει ευκολότερη την ηθελημένη απόσυρση αυτών των κεφαλαίων και εστιάζει στις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν πέρυσι οι αρχές για να σταματήσουν το trading περισσοτέρων από τις μισές μετοχές που διαπραγματεύονταν στην κινεζική ενδοχώρα, έπειτα από μια συντριπτική πτώση στην αγορά.

Οι ξένοι αντιστοιχούν σε λιγότερο του 2% της αγοράς, εκτιμούν οι αναλυτές, αλλά αν η απόφαση είναι θετική, οι διαχειριστές funds σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν τον δείκτη MSCI EM θα αναγκαστούν να αγοράσουν αυτές τις μετοχές που θα περιληφθούν.

Η απόφαση θα παρθεί στις πέντε το πρωί, ώρα Χονγκ Κονγκ, την Τετάρτη.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v